12-asis muzikos festivalis "Sugrįžimai" viename koncerte pristato tris lietuvius, savo muzikinę karjerą susiejusius su Didžiąja Britanija ir studijuojančius Londono Karališkojoje muzikos akademijoje.

Pirmadienį sostinės Taikomosios dailės muziejuje rinktinę programą atliks dainininkas Vytautas Vepštas, pianistas Mantautas Katinas ir fleitistas Vytenis Gurstis.

Baritonas V. Vepštas daug metų mokėsi groti obojumi, tačiau Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijavo dainavimo specialybę profesoriaus Vladimiro Prudnikovo klasėje. Šiuo metu dainininkas studijuoja Londone, Karališkosios muzikos akademijos operos kurse. Yra dainavęs su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Frankfurto Brandenburgo žemės orkestru, dalyvavo senosios muzikos festivalyje "Donum musicae", "Kristupo vasaros festivalyje", operos meistriškumo kursuose Vokietijoje ir kt.

Pianistas M. Katinas yra pelnęs laureato vardus jaunųjų pianistų konkursuose Prancūzijoje, Ukrainoje ir Lietuvoje. Remiamas privačių fondų ir Lietuvos kultūros ministerijos baigė magistrantūros studijas Londono Karališkojoje muzikos akademijoje. Šiuo metu tobulinasi Londone privačiai. Yra surengęs rečitalių Lietuvoje, Didžiojoje Britanijoje, Airijoje, koncertavęs su Lietuvos kameriniu, Nacionaliniu simfoniniu ir Šv. Kristoforo kameriniu orkestrais.

Daugelio konkursų laureatas fleitistas V. Gurstis irgi studijuoja Londono Karališkojoje muzikos akademijoje. Nuo 2004-ųjų aktyviai dalyvavo M. Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondo renginiuose, jam buvo skirta šio fondo stipendija. Londone V. Gursčio meistriškumas puikiai įvertintas Europos meistrų festivalyje Londone ir JAV.

Koncerte Vilniuje, be klasikos ir šiuolaikinių užsienio kompozitorių kūrinių, skambės Vytauto Barkausko vokalinis kūrinys "Trys satyriniai paveikslėliai" Algimanto Pabijūno eilėmis, taip pat J. S. Bacho sonata fleitai ir fortepijonui, F. Listo, V. Belinio, V. A. Mocarto kūriniai.

Šįmet "Sugrįžimai" sukvietė lietuvių muzikus iš Italijos, Didžiosios Britanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Šveicarijos, Vokietijos, Austrijos. Festivalio koncertai ir renginiai vyksta Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Taikomosios dailės muziejuje, Stasio Vainiūno namuose, Vilniaus paveikslų galerijoje, aukštosiose mokyklose, bažnyčiose.

Festivalis baigsis gegužės 12 ir 15 d. koncertais Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje ir Kauno filharmonijoje. Čia bus proga išgirsti Austrijos operetės scenoje dainuojančią lietuvaitę Eriką Navickaitę-Majstor.
ELTA 
Į viršų