Ilgai lauktas gastroles Vilniuje pirmadienį pradeda Maskvos J. Vachtangovo teatras - iki balandžio 25 dienos maskviečiai rodys naujausius šio teatro meno vadovo Rimo Tumino spektaklius "Dėdė Vania" ir "Troilas ir Kresida", taip pat žiūrovų laukia monospektaklis "Pamišėlio užrašai" ir Nikolajaus Gogolio "Revizorius" su garsiais rusų aktoriais.

Pasak R. Tumino, tai ir lauktos, ir netikėtos gastrolės, pirmosios šimtmetį gyvuojančio J. Vachtangovo teatro gastrolės užsienyje. "Teatre gana jauna trupė, 93 aktoriai. J. Vachtangovo teatras paklausus, kviečiamas į įvairius festivalius - dalyvavo "Auksinės kaukės", A. Čechovo festivaliuose, o štai K. Stanislavskio festivalyje spalio mėnesį į J. Vachtangovo teatrą atvyks Eimuntas Nekrošius. Kitą sezoną mūsų teatre bus dar daugiau lietuviškų akcentų", - žadėjo R. Tuminas.

Nacionalinio dramos teatro didžiojoje scenoje maskviečiai po du kartus vaidins R. Tumino režisuotus spektaklius - Antono Čechovo "Dėdę Vanią" ir Viljamo Šekspyro "Troilą ir Kresidą". 

Be to, aktorius Jurijus Kraskovas Vilniaus mažojo teatro scenoje vaidins monospektaklį "Pamišėlio užrašai" pagal Nikolajų Gogolį.

Maskviečių gastrolių proga Nacionaliniame dramos teatre balandžio 24 dieną bus rodomas R. Tumino spektaklis "Revizorius", kuriame su lietuvių aktoriais vaidins J. Vachtangovo teatro aktorius Sergejus Makoveckis, Gorodničiaus vaidmenį atliksiantis rusų kalba.

Pasak R. Tumino, balandžio 25 dieną Vilniuje šia proga lankysis Rusijos kultūros ministras Aleksandras Avdejevas, numatoma pasirašyti Lietuvos ir Rusijos kultūrinio bendradarbiavimo sutartį.

Gastrolių išvakarėse į Vilnių atvykę aktoriai negailėjo gerų žodžių R. Tuminui, atveriančiam garsiausius dramaturgus, kviečiančiam į teatrą garsius režisierius, leidžiančiam kuo palankiau atsiskleisti įvairių kartų aktorių talentams. "Maskvoje didžiulis susidomėjimas mūsų teatru, kurio nebuvo anksčiau. Tai didelė pakopa teatro raidoje, mes labai džiaugiamės ir esame laimingi, kad mūsų teatre yra toks žmogus, toks vadovas, toks režisierius, kuris atveria teatrą ir jo aktorius", - kalbėjo Rusijos liaudies artistas Vladimiras Simonovas.

Kiti aktoriai neslėpė susijaudinimo, kad jiems teks vaidinti savo meno vadovo gimtinėje, Lietuvos žiūrovams, laukiantiems kažko ypatingo iš rusų aktorių, kuriems vadovauja ne tik Lietuvoje garsus lietuvių režisierius.

R. Tuminas sako, kad J. Vachtangovo teatras dabar yra naujoje situacijoje, kai keičiasi administracija (atsistatydinus ankstesniajai), ir gastrolės Vilniuje vyksta tuo laiku, kai keičiasi teatro komanda. "Teatras ištuštėjęs, nors jau yra paskirtas naujas direktorius, renka jis finansininkus ir visą administracijos branduolį. Artistai gana santūriai reaguoja, krizės nėra, viskas vyksta dėsningai, suprantamai, visi susikaupę, orūs, išmintingi, ir man padeda savo vienybe", - pripažino R. Tuminas.

Iškart po gastrolių Vilniuje R. Tuminas vyks į Jaltoje vykstantį A. Čechovo festivalį, skirtą garsiojo dramaturgo 150-osioms gimimo metinėms. Jaltoje esančiame A. Čechovo namelyje lietuvių režisierius žada vesti teatro užsiėmimus, seminarus.

Pasak gastroles rengiančio prodiuserio Gyčio Daugėlos, nors gana nepigūs bilietai į spektaklius parduodami gerai, papildomų spektaklių šiose gastrolėse nenumatoma. Numatoma J. Vachtangovo teatrą į Lietuvą kviesti dar ne kartą su naujais spektakliais.
ELTA 
Į viršų