Bijotės plenere dalyvavo dailininkės (iš kairės) Vita Žabarauskaitė, Aušra Viduolienė su Vilūne ir Dalia Ulčinaitė-Sutkuvienė.
Asmeninio albumo nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Ar kaltas sunkmetis, ar šiaip tinginystė, bet šią vasarą daugybės dailininkų  laukiamų plenerų jau nebeorganizuojama. Beveik neorganizuojama. Tad grupelė Lietuvos dailininkių, beje, susipažinusių kaip tik pleneruose, nutarė susiorganizuoti jį pačios.

O jas palaikė  ir kuo galėjo, tuo padėjo Kurtuvėnų regioninio parko direkcija. Todėl respublikinis Bijotės pleneras ir įvyko.

Plenere dalyvavo dailininkės Izolda Gaigalaitė-Žagrakalienė ir Vita Žabarauskaitė iš Šiaulių, Dalia Ulčinaitė-Sutkuvienė iš Joniškio rajono, Aušra Viduolienė ir Vilūnė Viduolytė (jaunajai dailininkei - tik devyneri) iš Rokiškio rajono.

Kadangi su nuostabia gamta susipažinti ir jos grožį įamžinti kūriniuose iš natūros grupelei dailininkių teko už savas lėšas, pleneras buvo neilgas - tik penkių dienų. O ir iš jų tapyti gamtoje galima buvo tik tris dienas, nes vieną dieną labai smarkiai lijo, o paskutiniąją dieną menininkėms teko sukurtus darbus išeksponuoti maloniai padedant parko direkcijos darbuotojams.

Tačiau plenero rezultati nenuvylė nei pačių dailininkių, nei jos globojusių  kurtuvėniškių - jau penktadienį Kurtuvėnų dvaro svirne pristatyta per trisdešimties darbų, sukurtų Bijotės plenero metu, paroda.

Tai ir tapybos ant lentų (tam lentų skyrė Kurtuvėnų regioninio parko direktorius), ir tapybos ant drobės  ant šilko darbai, ir ištapyti objektai.

O plenere sukurtų  darbų temos kuo įvairiausios, ką liudija ir patys darbų  pavadinimai: peizažai „Bijotės idilė“ (Vita Žabarauskaitė), „Kitas krantas“, „Rugių žydėjimas, „Žuvies valgymo ceremonija“ (Dalia Ulčinaitė-Sutkuvienė), „Namas“, „Žirgas“ (Aušra Viduolienė), figūrinės kompozicijos „Šventasis Jokūbas ir jo svita“, „Šventosios Onos altorėlis“, „Kurtuvėnų jojikai“, „Žirgeliai“, „Arkliarūgštė“ (Vita Žabarauskaitė), „Diagrama“, Vasaris“, „Kovas“, „Balandis“, „Gegužė“, „Birželis“, „Dedikuota Pijui“ (Izolda Gaigalaitė-Žagrakalienė).

Jaunoji menininkė  Vilūnė parodai pateikė savo ištapytų objektų  - labai spalvingų ir netikėtų.

Mėnesį truksiančioje respublikinėje Bijotės plenero parodoje apsilankiusieji sako esą sužavėti tiek įamžinta nuostabia Kurtuvėnų gamta, tiek plenere dalyvavusių dailininkių darbštumo. 



Į viršų