Vienas iš žinomiausių dainininkų, operos solistas, pedagogas Vytautas Juozapaitis mini kūrybinės veiklos 20-metį. Šia proga dainininkas kartu su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru rengia du koncertus "Vytautas Juozapaitis: po 20 metų".

Ketvirtadienį Kauno filharmonijoje ir penktadienį Vilniaus kongresų rūmuose gražiausias operų arijas atliks dainininkai V. Juozapaitis (baritonas), Sigutė Stonytė (sopranas) ir Vladimiras Prudnikovas (bosas). Koncerte Vilniuje dalyvaus ir italų tenoras Marijus Malanjinis (Mario Malagnini). Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguos Gintaras Rinkevičius.

Baritonas V. Juozapaitis 1989 m. baigė vokalo studijas Lietuvos muzikos akademijos profesoriaus Vladimiro Prudnikovo klasėje ir tuoj pat debiutavo Kauno muzikiniame teatre Fredžio vaidmeniu operetėje "Mano puikioji ledi". 1990 m. dainininkas tapo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) solistu ir trupės nariu, o pirmasis jo vaidmuo šioje scenoje buvo Volframas Richardo Vagnerio (Wagner) operoje "Tanhoizeris". Per du dešimtmečius V. Juozapaitis atliko daugelį baritono partijų LNOBT statytų operų spektakliuose.

Solisto repertuare - beveik penkiasdešimt pagrindinių ir antraeilių baritono partijų: Don Žuanas, Figaras, Rigoletas, Žermonas ("Traviata"), Ūdrys ("Pilėnai"), Amonasras ("Aida"), Don Karlas ("Likimo galia") ir kt. V. Juozapaičiui lietuvių kompozitoriai yra skyrę vaidmenis savo sukurtose operose - tai Žilvinas Audronės Žigaitytės operoje "Žilvinas ir Eglė", Šemeta - Broniaus Kutavičiaus operoje "Lokys", Žygimantas Augustas - Giedriaus Kuprevičiaus operoje "Karalienė Bona".

V. Juozapaičio veiklą atspindi ne tik aukščiausi kritikų įvertinimai, bet ir ne mažiau reikšmingi apdovanojimai. 2003 m. V. Juozapaičio veikla įvertinta Lietuvos nacionaline kultūros ir meno premija. Dainininkas yra pelnęs "Kristoforo" laureato vardą, net tris kartus - LNOBT "Operos švyturių" apdovanojimo "Metų operos solisto" vardą.

V. Juozapaičiui suteiktas ordinas "Už nuopelnus Lietuvai" Karininko kryžius, taip pat operos bičiulių draugijos apdovanojimas - "Kipro" statulėlė, pelnytas Muzikų sąjungos auksinio disko laureato vardas ir "Auksinis scenos kryžius".

Nuo 1996 m. V. Juozapaitis solinį dainavimą dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Tarp jo mokinių - Lietuvos ir užsienio šalių operos teatrų scenose pasirodantys solistai Algirdas Bagdonavičius, Raimondas Baranauskas, Egidijus Dauskurdis, Tomas Pavilionis, Edmundas Seilius, Dainius Stumbras, Ramūnas Urbietis ir kiti.

 

ELTA

Į viršų