Vilnius, sausio 27 d. (ELTA).
Lietuvos knygų leidėjų nuomone, projektas "Vilnius - Pasaulio knygų sostinė" 2012 metais būtų ne laiku ir net groteskiškas, todėl atsisako dalyvauti jį rengiant ir optimistiškai tikisi, kad per artimiausius penkerius metus Lietuva pakeis požiūrį į lietuvių autorių ir knygą.

Lietuvos leidėjų asociacijos trečiadienį paskelbtame pareiškime dėl Pasaulio knygų sostinės projekto teigiama, kad per pastaruosius dvejus metus Lietuvoje knygų leidybos sektoriui, lietuvių autoriams, bibliotekoms, raštijos paveldo, literatūros ir kalbos institutams, mokyklų aprūpinimui vadovėliais, lietuvių literatūros sklaidai ir spaudos pramonei buvo suduoti lemtingi smūgiai, nuo kurių visas sektorius ilgai neatsigausiąs.

"Spėjame, kad Vilniaus miesto savivaldybė, planuodama teikti paraišką garbingam Pasaulio knygų sostinės statusui gauti, nėra deramai informuota apie knygų leidybos sektorių ir lietuvių autorius žlugdančią valstybės politiką. Tuo tarpu padėtį Lietuvoje puikiai žino ir sektoriaus pastangas išgyventi atidžiai stebi garbios tarptautinės organizacijos (...), glaudžiai bendradarbiaujančios su UNESCO svarstant įvairių šalių paraiškas.

Tikėtina, kad šalies ekonominės situacija pagerės iki 2012 m. Tačiau ambicingi nacionaliniai projektai, tokie kaip "Vilnius - Europos kultūros sostinė" ar planuojamas "Vilnius - Pasaulio knygų sostinė", mokesčių mokėtojams kainuoja milijonus. Knygų leidėjų įsitikinimu, surinktus mokesčius valstybė pirmiausia turėtų skirti valstybinėms kultūros rėmimo programoms, bibliotekų fondams bei vadovėlių leidybai, lietuvių autorių kūrybos bei vertimų programoms atgaivinti, sėkmingiems projektams, tokiems kaip tarptautinė Vilniaus knygų mugė, literatūros ir poezijos festivaliai, o ne Vilniaus miesto savivaldybei naujam "fasadiniam" renginiui organizuoti", - rašoma Lietuvos leidėjų asociacijos pareiškime, kurį pasirašė šios asociacijos prezidentė Lolita Varanavičienė ir valdybos nariai - įvairių šalies leidyklų vadovai.

Pasaulio knygų sostinės vardą, kurį suteikia Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO), 2012 m. galėtų pelnyti Vilnius ir Kaunas. Abu miestai iki kovo 31 d. UNESCO atstovams Lietuvoje turi pateikti bendrą paraišką.

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis neseniai pareiškė, kad Vilniaus ketinimas 2012 metais tapti Pasaulio knygų sostine esąs geras, bet labai priklausąs nuo atsakingų žmonių, kurie jį įgyvendins. 
Į viršų