Prireikė beveik dvejų metų, kad Lietuvos širdyje, Vilniuje, įsikurtų Konfucijaus institutas, skleisiantis tolimosios Kinijos šalies kalbą, kultūrą, tradicijas ir pasaulėžiūrą.

Kaip penktadienį per atidarymo ceremoniją pažymėjo Vilniaus universiteto rektorius akademikas Benediktas Juodka, Konfucijaus instituto atidarymas seniausioje šalies alma mater yra svarbi diena Lietuvai. Akademikas prisiminė įvykius, kai prieš dvejus metus Kinijos ambasadorius apsilankė universitete ir pasiūlė būtent čia atidaryti Konfucijaus institutą. 

Toks pat institutas neseniai buvo atidarytas Estijoje, o iš viso pasaulyje yra 242 Konfucijaus institutai, išsibarstę po 88 valstybes. Konfucijaus institutas Vilniaus universitete papildys ir praplės jau dešimtmetį universiteto Orientalistikos centre vykdomą sinologijos bakalauro studijų programą, kinų ir japonų kalbų mokymąsi bei suvokimą apie kultūrą. 

Tikimasi, kad Konfucijaus institutas skatins ir plėtos su Kinija susijusius mokslinius tyrimus bei studijas, jame bus organizuojami akademiniai bei kultūriniai renginiai. Kinų kalbą institute dėstys Kinijos universitetų dėstytojai, seminarams, kursams, konferencijoms bus kviečiami ne tik Kinijos, bet ir kitų Europos, Amerikos šalių mokslininkai.

Pasak Konfucijaus instituto direktoriaus Vyčio Siliaus, iniciatyva steigti tokį padalinį buvo tiek iš Kinijos švietimo ministerijos padalinio, tiek ir iš Lietuvos.

"Bekalbėdami, kad reikia plėsti sinologijos studijas Lietuvoje, pamatėme tokią galimybę, kad reikėtų prašyti, jog gautume finansavimą, garbę įkurti pirmąjį Lietuvoje Konfucijaus institutą. Kinai labai greitai sutiko, pamatė universitetą, jo padėtį, prestižą, ir kinus nebuvo sunku įtikinti, kad Vilniaus universitetas yra vertas", - Eltai sakė V. Silius.

Jis pažymėjo, kad tai nebus naujos kinų studijos programos, o Konfucijaus institutas dirbs įvairiomis kryptimis, užsiims dalykais, netiesiogiai susijusiais su būsimo pasaulio lyderio studijomis - kultūriniais renginiais, kinų menininkų pasirodymais Kongresų rūmuose, Nacionalinėje filharmonijoje, Nacionalinėje dailės galerijoje. 

Anot V. Siliaus, šiandien lietuviai labiau domisi japonų kultūra negu kinų, tad institutas stengsis užpildyti šią nišą. Institucija ypatingą dėmesį skirs lietuvių mokslininkų, filosofų, istorikų, ekonomistų, išmanančių sritis, susijusias su Kinija, ugdymui. 

"Konfucijaus institutas yra įsteigtas tam, kad mūsų žmonės, mokslininkai ir studentai sugebėtų išmokti apie tai, kokiame pasaulyje mes jau gyvename", - kalbėjo Konfucijaus instituto vadovas. 

Konfucijaus instituto įkūrimą inicijavo ir finansavo Vilniaus universitetas bei Kinijos švietimo ministerijos padalinys.

Eltos inf.
Į viršų