Kelionę po šalies mokyklas pradėjo kilnojamoji paroda, skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiui. Parodą iš archyvo fonduose saugomų unikalių dokumentų, nuotraukų parengė Lietuvos centrinis valstybės archyvas, inicijavo Švietimo ir mokslo ministerija.


Ketvirtadienį paroda atidaryta Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje.

Lietuvos centriniame valstybės archyve saugoma daugiau nei 30 tūkstančių fotodokumentų apie atkurtos Lietuvos gyvenimą po 1990 metų. Iš didžiulio kiekio fotodokumentų į parodą išrinkti apie 100 negatyvų. Parodos rengėjai konsultavosi su istorikais, tikslino fotodokumentų anotacijas, metriką.

Parodai atrinkti ir pristatyti Lietuvos centrinio valstybės archyvo fotodokumentai, atspindintys Lietuvos kelią į laisvę, Sąjūdžio darbus, tų metų visuomenės ryžtą. Nušviečiama Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmosios sesijos eiga, signatarų diskusijos. Parodoje galima pamatyti ir palaikymo akcijas, mitingus, skirtus Lietuvos nepriklausomybei paremti, prosovietinio judėjimo "Jedinstvo" pasipriešinimą bei pirmuosius svarbiausius žingsnius, įtvirtinant atkurtą Lietuvos valstybę; nueitą kelią, siekiant Europos Sąjungos narystės.

Fotodokumentų kopijos su aprašais pateiktos didelio formato (85x200 cm) mobiliuose stenduose.

Šią parodą numatoma eksponuoti ne tik mokyklose, bet ir savivaldybėse, taip pat kitose švietimo ir kultūros įstaigose, kuriose vyks jubiliejiniai renginiai.


Vilnius, kovo 5 d. (ELTA).

 

Į viršų