Balandžio 30 d., penktadienį 18 val. Mokomajame teatre (Vytauto g. 103A) prasideda pirmasis renginių ciklas „Šiaurės Lietuvos šviesuoliai“, skirtas Marijai Pečkauskaitei – Šatrijos Raganai. Kas mėnesį šiauliečiai ir miesto svečiai galės pamatyti ir pagerbti mūsų kraštui nusipelniusias, iškilias, tačiau jau tarp mūsų, gyvųjų, nebesančias, kultūros bei meno asmenybes.

Pirmojo ciklo vakaras nukels 19-20 a. pr. laikmetį, kuriame gyveno ir kūrė žymi Lietuvos rašytoja  Marija Pečkauskaitė, kitaip dar žinoma kaip Šatrijos Ragana. Kaip tik šiais 2010 metais rašytojai sukanka 80 metų po mirties.  Sutapimas ar ne, tačiau šis vakaras įvyks  prieš pat motinos dieną. Žinoma, koks gilus meilės jausmas savo „mamatei” buvo M. Pečkauskaitės širdy. Renginyje dalyvauti pakvietėme Šiaulių miesto literatūros tyrinėtoją, docentę Eleonorą Eglę Buivydaitę Prėskienienę. Ji nuodugniai domėjosi rašytojos gyvenimu, kūryba, įkūrė ŠU Šatrijos Raganos auditoriją, rengdavo renginius kūrėjos garbei.

Rengiant šį vakarą, besidomint, skaitant apie rašytoją Mariją Pečkauskaitę  – Šatrijos Raganą, galima ją įvardyti kaip altruistišką  asmenybę, pašventusią save visuomenei. Tai pavyzdys, iš  kurio šiandieniniam Lietuvos žmogui reikėtų daug ko pasimokyti, o tokias savybes, kaip savo gyvenimo pašventimas dėl kitų, reikėtų ugdyti ir ugdyti. Juk gyvename ne vien tik dėl savęs, bet ir dėl kitų, šalia esančių žmonių.

Marijai Pečkauskaitei skirtame vakare, parengtame remiantis kūrėjos gyvenimu ir jos kūryba, skambės klasikinė muzika (atlieka R. Kiminaitė). Šiaulių estrados teatro  aktoriai vaidins ištraukas iš M. Pečkauskaitės kūrybos, bus skaitomi jos laiškai.  Ateikite, mieli žiūrovai, prisilieskite prie to, kas neužmirštama ir niekad nemiršta – Šatrijos Raganos kūryba, asmenybė, jos altruizmas ir pasišventimas visuomenei.

Renginio režisierė  Orinta JAZDAUSKAITĖ
Į viršų