Baltijos šalių esperantininkai renkasi į kasmetines tradicines vasaros dienas. Šį kartą jos vyks Visagine.

Sekmadienį oficialiai prasidėsiančiose ir iki liepos 3 dienos vyksiančiose Baltijos esperantininkų dienose dalyvauja beveik 250 esperantininkų iš 24-ių Baltijos regiono ir kitų pasaulio šalių. 

Dienų programa bus tradicinė, pažymi rengėjai. Veiks vasaros universitetas, kuriame paskaitas pačia įvairiausia tematika skaitys įvairių šalių esperantininkai (iš viso bus perskaityta 20 pranešimų). Silpniau mokantiems esperanto kalbą kasdien bus organizuoti įvairaus lygio šnekamosios esperanto kalbos kursai. Juos ves dėstytojai iš Lietuvos, Rusijos, Slovakijos. 

Esperantininkų klubų vadovai ir aktyvistai aptars esperantininkų sąjūdžio problemas Baltijos šalyse ir perspektyvas, esperanto kalbos situaciją Europos Sąjungoje, kur kalbų problematikai šiuo metu yra skiriamas didelis dėmesys. Atskirai susirinks esperanto kalbos dėstytojai ir aptars savo problemas, kalbos dėstymo metodiką. Lietuvoje šiuo metu tai yra itin aktualu, nes susidomėjimas esperanto kalba visuomenėje yra didelis, o gerų šios kalbos dėstytojų labai trūksta.

Bus demonstruojama daug videofilmų esperanto kalba - tiek meninių, tiek dokumentinių, tiek mokomųjų. 

Esperanto kalba bus aukojamos Šventos Mišios. Jas aukos monsinjoras Lionginas Vaičiulionis.

Esperantininkų laukia ir turtinga dienų kultūrinė programa: kas vakarą vyksiantys įvairių meninių kolektyvų koncertai, parodos, ekskursijos į Ignalinos nacionalinį parką, Gražutės regioninį parką.

Baltijos šalių esperantininkų dienos nuo 1959 metų kasmet paeiliui vyksta Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje. Anksčiau, sovietmečiu, esperantininkų renginiai dar buvo vadinami Pabaltijo esperantininkų stovyklomis. Sovietiniu laikotarpiu tokius renginius organizuoti buvo labai sunku, nes tuometinė valdžia esperantininkų veiklos netoleravo. Tuometinei sovietinei valdžiai uždraudus Pabaltijo esperantininkų stovyklos neįvyko 1973 m. ir 1979-1982 metais, iš jų du kartus Lietuvoje - 1973 ir 1979 metais.

Baltijos esperantininkų dienų reikšmė trijų šalių (Lietuvos, Latvijos, Estijos) esperantininkų sąjūdžio istorijoje yra didžiulė, nes tai buvo vienintelė mūsų šalių esperantininkų jungiamoji grandis. Tuo metu kurti esperantininkų organizacijas buvo draudžiama. Šiais renginiais Baltijos šalyse prasidėjo organizuotas esperantininkų judėjimas.

Šiųmetinių Baltijos esperantininkų dienų globėjas yra Visagino miesto meras Vytautas Račkauskas, renginiui globą suteikė ir Pasaulinė esperantininkų sąjunga. 

46-osios Baltijos esperantininkų dienos šiemet yra skiriamos Visagino miesto 35-mečiui. 

Visa programa vyks tik esperanto kalba.
ELTA 
Į viršų