Europos scenose intensyviai dainuojantis lietuvių operos solistas Edgaras Montvidas įsitikinęs, kad daug keliauti ir dainuoti užsienio scenose lietuvių solistams yra labai gerai, ir tai - jokia netektis Lietuvai, kaip kad bandoma dramatizuoti.

"Darbų kasmet vis daugėja - reikia atsirinkti, kur ir kada dainuoti. Norint gerai atlikti savo darbą, kartais reikia sumažinti tempą. Nors mano darbai suplanuoti jau iki 2013 metų, tarp jų yra ir Lietuva. Tokia yra realybė - mes daug keliaujam, daug važinėjam, ir tai yra labai gerai, tai jokiu būdu nėra kažkokia netektis Lietuvai. Manau, kad mes tada parsivežam visai kitą bagažą, visai kitą požiūrį į darbą, visai kitą profesionalumo lygį. Aš asmeniškai atvažiuodamas į Lietuvą nesitikiu čia kažkokios finansinės ar dar kokios naudos - tai yra mano, kaip solisto, padėka šaliai, kur aš įgijau išsimokslinimą, kur gavau šią specialybę", - kalbėjo E. Montvidas.

Į Vilnių solistas grįžo iš Vokietijos sostinės, kur praėjusį savaitgalį dainavo Igorio Stravinskio operoje "Lakštingala". Šios operos koncertinį atlikimą garsiojoje Berlyno filharmonijoje dirigavo legendinis Pjeras Bulezas (Pierre Boulez). Kvietimas dainuoti vienoje garsiausių Europos koncertinių scenų lietuvių solistui, pasak jo paties, buvęs gana netikėtas.

Ketvirtadienį E. Montvido atliekamą Alfredo partiją bus galima išgirsti Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro spektaklyje "Traviata", o šeštadienį Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro sezono atidarymo koncerte Vilniaus kongresų rūmuose E. Montvidas atliks Lenskio partiją koncertiniame Piotro Čaikovskio operos "Eugenijus Oneginas" variante diriguojant maestro Gintarui Rinkevičiui. 

"Lenskį esu dainavęs nemažai - tai vienas iš mano pirmųjų pagrindinių vaidmenų. Dar buvau studentas, kai Lenskį dainavau Rygoje operos festivalyje, diriguojant G. Rinkevičiui. Ir dabar visada su didžiausiu malonumu dainuoju Lenskį, jei tik gaunu pakvietimą. Paskutinį kartą jį dainavau Liono (Prancūzija) operoje, nepaprastame Pėterio Štaino (Peter Stein) pastatyme, taip pat dainavau šią partiją Glainburno (Glyndebourno) festivalyje ir Šveicarijoje", - prisiminė E. Montvidas.

Netrukus solistas vėl išskris į Lioną, kurio operos teatre praleido beveik visą praėjusį sezoną, o ir šio sezono pradžioje dainuos I. Stravinskio "Lakštingalos" spektakliuose - garsiojo Kanados režisieriaus Robero Lepažo (Robert Lepage) pastatyme. 

Metų sandūroje E. Montvidas dainuos Džakomo Pučinio (Giacomo Puccini) operos "Kregždė" pastatyme Leipcigo operoje Vokietijoje, vėliau lietuvių tenoro įkūnyto Lenskio laukia Norvegijos nacionalinė opera, o kitų metų pavasarį E. Montvidas dainuos Hercogą serijoje Džiuzepės Verdžio "Rigoleto" spektaklių Škotijos operoje Edinburge (Didžioji Britanija).

"Džiugu, kad Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras" yra ta vieta, kuri suteikia man galimybę pasirodyti Lietuvos scenoje", - pažymėjo 35 metų dainininkas. 

Dar studijų metais pradėjęs dainuoti Lietuvos operos ir baleto teatro senoje, E. Montvidas 2001 m. baigė tuometinės Lietuvos muzikos akademijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) profesoriaus Virgilijaus Noreikos dainavimo klasę. Nuo 2001 m. gyvena Londone. 2001-2003 m. stažavo Londono "Covent Garden" teatre. Dainavo Londono "Covent Garden", Frankfurto prie Maino, Bavarijos (Miunchenas), Liono, Marselio ir kituose žymiausiuose Europos operos teatruose. E. Montvidas atlieka ir kamerinę muziką, rengia vokalinius rečitalius.
Eltos inf.
Į viršų