Knygynų lentynose pasirodė teatrologės Daivos Šabasevičienės pokalbių su aktoriumi, režisieriumi Valentinu Masalskiu knyga "Valentinas Masalskis: ieškant teatro", išleista "Tyto alba" leidykloje.

Pasak knygos autorės, V. Masalskio talentas - vienas ryškiausių reiškinių nūdienos Lietuvos teatre. "Yra talentingų teatro žmonių, kurie vienaip ar kitaip atitinka kartų poreikius (vaidybos maniera, kalbos kultūra, net gyvenimo būdu), o Masalskis, priešingai - paneigia kartos sąvoką. Jo karštligiškas įsijautimas į savo profesiją jau daugiau kaip tris dešimtmečius jaudina žiūrovus. Jis kuria savo teatrą, savo teoriją, ir tai tampa svarbiausiu atskaitos tašku. Vargu ar rasi kitą tokį aistra ir įvairiausiomis idėjomis spinduliuojantį teatro menininką, kuris taip aktyviai ginčytųsi ir teiktų savo pasiūlymus", - rašo teatrologė. 

Iš atvirų ir aistringų pokalbių ryškėja V. Masalskio kūrybinis kelias ir šio kelio ženklai - aktoriaus darbas Kauno valstybiniame dramos teatre, V. Masalskio suorganizuotas "Menų sambūris", kuriame jis debiutavo kaip režisierius, pastatęs Vidmanto Bartulio operą "Pamoka". 

Prieštaringų nuomonių sulaukė V. Masalskio nepriklausomi projektai ("...su Goethe's "Faustu") ir per pastarąjį dešimtmetį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pastatyti spektakliai - Fiodoro Dostojevskio "Nuolankioji", Tomo Bernhardo (Thomas Bernhard) "Įpročio jėga" ir "Pasaulio gerintojas", Viljamo Šekspyro (William Shakespeare) "Karalius Lyras", Patriko Ziuskindo (Patrick Sueskind) "Kontrabosas", Tankredo Dorsto "Aš, Fojerbachas", Mari Frans Marso (Marie-France Marsot) "Laukim skambučio". 

Spektakliai, kuriuose vaidino, vaidina arba režisuoja V. Masalskis, pasak D. Šabasevičienės, visada kvepia tam tikra teatro sensacija - net jei spektaklis ir nepretenduoja į režisūriškai emancipuotą žemę. "V. Masalskį bet kokiu atveju malonu stebėti, žiūrėti, kartu su juo išgyventi sceninį gyvenimą. Jis gyvena teatru, mąsto juo, miršta jame. Žmogus teatre gali apsivalyti - kaip ir bažnyčioje, todėl labai svarbu turėti sau tinkamą bendrininką. Aš renkuosi ir jums siūlau Valentiną Masalskį", - teigia teatrologė.

Knyga "Valentinas Masalskis: ieškant teatro" gausiai iliustruota nuotraukomis, joje pateikiama detali aktoriaus ir režisieriaus kūrybinė biografija, kolegų mintys apie šią išskirtinę Lietuvos teatro asmenybę.

D. Šabasevičienė nuo 1994 m. dirba Lietuvos nacionalinio dramos teatro literatūros skyriaus vedėja, yra paskelbusi daug straipsnių ir recenzijų apie dramos teatro spektaklius, pokalbių su režisieriais, scenografais, aktoriais, parengusi kūrybinių teatro menininkų portretų. Parašė monografiją "Teatro piligrimas. Režisieriaus Jono Vaitkaus kūrybos kontūrai" (2007), sudarė knygas apie aktorių Arną Roseną (2008), aktorių ir režisierių Adolfą Večerskį (2009).
 
Eltos inf. 
Į viršų