Pavasario žalumo viršeliais išleistas "Poezijos pavasario" almanachas pirmadienį tradiciškai ant jį išleidusių "Vagos" knygų namų stogo palydėtas į skrydį per Lietuvą kartu su sostinėje startavusiu 46-uoju tarptautiniu poezijos festivaliu "Poezijos pavasaris".

Poeto Arno Ališausko sudarytas almanachas kartu su literatūrologo Virginijaus Gasiliūno surinkta kompaktine eilėraščių plokštele "Poezija ir balsas" išlydėtas irgi balsingai - jame spausdinamų autorių jaunatviškais balsais skaitomais eilėraščiais, klausytojams baugščiai žvalgantis po audros debesimis aptrauktą Vilniaus dangų.

Po vieną eilėraštį iš naujojo leidinio ant stogo perskaitė įvairių kartų ir stilių poetai: Kornelijus Platelis, Rimvydas Stankevičius, Henrikas Algis Čigriejus, Romas Daugirdas, Dovilė Zelčiūtė, Meilė Kudarauskaitė, Giedrė Kazlauskaitė, Vilniuje dirbantis portugalų poetas Nuno Gimaraešas (Nuno Guimaraes) ir daugelis kitų. Susirinkusieji turėjo progos išgirsti ir šių metų "Poezijos pavasario" laureatę, poetę, garsią vertėją iš švedų kalbos Zitą Mažeikaitę.

Pasak katorgišką darbą atlikusio almanacho sudarytojo A. Ališausko, žinomi lietuvių poetai, vyresniosios ir viduriniosios kartos autoriai, leidinyje pasirodo kaip visada gerai, tačiau prasiplėtė jų ratas geroje poezijoje įsitvirtinusiais jaunesnės kartos autoriais. "Kaip debiutantai irgi atėjo grupė stiprių žmonių - debiutuojantys, dar "beknygiai" autoriai teikia paraiškų geroms ateities knygoms. Tai Mindaugas Nastaravičius, Aivaras Veiknys, Domas Razauskas, Ilzė Butkutė ir kiti", - vardijo A. Ališauskas. 

Jis prisiminė poetiško pavasario nesulaukusį poetą Joną Strielkūną. "Liūdnai, bet gražiai man nuskambėjo Jono Strielkūno dalyvavimas "Poezijos pavasaryje". J. Strielkūnas buvo tas žmogus, pas kurį "Literatūroje ir mene" aš turėjau vieną pirmųjų savo publikacijų. O dabar taip susiklostė, kad turbūt viena iš paskutiniųjų J. Strielkūno publikacijų yra "Poezijos pavasaryje". Taip simboliškai pasikeitėm...", - kalbėjo A. Ališauskas, prisipažinęs mintyse "in memoriam" savo sudarytą leidinį skyręs Amžinybėn išėjusiam poetui.

Almanacho sudarytojas sako labai atsargiai ir įtariai žiūrintis į bandymus sudaryti teminius "Poezijos pavasarius", nes poezija yra pati sau tema ir kriterijus. "Man labai gražu, kad pavyko pereiti per kartas. Antai Leonardas Gutauskas pirmajame almanache prieš 45 metus buvo vienas iš jauniausių, o šįmet - vienas iš vyriausių", - sakė A. Ališauskas. 

Pasak sudarytojo, leidinyje nei turiniu, nei išorės vaizdu jis nesiekęs naujovių ar reklaminių "vertimusi per galvą", normų laužymo, naujos estetikos. "Poezijos pavasaris" orientuojasi ir visada orientuodavosi į išliekamąją vertę labiau negu į literatūrinius atradimus. Man ir dabartinis leidinio formatas yra priimtinesnis, gražesnis. "Poezijos pavasaris" man rankoje labai šiltai guli toks, koks jis yra dabar, dabartinio formato", - šiltai kalbėjo sudarytojas.

A. Ališauskas savo asmeninėje bibliotekoje sakė turintis visus "Poezijos pavasario" almanacho leidimus nuo pat pirmojo, jau tapusio antikvariniu, išleisto 1965-aisiais, o pradėjęs juos pirkti dar būdamas vyresniųjų klasių moksleiviu.

Trečią kartą "Poezijos pavasario" almanachas išleistas su kompaktine plokštele "Poezija ir balsas". Joje skamba H. A. Čigriejaus, Z. Mažeikaitės, D. Zelčiūtės, Nijolės Daujotytės, Rimanto Kmitos, Lauryno Katkaus, Donato Petrošiaus, Vytauto Stankaus skaitomi savi eilėraščiai.
ELTA 
Į viršų