Naują garsovaizdžio projektą sostinės publikai rengia žinomas elektroninės muzikos kūrėjas ir atlikėjas Vytautas V. Jurgutis bei videomenininkas Vaclovas Nevčesauskas. Ketvirtadienį sostinės Naujamiesčio rajone esančio menų fabriko "Loftas" erdvėje vyks šių autorių projekto "Metroscan" premjera.

Buvusio "Elfos" fabriko erdvėje pasitelkę naujausias technologijas abu autoriai garsu ir vaizdu pieš vadinamąjį konceptualų posturbanistinį garsovaizdį. Pasak autorių, iš esmės "Metroscan" - tai abstrakti fantazija didmiesčio tema.

Pasak kompozitoriaus V. V. Jurgučio, kūrinio sumanymas susijęs su daugiaprasme žodžio "metro" kilmės traktuote (gr. metron - matas). "Ji siejasi su metropolijos, matavimo, judėjimo ir transportavimo sąvokomis. Jos visos bus "nuskenuotos" į labai koncentruotą garsą ir vaizdą - suspaustą didmiesčio informacinę laviną, kuri skaitmeninėmis technologijomis perlydoma į išgrynintą estetinį rezultatą", - sako kompozitorius.

Autoriai specialiai pasirinko būtent šią minimalistinę buvusio gamybos cecho erdvę, kuri "tiesiogiai buvo paliesta urbanistinės produkcijos situacijos" ir kurioje išliko keli seni, bet dar veikiantys įrenginiai. Be to, ši erdvė savo didžiuliu plotu teikia galimybių projektuoti plačius vaizdus.

Kadangi abu autorius sieja rafinuotas estetinis skonis ir polinkis į kompromiso nepripažįstančius meninius sprendimus, premjeros publika gali tikėtis ryškaus žingsnio į priekį lietuviško audiovizualinio meno srityje. Pasak savitą neogardo stilių propaguojančio V. V. Jurgučio, šis projektas "skirtas ir tiems, kam tiesiog mielas grynas skaitmeninis garsas ir kompiuteriu generuotas aukštos raiškos kokybės vaizdas".

"Metroscan" yra vienas iš projekto "Garsovaizdis-2" dalių. Šį projektą rengia VšĮ "Vilniaus festivaliai", remia Kultūros rėmimo fondas. Įėjimas į renginį - nemokamas.

V. V. Jurgutis (g. 1976) 2000 m. baigė prof. Osvaldo Balakausko kompozicijos klasės magistrantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. 1996 m. už geriausią metų jauno kompozitoriaus kūrinį pelnė "Tylos" premiją. 2001 m. laimėjo Jaunojo kompozitoriaus prizą Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamame geriausių metų kūrinių konkurse, 2005 m. - prizą už geriausią elektroakustinį kūrinį ir 2006 m. - prizą už geriausią sceninį kūrinį (multimedijų šokio performansą "Time Line") tame pačiame konkurse. Nuo 2008 m. V. V. Jurgutis yra elektroninės muzikos atlikėjų kolektyvo "Diissc Orchestra" narys. Tais pačiais metais išleistas debiutinis šios grupės albumas "D.O." pelnė Lietuvos kompozitorių sąjungos apdovanojimą už geriausią elektroakustinės muzikos kūrinį.

Kompozitoriaus kūrybai būdinga stiliaus ir išraiškos įvairovė, muzikos komunikatyvumas ir formos dinamika.

Eltos inf.
Į viršų