Manoma, kad rastas XVI a. bažnyčios archyvas, pranešė LTV laida "Šiandien". Radinys antradienio rytą atvežtas į Vilnių, į Prano Gudyno restauravimo centrą. Specialistai sako, kad informacijos apie tokį archyvą, kurį netoli bažnyčios artėjant frontui užkasė kantorius, turėjo, tačiau nepavykdavo jo rasti.

Klaipėdos krašte vienos Piktupėnų sodybos šeimininkai savo ūkiniame pastate atkasė vertingą radinį. Manoma, kad šis radinys gali būti XVI a. Piktupėnų liuteronų bažnyčios, sugriautos 1944 m., archyvas - krikšto ir mirčių registravimo knygos, kurių Klaipėdos krašto bažnyčiose beveik nėra išlikę.

"Piktupėnų bažnyčia - viena seniausių, antra įkurta po Rusnės, apie 1600 metus. Manome, kad viduje galime tikėtis ne tik dešimtmečių, bet ir šimtmečių dokumentų", - sakė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyr. valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.

Sodybos šeimininkai, atkasę radinį, sako, kad prieš metus jau buvo atliekami archeologiniai kasinėjimai, tačiau nesėkmingai. Šįkart jie nusprendė patys jį surasti. Radinys atkastas ūkiniame pastate, kiek daugiau nei metro gylyje.

Šeimininkai apie radinį iš karto pranešė ekspertams. Jis antradienio rytą atvežtas į Vilnių, į Prano Gudyno restauravimo centrą, kur jį apžiūrėjo specialistai.

"Tik praplėšus polietileną, akivaizdu, kad čia nieko negalima toliau daryti, nes visas radinys labai suiręs, pirmiausia reikia atlikti būtiniausius mikrobiologinius tyrimus", - sakė Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus pavaduotoja restauravimui Jūratė Senvaitienė.
ELTA 
Į viršų