Vilnius, sausio 27 d. (ELTA).
Vasario 18-21 dienomis Lietuvos parodų centre "Litexpo" jau 11-ąjį kartą vyksianti tarptautinė Vilniaus knygų mugė šiemet akcentuos tapatybės temą ir kvies diskutuoti apie tai, kas esam ir kuo būsim.

Pasak "Litexpo" direktoriaus pavaduotojos Kristinos Pladienės, ilgokai buvo baimintasi, kad šiemet dėl visuotinės lėšų stokos jau nebepavyks sudaryti turtingos ir įvairiapusės renginių programos. Vis dėlto mugės renginių ir šiemet vėl bus gausu, ir labai įvairių bei įsimintinų.

Šiemet Vilniaus knygų mugėje su savo naujienomis supažindins daugiau kaip 160 leidyklų, knygynų, įvairių kultūrinių organizacijų iš 8 pasaulio šalių, lankytojų lauks ir apie 200 įvairių renginių, džiazo vakarų, koncertų, spektaklių, meno parodų, taip pat susitikimų su Lietuvos ir užsienio autoriais bei leidėjais. Knygų mugės kultūrinę programą tradiciškai rengia viešoji įstaiga "Lietuviškos knygos".

Į mugę leidyklų kvietimu susitikti su Lietuvos skaitytojais šiemet vėl atvyksta nemažai žymių užsienio autorių. Leidykla "Tyto alba" į mugę pakvietė romano "Sofijos pasaulis" autorių Josteiną Garderį (Jostein Gaarder) bei žymų britų istoriką, knygos "Stalino kodas" autorių Saimoną Sebagą Montefjorę (Simon Sebag Montefiore). Leidykla "Alma littera" pakvietė romanų jaunimui autorių Melviną Bardžesą (Melvin Burgess), leidykla "Baltos lankos" - romanų "Gėda", "Išdavystė", "Kaltė" autorę Kariną Alvtegen, leidykla "Versus Aureus"- romanų "Šokoladas", "Penki ketvirčiai apelsino", "Ledinukų bateliai" autorę Džoan Haris (Joanne Harris), leidykla "Vaga" - knygos "Esminis klausimas" autorių Pypą Vainą (Peep Vain), Lenkų institutas - žymų šiuolaikinį lenkų rašytoją Jaceką Dėnelį (Jacek Dehnel).

Tradiciškai lankytojai bus kviečiami ir į Diskusijų klubą, knygų meno ir iliustracijų parodas. Šių metų mugėje bus surengtos Alphonso Lingio ir Algio Griškevičiaus fotografijų parodos. 

Kaip ir kasmet, renginiai visai šeimai vyks vaikams skirtoje salėje. Jos akcentas - kūrybinė studija "Tu gali sukurti knygą". Studijos sumanytoja - grafikė, knygų dailininkė Sigutė Chlebinskaitė su savo komanda lankytojus pakvies į naujus nuotykius Knygų šalyje, kurioje bus gausu skaitymų, susitikimų, kūrybos. 

Mugėje bus ir naujų projektų. Pirmą kartą įsikurs Gurmanų susitikimų kampas, kuriame "gyvai" bus pristatomos šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek užsienyje ypač populiarios kulinarinės knygos. Savo virtuvės paslaptis lankytojams atskleisti pažadėjo Nomeda Marčėnaitė, Beata Nikolson (Nicholson), Linas Samėnas ir kiti. 

Pirmą kartą mugėje Vilniaus knygrišių gildija supažindins su knygrišystės amato tradicijomis. Per keturias mugės dienas bus įrišta knyga, o prie šio darbo galės prisidėti ir lankytojai. Mugės lankytojai taip pat bus kviečiami kartu rašyti viešą knygą. Tai naujas mugės projektas - "jam session" - reiškinys, atklydęs iš džiazo pasaulio. Jo sumanytojai bandys naujai pažvelgti į knygos kūrimą. 

Kaip visuomet, mugės dienos turės tradicinius pavadinimus. Pirmoji mugės diena - vasario 18-oji pirmiausia skiriama specialistams ir vėl vadinsis "Bibliotekų diena". Vasario 19-oji skelbiama "Ilguoju penktadieniu", kai lankytojai mugėje svečiuotis galės iki 21 valandos. Vasario 20-oji, šeštadienis, vėl bus "Nekasdienių pasimatymų diena", o paskutinė mugės diena, vasario 21-oji, - "Šeimos diena". 
Į viršų