Judita AUKŠČIONYTĖ

Prieš  dešimtmetį anuometinėje Lieporių vidurinėje mokykloje įkurtas etnografijos muziejus šiandien tapo mėgstama moksleivių  ir mokytojų vieta mokykloje. Muziejaus įkūrėjai ir jo vadovei, pedagogei, mokyklos bibliotekos vedėjai Janinai Šmitienei norisi, kad būtų saugomi ne tik buities daiktai, menantys Lietuvos praeitį, bet ir mokinių, mokytojų, tėvų, puoselėjančių ir kuriančių savitas mokyklos tradicijas, prisiminimai.

Nepamirštama Lieporių gimnazijos etnografijos muziejaus įkūrėjai Janinai Šmitienei 1999 metų gruodžio 9-oji diena, kai skambant eilėms, liaudies dainoms ir svečių sveikinimams buvo atvertos tada dar Lieporių vidurinės  mokyklos (dabar Lieporių gimnazijos) etnografijos muziejaus durys. Ir iki šiol, pasak J. Šmitienės, įėjęs į gimnazijos etnografijos muziejaus patalpą, žmogus pasijunta lyg patekęs į seną kaimo trobą: rąstų sienos, medinis stalas su suolais, išblukę šventųjų atvaizdai ir daugybė senovinių rakandų tarsi nukelia į protėvių laikus, kur išgirsti dūzgiant verpimo ratelį, šlamant šepečiu šukuojamus linus ir skalambijant parūdijusius varpelius.

„Apie tokį jaukų muziejų svajojome nuo pat mokyklos įkūrimo. Todėl kaupėme ir saugojome viską, kas susiję su senovės lietuvio buitimi. Džiaugėmės, kad šiais senoviniais daiktais kaip vaizdinėmis priemonėmis naudodavosi pradinių klasių ir dailės mokytojai”, - kalba muziejaus įkūrėja. 

Šiame muziejuje saugomi dokumentai, nuotraukos, dovanos ir suvenyrai, kuriuos dovanodavo mokyklos muziejuje apsilankę svečiai, mokiniai. Muziejaus organizatorėms Elenai Balčiūnienei ir Janinai Šmitienei norisi, kad liktų mokinių, mokytojų, tėvų prisiminimas puoselėjant ir kuriant savitas mokyklos tradicijas.

Muziejaus veikla susijusi su parodų organizavimu, ekspozicijų rengimu. Per visus muziejaus gyvavimo metus įvairių renginių buvo suorganizuota daug. Įspūdingiausios, pasak J. Šmitienės,   Joanos Nakutienės nėrinių paroda „Proginiai nėriniai”, mokytojų Dariaus Dirvelio ir Zigmo Rimgailos autorinės parodos, dailės mokytojos Snieguolės Paskienės vadovaujama menų savaitė „Ne vien tik retro”. Ypač gražios buvo tautodailininkių Astos Liaudanskienės ir Galinos Beniušienės siūtų lėlių parodos.

Muziejuje saugomi ir jaunųjų kraštotyrininkų darbai. Įsimintinos ir čia vestos pamokos: „Linelį auginau”, „Kraičio skrynia”, „Kryžiai Lietuvoje”, „Lieporių praeitis, dabartis, ateitis”, „Ten, kur senoliai godas godojo”.

Muziejaus veikla yra įvertinta apžiūrose bei konkursuose. 2002 metais Aukštaitijos-Žemaitijos mokyklų muziejų regioninėje apžiūroje Lieporių gimnazijos muziejui buvo skirta pirmoji vieta ir I laipsnio diplomas. Mokyklos jaunieji kraštotyrininkai taip pat aktyviai dalyvauja Šiaulių miesto Jaunųjų turistų centro organizuojamuose konkursuose ir konferencijose. Ši veikla nelieka nepastebėta ir vertinama padėkomis, diplomais ir pagyrimo raštais.

Džiugina ir muziejaus atsiliepimų knygoje besipuikuojantys įrašai ir palinkėjimai: „...malonu buvo aplankyti mokyklos muziejų, prisiminti mokyklos istoriją, susipažinti su naujovėmis, kurios atsirado mums išvykus”, „ ...mes sugrįžome po 10 metų, o atrodo, bėgiota čia taip neseniai. Ačiū už muziejų. Jis - tarsi tiltas į praeitį, kad ir nelabai tolimą...” Nuoširdūs ir mokykloje apsilankiusių svečių iš užsienio, (Ispanijos, Graikijos, Rumunijos, Vokietijos, Anglijos) draugų atsiliepimai.   Muziejaus vadovės Elena Bačiūnienė ir Janina Šmitienė nepamiršta nė vieno padedančio kurti ir puoselėti mokyklos muziejų. Ypač dėkingos gimnazijos direktorei Sigitai Būdvytienei, pedagogams Zigmui Rimgailai, Albinui Ivanauskui, kurių dėka prieš dešimtmetį ir buvo atvertos muziejaus durys, jungiančios mokyklos bendruomenę ne tik su tautos, bet ir su mūsų mokyklos praeitimi. Šiandien svarbu, kad kuo daugiau būtų norinčiųjų sugrįžti į mokyklą ir apsilankyti etnografijos muziejuje. Šiandien svarbu ir tai, kad muziejų puoselėjančių žmonių darbai, anot J. Šmitienės,   įkvėptų tuos, kurie dirbs ir mokysis mokykloje po tų, kurie joje triūsia ir mokosi šiandien. Tad tegul šią gerų darbų taupyklę naujais darbais bei eksponatais papildys ateinančios kartos. 
Į viršų