Lietuvos dailininkų sąjungos leidykla serijoje "XX-XXI a. sandūros dailė" išleido dvi garsaus skulptoriaus, tapytojo, poeto Vytauto Šerio (1931-2006) kūrybai skirtas knygas.

Pasak leidėjų, V. Šerio kūryba užima išskirtinę vietą XX-XXI a. sandūros Lietuvos dailėje, o jos pradžia siejama su XX a. šeštajame dešimtmetyje vykusiu meninės raiškos atsinaujinimu. 

Knygoje "Vytautas Šerys. Visa apie nieką. Poezija, piešiniai" publikuojama apie 100 V. Šerio eilėraščių ir apie 50 piešinių. V. Šerio eilėraščius atrinko ir knygą sudarė poetas Antanas A. Jonynas. Menotyrininkė Ieva Pleikienė kartu su V. Šerio kūrybos palikimo saugotoja Judita Šeriene iš gausaus rašytinio archyvo parinko dailininko minčių, kurios atspindi jo gyvenimo ir kūrybos kelią. 

Kitoje knygoje - "Vytautas Šerys, Šviesos ir šešėlių medžioklė, Medinės skulptūros" reprodukuota apie 150 dailininko medinių skulptūrų. Pasak knygos teksto autorės I. Pleikienės, V. Šerys buvo apdovanotas įvairialypiu menininko talentu, turėjo absoliučią plastinę klausą. 

"Iš medžio viską galima padaryti - tai medžiaga, kuri gali būti sunki ir lengvutė kaip popierius", - yra sakęs V. Šerys. Jis tarsi magas iš tiesų darė viską, ką sumanęs, mokėjo taip nugludinti, sudėlioti, sunarstyti pliauskeles, kad jos tapdavo "medinėmis novelėmis". Tai buvo atgaiva tarp sunkesnių darbų. "Tiek prikaliau akmenų, molio priminkiau ir gipso šimtus tonų perleidau per pirštelius", - pasakojo apie save skulptorius. Turėjo drąsos gūdžiu sovietmečiu imtis altorinių kompozicijų. Ne kartą stebino taikliai užfiksuoti bruožai jo kurtuose portretuose. Meistriškai V. Šerys gludino ir žodžius - eilėraščiuose ir kasdieniuose pašnekesiuose", - prisimena I. Pleikienė.

Pasak menotyrininkės, V. Šerio mąstymas didžia dalimi remiasi į du klodus: kaimo architektūros struktūras ir krikščioniškuosius simbolius. "Pažvelgti naujai į gerai pažįstamus kūrinius skatina po dailininko mirties į akiratį patekę jo eskizų aplankai - kasdienės vaizdinės ir verbalinės minčių fiksacijos, balansuojančios tarp darbo užrašų ir dienoraščio. Juose vyksta intensyvi diskusija su pačiu savimi. Matyti, kaip rutuliojasi dailininko mintis, formuojasi ir transformuojasi sumanymai, skleidžiasi žodžio ir vaizdo sąsajos", - teigia menotyrininkė.

Knygoje spausdinami V. Šerio kolegų ir draugų - Alfonso Andriuškevičiaus, Viktoro Liutkaus ir Algimanto Jono Kuro atsiminimai, archyvinės šeimos nuotraukos. Pateikiamas išsamus kūrinių katalogas, informaciniai priedai - biografija, personalinių ir grupinių parodų sąrašai, rinktinė bibliografija, yra santrauka anglų kalba.

Gegužės 26 dieną abi knygos bus pristatomas Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje.

V. Šerys 1956 m. baigė tuometinį LTSR valstybinį dailės institutą (dabar Vilniaus dailės akademija), nuo 1957-ųjų pradėjo dalyvauti parodose. 1967 m. įstojo į Lietuvos dailininkų sąjungą, nuo 1989 m. buvo grupės "24" narys. 1995 m. dailininkui paskirta Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija.
ELTA 
Į viršų