Vienas žinomiausių Lietuvos režisierių, garsinančių mūsų teatrą užsienyje, Cezaris Graužinis šią savaitę Atėnuose pristato savo naują spektaklį su graikų aktoriais. Graikijos sostinės teatre "Eksarcheion" trečiadienį bus rodoma vieno skandalingiausių visų laikų rašytojų Markizo de Sado kūrinių motyvais paremto spektaklio "De Sadas - Žiustinai" premjera.

Spektaklį lietuvių režisierius kuria pagal savo paties parašytą pjesę vienai aktorei. Vaidmens kūrėja Marija Papadopulu (Maria Papadopoulou) su C. Graužiniu dirba nuo 2006 metų - ją kartu su kitais aktoriais režisierius pasirinko atviroje atrankoje kurdamas pirmąjį savo spektaklį Graikijoje "Dafnis ir Chlojė".

Dirbant su tais pačiais aktoriais 2008 m. gimė "Belaukiant Godo" pagal Samuelį Beketą (Beckett), o praeitų metų pabaigoje - "Graikas Zorba" pagal Nikosą Kazantzakį.

Lietuvio režisieriaus ir graikės aktorės tandemą papildo nuolatinė lietuviška teatro kūrėjų komanda. Spektaklio muziką parinko ir redagavo kompozitorius Martynas Bialobžeskis, afišą sukūrė fotografas Dmitrijus Matvejevas ir dailininkas Vytautas Narbutas, grimo ir kostiumų autorė - Vilma Galeckaitė-Dabkienė. Scenografijos ir šviesų autorius - C. Graužinis.

Pastaraisiais metais C. Graužinis kuria balansuodamas tarp skirtingų teatrų Lietuvoje, Graikijoje ir Suomijoje - šiose šalyse režisierius turi ne tik aktorius, su kuriais nuolat dirba, bet ir "prisijaukintas" teatro scenas bei žiūrovus.

Graikijos teatro gerbėjams ir kritikams lietuvio režisieriaus vardas jau gerai žinomas. Už spektaklį "Dafnis ir Chlojė" režisierius ir pagrindinis aktorius Manolis Mavromatakis buvo apdovanoti prestižinėmis graikų muzikos bei teatro kritikų sąjungos įsteigtomis Karolos Koun premijomis - kaip geriausias metų režisierius ir pagrindinio vaidmens atlikėjas. Praeitais metais sukurtas "Graikas Zorba" skubos tvarka buvo įtrauktas į festivalį "Athens System", kuris kasmet rengiamas siekiant pristatyti graikų teatrą užsienio vadybininkams ir teatralams.

Po premjeros Graikijoje C. Graužinis šiemet numato dar du naujus pastatymus - vieną iš jų Lietuvoje su savo suburta "Cezario grupe" Menų spaustuvėje, kitą - vasaros pabaigoje Suomijoje.
ELTA 
Į viršų