Vilnius, vasario 6 d. (ELTA).
Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras šeštadienį rengia vidurdienio koncertą vaikams "Tūkstantis ir viena naktis". Vilniaus kongresų rūmuose skambės Nikolajaus Rimskio-Korsakovo simfoninės siuitos "Šecherezada" ištraukos.

Koncertą ves ir arabų pasakų ištraukas skaitys aktorius Andrius Bialobžeskis. Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos perspektyvus dirigentas Ričardas Šumila, studijuojantis Lietuvos muzikos ir teatro akademijos simfoninio dirigavimo katedros aspirantūroje profesoriaus Gintaro Rinkevičiaus klasėje.

Rusų nacionalinės kompozitorių mokyklos tradicijų kūrėjas N. Rimskis-Korsakovas paliko nemažai simfoninių kūrinių, tačiau vienas populiariausių - aistringai žaižaruojanti ir jausmų pasaulį budinanti simfoninė siuita "Šecherezada". Parašyti šį kūrinį kompozitorių įkvėpė arabų "Tūkstančio ir vienos nakties" pasakos. Prisotinta egzotinių Rytų nuotaikų ir rusų liaudies melodijų, N. Rimskio-Korsakovo "Šecherezada" dėl savo grožio jau daugiau nei šimtmetį yra daugelio pasaulio orkestrų repertuaruose.

Kūrinį sudaro keturios dalys: "Jūra ir Sinbado laivas", "Pasakojimas apie princą Kalandarą", "Jaunasis princas ir jaunoji princesė" ir "Bagdado mugė".

Dirigentas R. Šumila žada labai įdomų koncertą.

"Šecherezada" yra spalvingas ir iliustratyvus kūrinys. O kadangi šiame koncerte muziką jungsime su pasakomis, tai turėtų sudominti ir mažuosius klausytojus. Galvodami apie juos "Šecherezados" muziką mes šiek tiek sutrumpinome. O kadangi kompozitorius šį kūrinį parašė be jokių tekstų, man teko, drįstu sakyti, nemažas darbas - susipažinti su daugiau nei penkiasdešimt arabų pasakų ir atrinkti vaikams tinkančius ir įdomiausius jų momentus. Jie ir bus perskaityti koncerte. Tikiuosi, kad vaikams tai patiks! Juk visi yra girdėję apie Sinbado laivą ir jo keliones", - sakė R. Šumila. 
Į viršų