Nuolat kintančios interjero mados tendencijos dažnai verčia gerai pagalvoti – kokį stilių pasirinkti savo namams? Dėmesį traukia ir modernios detalės, leidžiančios susikurti komfortiškus namus, ir tradicinės, suteikiančios namų aplinkai daugiau jaukumo, išliekamosios vertės. Vienas iš optimaliausių variantų, kurį interjero dizaineriai siūlo neapsisprendžiantiems – pereinamasis interjero stilius.

Balansas tarp tradicijų ir modernumo

Pereinamasis interjeras savyje turi dviejų skirtingų stilių elementų. Tai tradicinio ir šiuolaikinio interjerų stilių sandūra, leidžianti suderinti elegantišką ir jaukią klasiką su moderniu funkcionalumu. Stilius išpopuliarėjo maždaug 1950-aisiais metais. Šiuo laikotarpiu ne tik interjere, bet ir architektūroje dominavo modernizmas. Švelnias ir lenktas linijas keitė tiesios, daug dėmesio skiriama buvo paprastumui, šiuo laikotarpiu buvo ieškoma balanso tarp to, kas gražu ir to, kas patogu.

Kalbant apie balansavimą tarp stiliaus ir komforto, puikiu pavyzdžiu galėtų būti minkšti kampai. Šie baldai dažnai yra masyvūs, svetainėje užimantys nemažai vietos, tačiau tuo pačiu tampantys svetainės interjero stiliaus kūrimo pagrindine ašimi. Šis bruožas ypač būdingas tradiciniam interjerui. Su modernumu šiuos baldus sujungia ilgaamžiškumą garantuojantys apmušalai ir prie kūno prisitaikančios baldo formos ir dydis, leidžiantis ne tik sėdėti, bet ir gulėti, garantuoja komfortą. Taip šie stiliai ir jungiasi – derinant estetiką ir patogumą.

Esminiai bruožai ir skirtumai

Pereinamasis interjero stilius dažnai painiojamas su klasika, tačiau ši sudaro tik dalį šio stiliaus bruožų. Dėl šios priežasties taip pat vertėtų išskirti ir išsamiau aptarti pagrindinius pereinamojo stiliaus skirtumus nuo tradicinio interjero. Viena iš esminių tradicinio interjero stiliaus savybių – elegantiškos dekoracijos. Dažniausiai tai būna raižiniai, daug lenktų linijų, visada išlaikoma griežta simetrija. Klasikinio stiliaus minkšti kampai ir kėdės dažnai puošiami raštuotais apmušalais.

Atvirkščiai nei tradiciniame, pereinamajame stiliuje siekiama išlaikyti aiškų ir švarų interjerą. Dėl šios priežasties ryškius audinių raštus ir ornamentus keičia vientisumas ir švelni, raminanti spalvų paletė – pilka, kreminė, balta, dramblio kaulo, interjere įsikomponuoja gausybė pastelinių atspalvių. Būtent dėl to, pasirinkus šį stilių namuose lengva sukurti atpalaiduojančią, tačiau šiuolaikiška elegancija pasižyminčią poilsio oazę. Pereinamojo stiliaus interjeras skubančiam žmogui leidžia atsikvėpti ir pailsėti.

Ilgaamžiškumui svarbus ir stilius, ir kokybė

Pereinamojo interjero ilgaamžiškumo paslaptis – aiškios ir paprastos baldų formos, lengvai pritaikomos tiek klasikiniame, tiek šiuolaikiniame interjere. Valgomojo kėdės, svetainės minkšti kampai, sofos – visų jų tekstūros vienspalvės, o medžiagos, naudotos gamyboje – ypatingai patvarios. Dažniausiai naudojama oda ir mediena. Tai tik įrodo, kad pereinamojo laikotarpio stiliaus baldai kuriami ypatingai daug dėmesio skiriant abiem pusėms – tiek estetikos, tiek patvarumo.

Siekiantiems namuose susikurti jaukią, komfortišką ir stilingą oazę, paremtą pereinamuoju stiliumi, interjero dizaineriai siūlo skirti dėmesio minimalistinio dizaino baldams. Šiam stiliui priskiriamos gobelenu ar oda aptrauktos griežtesnės formos sofos, minkštieji kampai su miegamuoju mechanizmu ir platesniu sėdėjimo pagrindu. Čia taip pat puikiai tinka foteliai, kurių konstrukcijos pagrindas šviesi mediena.

Pereinamasis interjeras atsirado norint suteikti klasikai daugiau lengvumo, sumoderninti ją, tačiau tuo pačiu išlaikyti harmoniją. Todėl tamsią medieną, kuria pasižymėdavo sekcijos, šiame stiliuje pakeitė šviesi, o sunkius baldus – lengvi ir technologiškai pažangesni. Dėmesio pradėjo susilaukti minkšti kampai ir išskleidžiamos modernios sofos. Tokiu būdu atsirado galimybė išlaikyti elegantišką, nesenstantį stilių ir džiaugtis komfortu.

Daugeliui atrodo, kad pereinamasis interjeras reikalauja daugiau dėmesio skirti klasikiniams elementams, tačiau iš tiesų, viskas yra gerokai lanksčiau. Šis stilius suteikia daug galimybių eksperimentuoti detalėmis – pledais, užuolaidomis, pufais ar pagalvėlėmis. Pereinamojo stiliaus pagrindas ir pagrindė interjero kūrimo ašis yra baldai, jie diktuoja charakterį, tačiau ar šis bus griežtas, ar švelnesnis, priklauso nuo pasirinktų detalių.

 

Į viršų