Lietuvos rusų dramos teatras šįmet toliau sieks plačiau atverti duris ne tik rusakalbiams, bet ir kitų tautybių - lietuvių, lenkų, žydų žiūrovams.

Rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus tikisi 2011 metais įgyvendinti devynis naujus projektus įvairaus amžiaus ir estetinio skonio žiūrovams. Siekiant pritraukti kuo gausesnę ir įvairesnę publiką, Rusų dramos teatre rodomus spektaklius numatoma sinchroniškai įgarsinti lietuvių kalba, taip pat rėmėjų ir Rusijos ambasados Vilniuje dėka pagerinti techninę teatro situaciją.

"Nesinori, kad Rusų dramos teatras užsidarytų, būtų toks lokalus organizmas, kurį domina tik rusakalbiai. Man atrodo, rusų kalba reikalinga daugeliui žmonių, kadangi ja yra daug literatūros, filosofijos, poezijos, o spektaklių vertimas privers ateiti ir žmones, kurie visai nesupranta rusų kalbos", - vylėsi J. Vaitkus.

Jau sausio mėnesį laukiama dviejų premjerų - muzikos ir poezijos spektaklio "Žiema vardu Ana..." ir amerikiečių dramaturgo Neilo Saimono (Neil Simon) komedijos "Paskutinysis aistringas meilužis". Abu spektaklius stato jauna perspektyvi režisierė iš Rusijos Olga Lapina.

Muzikos ir poezijos spektaklis "Žiema vardu Ana..." - tai bendras Rusų dramos teatro ir Rusijos dainininkės, kompozitorės, poetės Anos Turanosovos-Abra projektas, kuriame persipina XIX a. pabaigos - XX a. pradžios žymiausių Rusijos mąstytojų poezija, proza, autorinės dainos bei gyvai atliekama kamerinė muzika. Šio spektaklio premjera numatoma sausio 16 dieną.

Komedija "Paskutinysis aistringas meilužis" pagal populiaraus Amerikos dramaturgo Neilo Saimono (Neil Simon) pjesę statoma daugelyje pasaulio teatrų, tarp jų ir Rusijoje. Vienas iš sėkmingiausių pjesės inscenizacijų tapo režisieriaus Georgijaus Tovstonogovo prieš 30 metų sukurtas spektaklis, kuriame vaidino Alisa Freindlich ir Vladislavas Strželčikas. Vilniečių spektaklyje vaidins gerai žinomi Lietuvos rusų dramos teatro aktoriai - Sergejus Zinovjevas ir Jelena Bogdanovič-Golubeva, kurianti net trijų moterų personažus. Spektaklio premjera vyks sausio 28 dieną.

J. Vaitkus Rusų dramos teatre numato statyti du naujus spektaklius - pagal Leonido Andrejevo pjesę "Tas, kuris gauna antausius" ir Aleksandro Vedenskio tragikomediją "Eglutė pas Ivanovus", kuriai muziką rašo Algirdas Martinaitis.

Laukiama dviejų režisierės Laimos Adomaitienės spektaklių su būsimaisiais J. Vaitkaus kurso aktoriais - izraeliečių rašytojos Jeilo Roneno (Yael Ronen) "Pamišėlė" ir Liudmilos Razumovskajos "Namo". Dar du spektakliai jaunajai auditorijai sumanyti eksperimentinėje "Mokyklinio teatro" programoje.

Rusų dramos teatras žada ir naują spektaklį patiems mažiausiems žiūrovams, taip pat numatoma statyti spektaklį pagal rašytojo simbolisto Valerijaus Briusovo apysaką "Ugninis angelas" - jį turėtų statyti režisierius ir aktorius Grigorijus Gladijus iš Kanados.

Režisierius J. Vaitkus šiuo metu Sankt Peterburgo teatre "Baltijskij dom" baigia statyti Antono Čechovo "Žuvėdrą" su lietuvių aktoriais Regimantu Adomaičiu, Juozu Budraičiu, Vladu Bagdonu. Spektaklio scenografiją kuria Jonas Arčikauskas, muziką - Giedrius Puskunigis. Šio spektaklio premjera Sankt Peterburge vyks sausio 21 dieną, o šių metų pavasarį J. Vaitkaus "Žuvėdrą" turėtų pamatyti ir Vilniaus žiūrovai.

Šįmet Vilniaus žiūrovams planuojama pristatyti tris Rusijos spektaklius festivalyje "Auksinė kaukė Lietuvoje". Savo ruožtu Lietuvos rusų dramos teatras kviečiamas gastrolių į Izraelį, Ukrainą, Baltarusiją, Lenkiją. Puoselėjamas projektas užmegzti ryšius su Radome (Lenkija) rengiamo garsaus rašytojo Vitoldo Gombrovičiaus (Witold Gombrowicz), kurio giminė kilusi iš Žemaitijos, festivaliu.

Eltos inf.
Į viršų