Pirmąją spalio savaitę sostinės kino teatrai "Skalvija" ir "Pasaka" lauks jaunųjų žiūrovų - spalio 1-7 dienomis čia suksis Tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis. 

Jo programoje numatoma parodyti 40 filmų iš Suomijos, Švedijos, Olandijos, Italijos, Rusijos, Gruzijos, Vokietijos, Prancūzijos, JAV, Lietuvos, Lenkijos ir Indijos, kurie yra pelnę pripažinimą ir ne vieną apdovanojimą įvairiuose tarptautiniuose vaikų ir jaunimo filmų festivaliuose. Filmų programa sudaryta iš keturių dalių: "Pasaulio pasakos", lietuviški filmai, "Panorama" (2006-2009 m. Europoje pripažinti ir įvairius apdovanojimus laimėję filmai) ir konkursinė programa (naujausi 2008-2010 m. filmai jaunimui).

Pasak rengėjų, festivalio programos filmai turėtų padėti jaunimui atsakyti į jam rūpimus klausimus ir gauti pramogą vienu metu. Festivalio šūkis "Drąsa būti savimi" sufleruoja, kad filmai kalbės apie pačią aktualiausią jaunuolių problematiką: savo tapatybės ieškojimą, draugystę, brendimą, šiuolaikines pagundas ir pavojus bei meilę. 

"Nuoširdžiai manau, kad kino kultūra jaunam žmogui yra bene pati lengviausiai suprantama ir priimama meno bei edukacinė priemonė. Ji kalba tiesiai, skatina, įkvepia bei provokuoja. Kinas visame pasaulyje laikomas galingu įrankiu, kuris ypatingai veikia jaunimo pažiūras, vertybes ir idealus. Vaikai didžiajame ekrane pamato savo gyvenimo atspindžius, kuriuos kaip geba, taip apmąsto ir įvertina", - kalba festivalio idėjos autorė Lina Užkuraitytė.

Festivalis suteiks galimybę jauniesiems žiūrovams kino ekrane "sutikti" daug įdomių ir neeilinių asmenybių, pamatyti atpažįstamų bei į viduje kirbančius klausimus atsakančių istorijų. Po filmų su žiūrovais vyks atviros diskusijos, aptarimai ir pokalbiai. 

Geriausias ekrano istorijas iš konkursinės programos rinks speciali vaikų ir tėvelių žiuri. Penkiolika vaikų į komisiją pateks taip pat konkurso būdu, sugebėję išsamiai ir kūrybiškai pristatyti savo mėgstamiausią filmo herojų. Komisijose kartu su vaikais dirbs aktorė Aldona Vilutytė, kino ir teatro aktorius Marius Jampolskis, grupės "G&G sindikatas" narys Gabrielius Liaudanskas-Svaras. Komisija ieškos savo geriausių tarp 14 konkursinės programos filmų, tarp kurių yra ir Sauliaus Drungos filmas "Anarchija Žirmūnuose". 

Patiems mažiausiems festivalis pristato Gruzijos ir Lenkijos animacinių filmukų programą "Pasaulio pasakos". Gruzijos animacijos kūrėjai, pasitelkdami paprasčiausias vaizdavimo priemones - popierių ir pieštukus, iliustruoja įvairių pasaulio tautų senąsias sakmes apie pasaulio sukūrimą. 

Tarptautinis vaikų ir jaunimo filmų festivalis jau šeštus metus tęsia kokybiškos vaikų kino kultūros tradiciją Lietuvoje ir yra kol kas pirmas ir vienintelis Lietuvoje kino festivalis jaunimui.
Eltos inf. 
Į viršų