Daugelis žinome, jog gėlės yra gyvi organizmai. Jos ne tik puošia visų namus, bet ir yra tokių augalų, kurie atneša į namus laimę, meilę, materialinę gerovę, suteikia teigiamą energetiką ir pagyvina erdvę. Taip pat padeda sintetinti deguonį, naikina ore esančius mikrobus ir bakterijas. Tačiau prieš parsinešdami į namus eilinį augalą turėtumėte atidžiau juo pasidomėti, nes kai kurių augalų išskiriamos sultys gali būti ne tik nuodingos vaikams, bet ir mūsų augintiniams.

Augalui vazonas – kaip žmogui batai
Šiaulių universiteto Botanikos sodo botaninių kolekcijų vyresnioji kuratorė dr. Rimanta Vainorienė teigė, jog savo kambariniais augalais turėtume labai pasirūpinti, nes augalai yra mūsų draugai. Taip pat nereikėtų manyti, jog augalai yra tokie paprasti. Pas juos vyksta be galo įvairūs procesai, jie cheminėmis medžiagomis komunikuoja tarpusavyje. Kambarinė sodininkystė yra viena iš populiariausių relaksacijos formų, kuri asocijuojama su teigiamomis emocijomis. Todėl augalai mums gali suteikti energijos vien dėl to, kad jais rūpinamės, matome, kaip tas augalas auga, kaip jis pražysta, kai džiaugiamės jų žiedais.

„Augalai sugeba ir gryninti mūsų patalpų orą, jie sugeria daug lakiųjų medžiagų, tokių kaip formadehidai. Pavyzdžiui, nusiperkame naujus kilimus ar baldus ir yra toks erzinantis kvapas. Daugelis naudojame įvairius sintetinius gaiviklius, tačiau vietoj to galėtume įsigyti kokį nors kambarinį augalą. Pavyzdžiui, alaviją, pelargoniją, draceną, chlorofitą, kuris labai tinkamas cechuose, kur vyksta gamyba, gebenę, kuri absorbuoja nemažai medžiagų. Jei norime, kad kambaryje tikrai augalai valytų mūsų orą, nepakanka vieno vazonėlio. Net buvo darytas tyrimas, kad 12 kv. m kambariui, jog būtų išgrynintas oras, reikia ne mažiau kaip 20 vienetų gebenių, kurios vidutinio dydžio.

Dabar labai populiarėja ir gėlių salonai, kurie kambarinių augalų išvaizdai ar kompozicijai skiria ypatingą dėmesį. O prekybos centruose augalai būna atvežti ką tik iš gamintojo. Jie būna idealios formos ir išvaizdos, todėl mums būna didžiulė problema tokią išvaizdą ir išlaikyti, kai tokį augalą parsinešame į namus. Ten, kur jie yra auginami, jie gauna idealias sąlygas, visko ko reikia. Kai parsinešame namo, tada sąlygos pasikeičia, o dar blogiau, jei tas augalas yra greitai nenuperkamas, ir labai ilgai stovi parduotuvėje. Tokį augalą parsinešę į namus galime ne tik gaivinti, bet ir stiprinti. Tada jis turėtų atrodyti gražiau nei parduotuvėje. Visada į prekybos centrus augalai yra atvežami laikinuosiuose vazonėliuose, todėl pirmiausia galėtume persodinti. Labai svarbu yra augalui parinkti tinkamą vazoną. Pavyzdžiui, užsienyje keramikai gamina specialiai tam augalui skirtą keraminį vazoną. Augalui vazonas yra kaip žmogui batai. Jei apsivilksime gražiausią suknelę ir nederės batai, tada bus negražu“, – pasakojo dr. R. Vainorienė.

Lauras, rozmarinas, prieskoninė pelargonija – virtuvėje
Jei nusprendžiame patys nusipirkti kokį nors augalą, tada pirmiausia reikėtų atsižvelgti į savo būstą, kiek jame turime vietos ir kiek galime skirti laiko augalų priežiūrai. Dėl augalų įvairovės gali apsisukti ir galva. Pavyzdžiui, tinginiams tiktų vienos augalų rūšys, mažai vietos turintiems – kitos. Prieš perkant bet kokį augalą reikėtų pasidomėti, koks jis užaugs. Gali atsitikti taip, jog augalas labai greitai augs, bus vešlus, o jam neturėsime vietos. Kiekvienas kambarinių gėlių augintojas turėtų pagalvoti, ar jam norisi tik kelių mažų augalų ant palangės, ar norisi tik vieno, didelio ir išvaizdaus.

Dr. R. Vainorienė kiekvienam namuose siūlo turėti įvairius prieskoninių augalų, kurie ypač tinkami auginti virtuvėje. Pavyzdžiui, lauras. Jei virtuvė yra tamsi, vasarą šį augalą būtina išnešti į šviesų balkoną, bet žiemą, kai yra ramybės periodas, lauras puikiausiai gali gyventi ant šiaurinės palangės. Rozmarinas yra puikus ir nereiklus augalas. Taip pat yra ir prieskoninė pelargonija, kurios dabar yra pačių įvairiausių rūšių. Jos gali kvepėti net pačiais įvairiausiais kvapais. Dr. R. Vainorienė pasakojo, jog pauostydami prieskonines pelargonijas galima užuosti cinamono, citrinos ar net coca-colos kvapą.

„Dar būtų galima paminėti chlorofitą, kuris vienas populiariausių augalų. Jis nėra reiklus, yra įvairių jo veislių, gali būti žemaūgis, šiek tiek suktais ar platesniais lapais. Aš pati labai mėgstu tokį mažą augalėlį soleiroliją. Jis nėra daugiametis augalas, galima jį atnaujinti beveik kiekvieną pavasarį, bet jis labai greitai savo stiebeliais padengia vazonėlio paviršių ir sudaro tokią žalią kepurėlę. Jo negalima laistyti iš viršaus, o visada laistyti į padėkliuką. Jei laistysime iš viršaus, sugadinsime jo gražią išvaizdą. Šį augalą galima sodinti į bet kokios formos indelį. Kalankės labai dažnai yra parduodamos šaltuoju metų laiku, jos būna dar ir žydinčios. Tai  nereiklūs augalai. Dabar yra populiarūs oro augalai tiems, kas nenori užsiimti su vazonais, žemėmis, tereikia stiklinio cilindro, kuriame galima juos auginti. Priežiūra jų yra labai paprasta. Žiemą rečiau nei kas 2 savaites reikia pamerkti į vandenį 10 min., po to papurtyti, kad visas perteklinis vanduo išbėgtų, ir vėl sudėti į cilindrą. Vanduo geresnis nekalkingas. Tai galėtų būti lietaus vanduo ar ištirpinto sniego vanduo. Užsienyje labai populiarūs tokie žali velvetiniai kamuoliukai. Tai iš tiesų yra dumblis, kuris puikiausiai gali gyventi stiklinėje vazoje. Šis augalas nenori šviesos, jam reikia išskaidytos šviesos, nes yra ežerų augalas. Tai nuostabios formos – apvalus, žalias kamuoliukas, kurio pavadinimas – kladofora. Taip pat puikus pasirinkimas būtų ir sukulentai“, – pasakojo dr. R. Vainorienė.

Su kai kuriais augalais ypač reikėtų elgtis atsargiai
Dr. R. Vainorienė pataria, jog kai kurių kambarinių augalų nevertėtų auginti namuose. Tai būtų viena jos mėgstamiausių trumpašerė opuncija, kurias dažnai galima pamatyti ir prekybos centruose. „Jų yra labai smulkūs dygliukai, dar vadinami glochidėmis. Jie gali visiškai netikėtai palįsti po oda, nes akimirksniu susminga, o iškrapštyti yra didžiulė problema. Tai gali sukelti ir alergijas, ir odos paraudimą, ir perštėjimą, todėl nepatarčiau rinktis tokio augalo.

Alergiškiems žmonėms augalai gali sukelti alergijas. Pavyzdžiui, mūsų auginamas fikusas. Svarbiausia reikia imtis atsargumo priemonių. Kai norime persodinti, valyti, karpyti, formuoti augalą, reikia naudoti pirštines. Taip pat renkantis augalą svarbu yra jo kvapas. Jei augalas žydi ir kvepia mums nemaloniai, gal tokio augalo mums nereikėtų rinktis. Pavyzdžiui, vaškuolė – labai gražus, svyrantis augalas, jo yra įvairiausių veislių. Man šio augalo kvapas nepatinka, todėl turiu arba iškarpyti žiedus ir neleisti jam žydėti, arba iš viso neauginti. Tas pats yra ir su pelargonijomis, kurias dar tradiciškai vadiname muškateliais. Šis augalas turi aštrų kvapą, primenantį morkas, tačiau daug kam šio augalo kvapas nepatinka“, – pasakojo dr. R. Vainorienė.

Taip pat svarbu, kokie augalai yra mūsų miegamajame. Jame nereikėtų auginti daug augalų, nes augalai, kaip ir žmonės, kvėpuoja. Dieną augalai intensyviai grynina orą, nes išskiria deguonį, o naktį nevykdo fotosintezės. Dr. R. Vainorienė pataria vieną ar kelis augalus miegamajame turėti, tai nėra blogai, tačiau jei miegamajame yra augalas, kuris skleidžia aštrų, erzinantį kvapą, tada ne tik blogai išsimiegosime, bet ir skaudės galvą. Vieni teigia, jog orchidėjų nevertėtų laikyti miegamajame, tačiau dr. R. Vainorienė nemano, kad bus blogai, jei jos ir liks jame.

Augalai savo sultyse turi ir nuodingų medžiagų, nors žinoma, nėra taip, kad augalai išskirtų nuodus, kuriuos įkvėptume ir nusinuodytume. Tačiau su kai kuriais augalais ypač reikėtų elgtis atsargiai. Nuo to reikėtų apsaugoti ne tik vaikus, bet ir naminius augintinius, kurie yra labai smalsūs, ypač katės.

„Vaikus labai vilioja spalvoti augalai, tokie kaip kiauliauogės. Šis augalas turi spalvotus vaisius, kurie gali būti raudonos, oranžinės spalvos, bet, deja, yra nuodingi. Nors jie žavūs, tačiau tokių tikrai nereikėtų laikyti, nes nepastebėsime, kai vaikas nusiskins. Pavyzdžiui, klivijos žydi gražiai, bet jų sultys gali sudirginti odą. Oleandras turi daug nuodingų alkaloidų, bet jei žinosime jo savybes ir elgsimės atsargiai, tada bėdos mums nepadarys. Visos karpažolės, kurios turi baltas bėgančias sultis, gali taip pat sudirginti odą. Be to, dauguma karpažolių turi įvairius dyglius. Vaikai gali ir susižeisti. Žinoma, net ir kai kurie kaktusai, kurie turi didžiulius ir aštrius spyglius, gali sužeisti. Turime arba pakelti taip, kad vaikas nepasiektų, arba tiesiog tokių augalų neturėti. Difenbachijos  ypač pavojingos katėms. Taip pat gebenės, meileniai, kuriuos labai mėgstame, nors gražiai žydi, bet pačiame augalo svogūne ir lapuose yra nuodingų medžiagų. Jei mūsų augintinis jo pagrauš, tada gali prasidėti seilėtekis ar svaigimas. Labai mielas augalėlis yra karolininė žilė, kurio lapai kaip karoliukai. Jei augintinis jo pakramtytų, tada gali vaikščioti apsvaigęs ir net pradėti vemti. Dažnai katės pasirenka ką joms kramtyti, nes atskiria, kurie augalai joms yra netinkami“, – pasakojo dr. R. Vainorienė.

Kambarinių augalų priežiūra žiemą: saikingas laistymas ir tręšimas
Žiemos sezonu kiekvienas kambarinių augalų augintojas turi žinoti, kaip reikia jais pasirūpinti, tačiau dažnai vis dar darome tas pačias klaidas.

Viena pagrindinių – perlaistymas. Žiemą visi augalai pereina į ramybės būseną, todėl jau rudenį juos turime paruošti žiemai. Kai ateina ruduo, pastebime, kad augalas pradeda mažiau augti. Tada turime mažinti laistymą. Jei tai sukulentai ar kaktusai, jų žiemą reikia nelaistyti ar mažai laistyti ir laikyti vėsiai. Jie puikiausiai jaučiasi 10 laipsnių temperatūroje. Vėsioje verandoje žiemodami kaktusai tik pasidžiaugs, o pavasarį mus apdovanos gausiais žiedais, nes kaktusai žiemodami šiltai mažiau žydi. Augalai, žinoma, adaptuojasi, kažkiek pripranta, bet jei norime gero rezultato pavasarį, tada reikėtų tą ramybės laikotarpį išlaikyti.

„Žiemą didžiausia augalų problema, kad jiems trūksta šviesos. O jos labai trūksta šilokams. Kambariniai augalai šilumos gauna, bet mūsų kambariai labai sausi, trūksta drėgmės, tada augalas kenčia. O jei mes daugiau laistysime, nes jie pradeda augti, tįsti ir pasidaro negražūs. Žiemą turime neskatinti augimo, bet yra tropikų augalai, kurie nori šilumos ir drėgmės ištisus metus. Pavyzdžiui, alokazijos. Joms sausas oras yra labai blogai, žiemą reikia laikyti specialiame akvariume, kad tie augalai mums kažkaip išgyventų. Pavyzdžiui, puikioji medinilė yra nuostabus augalas, kurį dažnai gauname dovanų arba patys susigundome nusipirkti. Ji reto grožio, jei žiemą palaistysime šaltu vandeniu, tada augalas neišgyvens. Taip pat jei yra kalkingas, neminkštas vanduo. Tokie dalykai augalams žiemą labai kenkia.

Yra grupė augalų, kuriems netinka mūsų šilti kambariai. Pavyzdžiui, gardenija, kamelija, azalija, ciklamenas. Tokie augalai tinka tik vėsiems kambariams. Kalijos žiemą turi miegoti, nors neseniai jas mačiau pardavinėjant parduotuvėje. Kai jas parsinešame į šiltą kambarį, jos truputį pažydi, bet tada greitai pradeda gelsti. Tai yra natūralus dalykas, turime leisti joms numirti, o pavasarį jos vėl pradeda augti.

Žiemą tręšti galime nebent žydinčius augalus. Pavyzdžiui, ciklamenus ar azalijas, kamelijas. Visus kitus lapinius augalus geriau palikime ramybėje, ypač tuos, kurie stovi toliau nuo langų ir gauna mažiau šviesos. Svarbiausia žiemą neperlaistyti augalų. Kambarinių augalų budinimas prasideda anksti pavasarį. Gali net ir vasario mėnuo tai būti, nes pavasaris tokiu metu dažnai ant palangės jau ateina. Truputėlį pradedame laistyti šiltesniu vandeniu, bet leidžiame tarp laistymų žemei išdžiūti. Labai atsargus yra ir tręšimas. Reikia tręšti ne pagal normą, kaip būna nurodyta ant pakuotės, reikia tręšti perpus mažiau, kad augalą pamažu galėtume įvesti į augimo periodą. Dabar galima įsigyti specialiai augalų auginimui skirtų lempų, kad būtų subalansuotas apšvietimas. Reikėtų atkreipti dėmesį į šias augimą skatinančias lempas, nes jos yra labai populiarios užsienyje. Jei pavasarį ant palangės turime kažkokių prieskoninių žolelių, jei pašviesime tomis lempomis, tai jos bus maistingesnės, neištįs ir gerai augs“, – pasakojo dr. R. Vainorienė.

2019 01 09 22

Vieni teigia, jog orchidėjų nevertėtų laikyti miegamajame, tačiau Šiaulių universiteto Botanikos sodo botaninių kolekcijų vyresnioji kuratorė dr. R. Vainorienė nemano, kad bus blogai, jei jos ir liks miegamajame.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2019 01 09 23

Pelargonijos rūšių yra įvairių, tačiau jų kvapas, primenantis morkas, ne visiems yra malonus.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų