Maistinė soda, arba sodos hidrokarbonatas, natrio natrio bikarbonatas, yra balti sūroki kristaliniai bekvapiai milteliai. Dažniausiai ją šeimininkės vartoja kepiniuose rūgštims neutralizuoti ir dar šen bei ten buityje. Tačiau iš tiesų maistinė soda yra nepamainoma daugelyje sričių.

Maistui
Kadangi importuoti vaisiai ir daržovės ilgiau negenda, nes yra apipurškiami chemikalais, kuriuos galima pašalinti sodos tirpalu: daržoves ir vaisius 15-kai minučių reikia pamerkti į koncentruotą sodos tirpalą (1 litrui vandens – sauja sodos).
Žirniai ir pupelės greičiau išvirs, jei bus pamirkyti vandenyje su sodos žiupsneliu.

Buičiai
Sodos tirpalas gerai nuvalo virtuvės įrengimų paviršius, šalina riebalus, naikina pelėsių sporas. Įbėrę pusę stiklinės sodos ir įpylę truputį vandens, kad susidarytų kremo konsistencijos tyrelė, ja su kempinėle galite nuvalyti keramines plyteles, vonią, kriauklę, viryklę.

Dar efektyvesnė ši tyrelė bus, jei į ją įpilsite truputį skysto muilo, acto ar citrinos rūgšties.

Ypač gerai šia tyrele galima išvalyti orkaitę, viryklės paviršių, pridegusius puodus, skardas. Net mikrobangų krosnelę, šaldytuvą, kitus buitinius prietaisus galima sėkmingai išvalyti soda su vandeniu.

Soda išvalo ir emaliuotus indus, stalo įrankius, vazas, net chromuotas automobilio detales.

Gaiviam kvapui
Indelis su soda maisto spintoje ar šaldytuve padės išsaugoti gerą kvapą.

Jei rankšluosčiai, patalynė, kojinės nemaloniai kvepia, prieš skalbimą šiek tiek sodos reikėtų įpilti į skalbimo priemonei skirtą skalbyklės skyrelį. Be to, soda pagyvina vilnonių drabužių spalvą ir pašalina prakaito kvapą.

Į sportinius batelius įbėrus sodos dings nemalonus kvapas.

Be to, soda automobilyje yra efektyvesnis gaiviklis nei pirkta prikvėpinta kartoninė eglutė – tereikia  jos įpilti į peleninę.

Jei į kilimus ar baldų apmušalus įsigėrė nemalonus prakaito, gyvūnų, tabako kvapas, užberkite sodos, paskirstykite ją šepečiu, o po pusvalandžio išsiurbkite.

Grožiui
Jeigu yra sukietėjusi ar suragėjusi alkūnių, kelių ar kulnų oda, galima daryti karštas voneles su soda (3 l vandens – 1 šaukštas sodos). Oda suminkštėja, lengviau atsilupa ir pasišalina raginis odos sluoksnis.

Jeigu į šampūną įbersite šiek tiek sodos, išplauti plaukai labiau blizgės ir bus minkštesni, lengviau šukuosis.

Sveikatai
Sodos tirpalu galima skalauti skaudamą gerklę. Stiklinėje karšto pieno ištirpinus šaukštą sviesto, šaukštą medaus, pusę šaukštelio sodos, galima greit išgydyti kosulį ar net bronchitą.

Reguliarus burnos skalavimas sodos tirpalu padės išvengti dantų akmenų.

Šiek tiek sodos įpylus į vonią oda bus švelnesnė ir mažiau niežės.

Į viršų