Tapytojo abstrakcionisto Ramūno Čeponio naujausių kūrinių paroda "Tarp" kviečia per spalvą ir formą apmąstyti žmogaus būtį jo gyvenimo tarpsniuose.

Naujų darbų dažais dar kvepiančioje Lietuvos dailininkų sąjungos Pamėnkalnio galerijoje atidaryta paroda - tai santūrūs mąstymai ieškant gyvenimo prasmės, kalbant apie patirtas ir atrastas tiesas, džiaugsmo bei kančios patyrimus esminiuose žmogaus gyvenimo laikotarpiuose.

"Visada esame kelyje, tarp kažko - dangaus ir žemės, gyvenimo ir mirties, tarp džiaugsmo ir kančios, vaikystės ir senatvės, tarp kitų žmonių. Ką reiškia esminiai mūsų gyvenimo tarpsniai, lūžiai ir atsivėrimai, ką jie mums kalba apie mus ir gyvenimą? Vieni klausimai tik iškeliami, o kitus jau seka atsakymai", - apie savo naujausius kūrinius kalba autorius.

Dailėtyrininkė Rita Mikučionytė pastebi, kad "lietuvių dailininkų abstrakcionistų turime tiek nedaug, o Ramūnas Čeponis išsiskiria tarp nuosekliųjų mūsų abstrakcionizmo puoselėtojų. Menininko pasirinkta forma - abstraktus dailės kūrinys tarsi filosofinė kategorija, išoriškai nebyli ir atspindinti idėjų pasaulį".

Pasak dailėtyrininkės, R. Čeponio darbai, inspiruoti gilių tikinčiojo išgyvenimų, yra kupini vidinių atsivėrimų ir amžinybės pojūčio. Ypatingas susikaupimas atsispindi tiek autoriaus didžiulio formato darbuose (instaliacijose, atspauduose, paveiksluose), tiek nedidelėse ženkliškose kompozicijose.

Dailininkui artima viduramžių stilių dvasia - romantikos paprastumas ir aiškumas, antikinių katedrų vertikalumas. "Kita vertus, minimalistinė šių ritminių elementų estetika priartina R. Čeponio kūrybą prie tradicinės Tolimųjų Rytų tapybos ir kaligrafijos. Neabejotinai išskirtinė autoriaus asmenybės savybė - kasdienybės detalėje įžvelgti didybę", - rašo R. Mikučionytė.

R. Čeponis gimė 1958 m. Vilniuje, mokėsi tuomečiame Valstybiniame dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija) teatro dekoracijos specialybės. Pirmaisiais kolorizmo, tapybos pradmenų mokytojais menininkas laiko savo tėvą tapytoją Joną Čeponį (1926-2003) ir dailininką Algimantą Švėgždą (1941-1996).

R. Čeponis daug metų dirbo "Vagos" leidyklos dailininku ir meniniu redaktoriumi, yra pelnęs Lietuvos knygos meno konkurso premijų, surengė keletą dešimčių savo autorinių parodų, dalyvauja svarbiausiose grupinėse Lietuvos ir užsienio tapybos ir grafikos parodose.

R. Čeponio darbų paroda "Tarp" sostinės Pamėnkalnio galerijoje lankytojų lauks iki vasario 28 dienos.

Eltos inf.
Į viršų