Tvoros, žyminčios bei saugančios nuosavą teritoriją, gali būti įvairių rūšių: segmentinės, tinklinės, metalinių strypų, skardinės, medinės, pagamintos iš aliuminio, plastiko ir pan. Dažniausiai šeimos besirinkdamos tvorą atkreipia dėmesį į jos ilgaamžiškumą, kokybiškumą, kainą bei tokį aspektą kaip tvoros priežiūra. Pastebima tendencija, jog dažniausiai renkamasi tvoras, kurios yra atsparios oro sąlygoms kaip lietus, vėjas, karštis, todėl norint jomis pasirūpinti nereikia didelių pastangų ir laiko. Taip pat renkantis tvorą specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į jos aukštį, tipą – reikalinga atvira ar uždara, pasidomėti, ar tvoros montavimas yra sudėtingas, kokios paskirties objektui aptverti ji tinkama ir pan. Tinklapyje http://www.tvora.eu/ yra pateikiama daugiau informacijos apie aspektus, į kuriuos specialistai pataria atsižvelgti, prieš renkantis bei montuojant tvorą.

Vienos iš patvariausių tvorų yra laikomos metalinių horizontalių profilių. Šio tipo tvoros yra ilgaamžės bei nereikalaujančios ypatingos priežiūros. Dažniausiai jas renkasi modernius namus įsigiję asmenys bei šeimos, kadangi šių tvorų išvaizdos stilistika puikiai dera su jau minėtų pastatų stiliumi. Tuo tarpu skardinės tvoros taip pat laikomos patvariomis, tačiau jei tvora yra montuojama šalia gatvės, jai gali prireikti atidesnės priežiūros kaip reguliarus valymas nuo dulkių ar purvo. Jeigu nepriekaištinga ir teritoriją saugančia tvora norite džiaugtis ilgus dešimtmečius – specialistai rekomenduoja iš aliuminio pagamintas tvoras. Šios gali būti tiek horizontalios, tiek vertikalios, gaminamos su medienos ar įvairių spalvų imitacijomis, ornamentais. Tokio tipo tvoros yra brangesnės, tačiau dėl tvirtumo jos tampa puikia investicija, siekiantiems aukščiausios kokybės. Montuoti iš metalo lakštų pagamintas tvoras dažniausiai renkamasi tose teritorijose, kuriose yra ypač svarbus saugumas, o ne tik sklypo žymėjimas. Metalinės tvoros gali būti nepermatomos arba, priešingai, su tam tikro dydžio kiaurymėmis. Dar vienos ilgaamžės tvoros – metalinių strypų. Kuo aukštesni strypai bus pasirinkti, tuo didesnį saugumą tvora užtikrins, tačiau dera paminėti, jog šių tvorų kiaurymių plotas yra tokio dydžio, jog per juos gali lengvai pralysti nedideli augintiniai.

Termiškai apdorotos medienos tvoros yra ypač atsparios aplinkos veiksniams kaip sniegas, lietus, karštis ar net puvimas. Atnaujinti tokio tipo tvorą rekomenduojama maždaug kas dešimtmetį, o medinės tvoros dažniausiai pasirenkamos norint aptverti sodybų namus ar klasikinio stiliaus statinius. Iš plastiko pagamintos tvoros nėra tokios tvirtos kaip, pavyzdžiui, metalinės, todėl teikiant pirmenybę tvirtumo aspektui, rekomenduojama pasirinkti kitą tvoros tipą. Segmentinės tvoros dažnai įvardijamos kaip ilgaamžės, tačiau neapsaugančios nuo pašalinių akių. Todėl jei siekiama privatumo nuosavam namui ar vasarą leidžiant sodyboje, siūlomi kitų tvoros tipų sprendimai. Nedideles kiaurymes turinti tvora puikiai atskiria vieną teritorijos dalį nuo kitos ir yra tinkama apsauga nuo vagišių, kadangi ją perlipti ar kirsti yra ypač sudėtinga. Daugelyje vietų pastebimos tinklinės tvoros nėra rekomenduojamos nuosavos teritorijos privatumui užtikrinti, tačiau yra kokybiškos ir tinkamos siekiant pažymėti teritoriją, kurioje nepageidaujami pašaliniai asmenys. Tinklinės tvoros yra vienas iš pigiausių pasirinkimų, o kadangi jos yra gaminamos iš metalo, pasižymi patvarumu.

Taigi, renkantis ilgaamžę, kokybišką ir patvarią tvorą, yra būtina atkreipti dėmesį į tokius aspektus kaip atsparumas oro sąlygoms, tvoros paskirtis, tipas bei stilius, kadangi vienos tvorų rūšys dera prie klasikinių, kitos – prie modernių gyvenamųjų namų bei sodybų.

Į viršų