Gegužės 7 dieną 18 valandą „Laiptų” galerijoje atidaroma retrospektyvinė Eduardo Juchnevičiaus kūrybos paroda (grafika, tapyba, akvarelė) ir pristatoma poezija iš jo knygų „Prūsijos krikštai. Treblinka’2” ir „Šventojo Roko šuo”, kurią skaitys aktorius Vladas Baranauskas.

Dailininkas Eduardas Juchnevičius gimė Vanaginėje, prie Kelmės. O viskas... prasidėjo, kai šiek tiek daugiau nei prieš keturiasdešimt metų - kai 1968-aisiais, baigęs Vilniaus dailės institutą, atvyko į Šiaulius. Garsusis grafikas Petras Repšys nedvejodamas teigia: „Eduardas Juchnevičius tapo tikruoju Gerardo Bagdonavičiaus įpėdiniu ir neabejotinu meno lyderiu Šiaulių padangėje”.

Nes tai ir „pogrindžio” teatras, kuriame aktoriai Aldona Adomaitytė, Fausta Laurinaitytė, Vladas Baranauskas, Vytautas Širka dailininkų namuose (Ežero gatvėje šalia senųjų miesto kapinių) suvaidino E. Juchnevičiaus pjesę „Nuomininkas”, čia dailininkai, aktoriai diskutuodavo apie dailę, skaitydavo poeziją. Čia lankęsis Vincas Kisarauskas, Rimantas Gibavičius, Antanas Martinaitis ir net garsusis Tomas Venclova.

Eduardo Juchnevičiaus kūrinių yra Lietuvos dailės muziejuje, Lenkijoje, Vengrijoje, JAV, Italijoje, Austrijoje, Australijoje.

Šiandien dėl sveikatos problemų Eduardas Juchnevičius naujų darbų nekuria, bet parodas rengia: 2009 metų pradžioje Vilniaus akademijos galerijoje kartu su kitais dviem lietuvių grafikos klasikais Vytautu V. Jurkūnu ir Mikalojumi Povilu Vilučiu surengė parodą „Rekonstrukcija”. 

Į viršų