Kovo mėnesį į Vilniaus kongresų rūmų sceną grįžta Džakomo Pučinio (Giacomo Puccini) opera "Bohema", davusi pradžią ir vardą veržliam kūrybos bendraminčių sambūriui - bohemiečiams. Būtent ši opera taps jubiliejiniu - 100-uoju jų spektakliu.

"Šiame pastatyme esame ne tik atlikėjai, bet ir aktoriai, perkeliantys į sceną gyvenimą. Jame galime būti tiesiog savimi", - prisipažįsta pagrindinio Mimi vaidmens atlikėja Joana Gedmintaitė. Dabar šį vaidmenį ji atliks pasikeisdama su Asmik Grigorian, "Bohemoje" jau 25 kartus sudainavusia Miuzetės partiją. Šį kartą Miuzetės vaidmenyje debiutuos Londono karališkojoje muzikos akademijoje studijuojanti Lauryna Bendžiūnaitė.

"Nuo 'Bohemos" mes pradėjome. Dabar čia mūsų namai, čia lieka mūsų jausmai, artimiausi draugai ir aistra darbui. Kaskart vėl grįžtame į Lietuvą būti kartu ir kurti", - sako solistas Laimonas Pautienius, dainuoti spektaklyje parvykstantis iš Vokietijos. Jis atliks net du vaidmenis - Marčelo ir Šonaro. Operoje taip pat dainuos Dainius Stumbras, Egidijus Dauskurdis ir Arūnas Malikėnas. Kovo 11-14 dienomis vyksiantys "Bohemos" spektakliai bus vieninteliai šį sezoną.

"Labai džiaugiuosi, kad grįžtame prie spektaklio, kuris tapo savitu kūrybinės laisvės ir jaunatviškumo simboliu. "Bohema" sukrėtė tradicinį operos pasaulį. Jos dėka operą, teatrą, rimtąją muziką pamilo daugiau žmonių, daugiau jaunimo", - sako operos dirigentas Gintaras Rinkevičius.

Dalios Ibelhauptaitės režisuotos italų kompozitoriaus Dž. Pučinio operos "Bohema" premjera Vilniuje įvyko 2006-ųjų rudenį ir tapo vienu ryškiausių įvykių Lietuvos kultūros gyvenime. "Bohemos" sėkmė pranoko visus jo sumanytojų - režisierės D. Ibelhauptaitės, dirigento G. Rinkevičiaus ir kostiumų dailininko Juozo Statkevičius lūkesčius. Per pusantro sezono spektaklis buvo parodytas net 33 kartus pilnutėlei Kongresų rūmų žiūrovų salei.

"Bohema" sužavėjo publiką kinematografiška režisūra, atlikimo bei vaidybos profesionalumu. Įspūdingą spektaklio scenografiją sukūrė britai Dikas Berdas (Dick Bird) ir Piteris Mamfordas (Peter Mumford), choreografijos autorė- Jūratė Sodytė.

Kūrėjai pažymi, kad pirmą kartą Lietuvoje operos "Bohema" pastatymas 90 proc. buvo finansuojamas iš rėmėjų lėšų. Tokiu pačiu principu per trejus metus įvyko dar 4 premjeros, per trejus metus pritraukusios daugiau kaip 100 tūkst. žiūrovų. 
 
 (ELTA)
Į viršų