Dvyliktą kartą rengiama "Naujosios dramos akcija" (NDA) pirmą kartą lietuvių publiką supažindins su vieno įtakingiausių XX amžiaus pabaigos teatro mąstytojų, vokiečių dramaturgo Hainerio Miulerio (Heiner Mueller) (1929-1995) kūryba.

Europos teatras pernai minėjo 80-ąsias šio vokiečių rašytojo, pasaulinio garso teatro modernisto gimimo metines. Gegužės 27-30 dienomis "Naujosios dramos akcija" kartu su Gėtės (Goethe) institutu Vilniuje dviejų dalių programoje atskleis H. Miulerio kūrybos tematiką ir žodžio vizualumą.

Režisierius Jonas Jurašas rengia H. Miulerio pjesės "Filoktetas" skaitymą Menų spaustuvėje su trimis lietuvių aktoriais. Po ilgos pertraukos į sceną grįžta aktorius Saulius Bareikis, pirmą kartą vaidinsiantis su Dainiumi Gavenoniu ir Egle Mikulionyte.

Pažintį su H. Mulerio asmenybe ir kūryba papildys du dokumentiniai filmai, kuriuos Vilniaus kino teatre "Pasaka" pristatys šveicarų režisierius Kristofas Riuteris (Christoph Rueter). Taip pat Vilniaus žiūrovams bus rodomas pagal svarbiausią H. Miulerio pjesę "Hamleto mašina (Die Hamletmaschine) "Deutsches Theater" Berlyne sukurto spektaklio vaizdo įrašas.

"Naujosios dramos akcijos" partnerio - Gėtės instituto direktorė Johana Keler (Johanna Keller) sako, kad tai puiki proga lietuvių žiūrovams pristatyti Lietuvoje dar mažai žinomo rašytojo H. Miulerio, rašiusio ne tik pjeses, bet ir prozą, eilėraščius, kūrybą.

"Tai vienas iš svarbiausių XX amžiaus antrosios pusės dramaturgų, turėjusių didžiulę įtaką modernaus teatro gimimui. Lietuvoje norime pristatyti H. Miulerį įvairiais aspektais. Nors pjesė "Filoktetas" yra mažiau žinomas rašytojo kūrinys, svarbi jo tematika - autorius provokuoja konfliktą, kelia visuomenei aktualius klausimus", - kalbėjo J. Keler.

NDA vadovas, prodiuseris Audronis Liuga sako, kad H. Miuleris - vienas iš moderniojo teatro kertinių akmenų, ne tik menininkas estetas, bet ir turėjęs didžiulę įtaką kultūros politikai, savo kūryba provokavęs politinius klausimus.

"Šita pjesė kalba apie labai paprastus dalykus - apie garbę, sąžinę ir žmogaus laisvę. Šie dalykai mūsų visuomenėje šiandien yra atsidūrę tam tikroje kritinėje situacijoje, ypač garbė ir sąžinė. Labai norėjosi, kad į tuos klausimus pažiūrėtų žmogus, gyvenęs ir kūręs kitoje visuomenėje (režisierius Jonas Jurašas - ELTA), persekiotas savo šalyje, kaip ir H. Miuleris", - pažymėjo A. Liuga ir atkreipė dėmesį į talentingą Antano A. Jonyno pjesės vertimą.

Režisierius Jonas Jurašas sako, kad pjesė "Filoktetas" - apie šiandieną, nors pagrindinis pjesės veikėjas - graikų tremtinys, kankinamas nepakeliamo alkio, troškulio, fizinio ir dvasinio skausmo, gilaus tėvynės ilgesio. "Tai nėra įprasta pjesė su intriga, veiksmo plėtote, jos dinamika slypi trijų personažų žūtbūtinėje kovoje, tragiškoje išdavystės temoje. (...) Pripildyti intelektualią H. Miulerio šaradą savo patirties krauju ir mėsa - ypač sunki užduotis. Reikia peržengti miglotos mitologijos erdvę ir ją paversti gyva mūsų amžiaus tragedija. Ši pjesė taps išbandymu ir aktoriams, ir ypač - žiūrovams", - kalbėjo J. Jurašas. Režisierius turėjo progą Niujorke 8-ojo dešimtmečio pradžioje susitikti su tuometėje Rytų Vokietijoje gyvenusiu H. Miuleriu. 

Tikimasi, kad pjesės "Filoktetas" skaitymas šį rudenį virs visaverčiu spektakliu ir jį į savo repertuarą priims Kauno dramos teatras, šįmet pažymintis 90-mečio jubiliejų ir ketinantis pristatyti visų savo buvusių vadovų režisierių naujus spektaklius.

Dvyliktą kartą surengtos "Naujosios dramos akcijos" programa, pasak A. Liugos, šįmet yra "krizinė", kadangi festivalį ištiko precedento neturintis atvejis - apie 70 proc. sumažintas biudžetas. Dėl to tekę atsisakyti planų pasikviesti užsienio režisierių pastatymus, tarp jų - naujausią latvio Alvio Hermanio darbą.

Vis dėlto liepos pradžioje Vilniuje bus vaidinamas suomių režisieriaus Kristiano Smedso spektaklis "Vyšnių sodas" pagal Antono Čechovo pjesę, skirtas dramaturgo gimimo 150 metų jubiliejui. Spektaklį su įvairių kartų lietuvių aktoriais iš Vilniaus numatoma tiesiogiai transliuoti į didžiausią Vokietijoje teatro meno forumą - bienalę "Theater der Welt" ir rodyti per Lietuvos televiziją. Taip pat kino teatre "Pasaka" bus rengiama teatralizuota instaliacija "Vyšnių sodas".
ELTA 
Į viršų