Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Pagal tradiciją, gyvuojančią nuo 2002-ųjų, šeštadienio vakarą koncertų salėje susirinkusių miesto  menininkų, kultūros darbuotojų ir politikų akivaizdoje žymiausiems miesto kūrėjams įteiktos 2010 metų Šiaulių miesto kultūros ir meno premijos. Šiemetinės premijos - vienas tūkstantis litų - buvo dvigubai mažesnės nei pastaruosius ketverius metus ir buvo skirtos ne, kaip įprasta, dešimčiai kūrėjų, o tik devyniems.

Premijos laureatais, kadangi trys premijos jau buvo įteiktos anksčiau, tapo dar šeši šiauliečiai menininkai už svarų indėlį ne tik į miesto, bet ir į šalies kultūrą. Tai Šiaulių Sauliaus Sondeckio konservatorijos kanklių mokytoja ekspertė, dainų švenčių dirigentė, tarptautinių ir respublikinių festivalių sumanytoja ir organizatorė, meno kolektyvų vadovė, atlikėja Regina Vaišnorienė premija įvertinta už ilgametę aktyvią ir reikšmingą kultūrinę veiklą ir scenos meno (muzikos) puoselėjimą.

Lietuvos tautodailės meno kūrėjų asociacijos narei, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narei, tapytojai Antoninai Pukėnienei miesto premija skirta už etninės kultūros ir paveldo puoselėjimą,  ilgametę aktyvią ir reikšmingą kultūrinę veiklą. Marija Žibūdienė, Šiaulių universiteto Menų fakulteto Teatro katedros vedėja, docentė, pedagogė, buvusi „Žiburio“, „Atžalyno“, „Littera“ chorų vadovė ir dirigentė, estrados meno studijų programos Šiaulių universitete sukūrėja, tapo premijos laureate už ilgametę aktyvią ir reikšmingą kultūrinę veiklą.

Už novatorišką kultūrinę idėją ir jos įgyvendinimą Šiaulių mieste premija įteikta Vilmantui Dambrauskui - Šiaulių universiteto Menų fakulteto Dailės katedros docentui, Šiaulių „Aušros“ muziejaus dizaineriui, dirbančiam grafinio dizaino, reklamos, fotografijos srityse, sukūrusiam miestui  svarbius ženklus: Šiaulių universiteto, Šiaulių valstybinės kolegijos, Šiaulių miesto koncertinės įstaigos „Saulė“, 5-ųjų TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių „Šiauliai 2012“ ir kitus.                   

Šiaulių universiteto profesorius, universiteto Menų fakulteto Dailės katedros vedėjas, grafikas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys, dalyvavęs respublikinėse ir tarptautinėse (Latvija, Estija, Rusija, Olandija, Belgija, JAV, Australija, Meksika, Lenkija, Anglija, Ukraina, Danija, Švedija, Rumunija, Vengrija, Vokietija ir kt.) parodose Vaidotas Janulis premija įvertintas už aktyvų dalyvavimą respublikinėse ir tarptautinėse parodose, grafikos meno puoselėjimą.

Už ilgametę aktyvią ir reikšmingą kultūrinę veiklą premija įteikta dailininkui, skulptoriui, profesoriui, pedagogui, kultūros veikėjui, vienam iš Šiaulių dailės galerijos, universiteto Menų fakulteto ir dailės galerijos, menininkų studijų, dailės mokyklos įkūrėjų Aloyzui Toleikiui.

Dar trys šių metų miesto kultūros ir meno premijos buvo paskirtos anksčiau - jas gavo Šiaulių dramos teatro aktoriai Vilija Paleckaitė ir Sigitas Jakubauskas bei dailininkas Arūnas Uogintas už geriausią Lietuvos dailininkų sąjungos Šiaulių dailininkų organizacijos 49-osios metinės parodos meninį kūrinį „Ubagų madona“.

Deja, šiemet nebuvo įteiktos tradicinės keturios jaunųjų meno ir kultūros kūrėjų premijos, nes penkis kartus, palyginti su praėjusiais metais, sumažintame miesto kultūros biudžete neatsirado 19,2 tūkstančio litų...  

Tačiau miesto valdžios padėkos raštais bei meno albumais prieškalėdiniame kultūros ir meno premijų įteikimo vakare buvo apdovanoti ir kiti miesto kultūrai nusipelnę žmonės. Už naujosios Šiaulių bažnyčios sukūrimą įvertinti architektai Darius Jakubauskas ir Andrius Vernys, už jaunimo kūrybiškumo skatinimą ir novatoriškų idėjų įgyvendinimą menininkai Gintautas Gascevičius ir Gintautas Lukošaitis bei kadenciją baigiančios miesto Meno tarybos nariai ir ekspertai.

 

Į viršų