Šįmet pažymint 135-ąsias Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metines, Kaune ir Vilniuje pradedamas penkių koncertinių vakarų ciklas "Visi Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai fortepijonui".

Antradienį Kaune, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje, o trečiadienį sostinės Rašytojų klube skambės pirmoji ciklo programa "Druskininkai 1900-1905". Pianistas Rokas Zubovas skambins Druskininkuose sukurtus M. K. Čiurlionio kūrinius, skaitys ištraukas iš jo laiškų.

Pasak R. Zubovo, penki ciklo vakarai suskirstyti pagal miestus, kurie M. K. Čiurlionio gyvenime suvaidino didžiausią vaidmenį, kuriuose menininkas praleido etapinius savo gyvenimo metus, parašė daugelį savo kūrinių - tai Druskininkai, Varšuva, Leipcigas, Sankt Peterburgas.

Druskininkuose prabėgo menininko vaikystė ir formavimosi metai, į Druskininkus jis kasmet grįždavo vasaromis, čia kasmet gimdavo nauji kūrybiniai sumanymai. Lenkijos sostinėje prabėgo M. K. Čiurlionio studijų metai - Varšuvos konservatorijoje ir Varšuvos dailės mokykloje, čia jis patyrė savo stipriausias kultūrines ir estetines įtakas, kur gimė daugiausia jo jaunatviškų romantinio pobūdžio kūrinių. Vokietijos mieste Leipcige pas žymiausius Europos pedagogus M. K. Čiurlionis studijavo klasikines formas, kontrapunktą ir orkestruotę, susipažino su vakarų Europos menu. Peterburge, į kurį M. K. Čiurlionis su tokiu užsidegimu ir užsispyrimu veržėsi savo paskutiniaisiais kūrybiniais metais, sukūrė savo radikaliausius ir paskutiniuosius kūrinius, sulaukė pirmojo supratimo ir pripažinimo.

Fortepijonui M. K. Čiurlionis kūrė visą savo gyvenimą - ir ankstyviausieji kompoziciniai bandymai, ir paskutiniai brandžiausi kūriniai yra parašyti fortepijonui. Šį instrumentą kompozitorius puikiai valdė, išmanė jo galimybes. Čia randame ir pačius svarbiausius M. K. Čiurlionio muzikinius eksperimentus, fortepijonas geriausiai atsiskleidžia jo muzikinės kalbos, stilistikos, estetikos evoliuciją.

Neseniai Vilniuje ir Kaune pristatytas penkių kompaktinių plokštelių ciklas "Visi M. K. Čiurlionio kūriniai fortepijonui". Pirmąsias tris ciklo kompaktines plokšteles įrašė žymus vokiečių pianistas Nikolausas Lahusenas. Po jo mirties dar dvi kompaktines plokšteles įrašė M. K. Čiurlionio provaikaitis pianistas R. Zubovas. Visame cikle skamba apie 170 M. K. Čiurlionio kūrinių fortepijonui solo - preliudai, fugos, kanonai, mazurkos, polonezai, lietuvių liaudies dainų išdailos ir kita.

2011 metais minėsime kompozitoriaus ir dailininko M. K. Čiurlionio (1875-1911) 100-ąsias mirties metines.
ELTA 
Į viršų