Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje Vilniuje šeštadienį atidaryta pirmoji Lietuvoje skulptūrų paroda, sukurta iš jūros į krantą išmesto medžio.

"Įkvėptas jūros" - taip savo pirmąją personalinę parodą pavadino pradedantis menininkas Vytautas Juozas Kavaliauskas.

"Ši paroda įdomi keliais aspektais. Pirmiausia, kūrybinius darbus pristato akademinių meno srities studijų "nekrimtęs" ir tradicinei liaudies dailės sričiai nepriklausantis menininkas mėgėjas. Šis statusas leidžia autoriui savo meninės raiškos nevaržyti jokiais privalomais ar pageidaujamais kūrybinės veiklos kriterijais. Pirmoji V. J. Kavaliausko paroda supažindina su penkerių metų jo kūrybinės veiklos vaisiais. Joje pristatoma stilistikos prasme savita kamerinė plastika, gimusi iš Neringos pajūrio dovanų. Vytautas kuria išimtinai tik iš jūros "apdoroto" medžio, kas yra ryškus jo kūrybos išskirtinumas", - atidarymo šventėje sakė menotyros daktarė Jolanta Zabulytė.

V. J. Kavaliausko kuriamas menas - tai pasaulyje gana reta ekologiško meno forma, kai smulkesnėmis detalėmis papildant natūralią jūros "apdirbto" medžio formą bei faktūrą gimsta skulptūra. Pasak menininko, kurti iš į krantą išmestų medinukų jį įkvėpė jūra.

"Dėkoju likimui, kad šis man suteikė galimybę daug laiko praleisti Neringoje. Pasivaikščiojimai prie jūros padėjo atidesnėmis akimis pamatyti jos kuriamą meną ir inspiravo mane pamėginti savo rankomis užbaigti jūros pradėtas kūrybines idėjas", - sakė menininkas, atidarydamas savo pirmąją personalinę parodą "Įkvėptas jūros".

Skulptūros iš jūros į krantą išmesto medžio kūrimas - lėtas, kantrybės, kruopštumo ir tikėjimo galutiniu rezultatu reikalaujantis procesas. V. J. Kavaliauskas teigia kuriąs ne komercinių paskatų vedamas, o įkvėptas idėjos - ramia širdimi ir neskubėdamas. Ieškodamas įdomių jūros kūrinių jis bene kiekvieno pasivaikščiojimo metu įveikia pajūrio atkarpą nuo Pervalkos iki Nidos ir atgal. Tik kas antrą kartą iš gausybės pakeliui randamų medinukų bent vienas keliauja į dirbtuves Pervalkoje. Ir gal tik vienas iš dešimties "atsiskleidusių" medinukų tampa skulptūra, savo faktūra primenančia ne tik medį, bet ir bronzą, keramiką ar net porcelianą.

Inžinieriaus išsilavinimą turintis V. J. Kavaliauskas iki šiol dirbo vienos įmonės direktoriaus pavaduotoju, tačiau šiemet sutapę jo paties 50-ies ir 5-erių metų kūrybos jubiliejai paskatino skirti daugiau laiko ir dėmesio saviraiškos keliamam džiaugsmui.

Solidžią medžio skulptūrų kolekciją, kurios dalis jau padovanota įvairiems labdaros aukcionams, Marijos ir Jurgio name-muziejuje galima išvysti iki kovo 31 d.

ELTA
Į viršų