Pasak literatūrologo dr. Rimanto Kmitos, renkant knygų dvyliktuką, vyko konstruktyvios diskusijos. Gedimino Savickio nuotr.

Artėjant Vilniaus knygų mugei, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslininkai antradienį išrinko tradicinį kūrybiškiausių praėjusių metų knygų dvyliktuką - jame net pusė knygų yra eseistikos rinkiniai arba knygose yra šio žanro kūrinių. 

Knygų dvyliktuką, į kurį pateko ne tik vadinamosios aukštosios literatūros kūriniai, instituto Šiuolaikinės literatūros skyriaus literatūrologai išrinko pokalbyje "Literatūra XXI amžiuje: pakylėta, išsikvėpus, atostogaujanti, jokia?".

Į kūrybiškiausių knygų dvyliktuką pateko Alfonso Andriuškevičiaus eilių, esė ir vertimų rinkinys "Vėlyvieji tekstai", Viktorijos Daujotės eilėraščių knyga "Balsa ūkūs/Balsai ūkuose" lietuvių ir žemaičių kalbomis, Liutauro Degėsio esė rinkinys "Prisiminimų prisiminimai", Gabijos Grušaitės debiutinis romanas "Neišsipildymas", Jaroslavo Melniko siurrealistinio romano, apysakų ir apsakymų knyga "Kelias į rojų", Gendručio Morkūno pomirtinė eseistikos knyga "Švęsti kosmose ir tvarte", Valdo Papievio romanas "Eiti", Ernesto Parulskio esė knyga "Kasdienybės kunstkamera", Kornelijaus Platelio eilėraščių rinkinys "Karstiniai reiškiniai", Giedros Radvilavičiūtės esė knyga "Šiąnakt aš miegosiu prie sienos", Rolando Rastausko esė knyga "Privati teritorija" ir Rimvydo Stankevičiaus poezijos knyga "Patys paprasčiausi burtažodžiai".

Pasak literatūrologo dr. Rimanto Kmitos, renkant knygų dvyliktuką, vyko konstruktyvios diskusijos, be emocijų, nors knygos rinktos iš didžiulio praėjusių metų knygų sąrašo, užėmusio net keliolika puslapių. "Atstovaujamos beveik visos rašytojų kartos - nuo vyriausiųjų iki jauniausiųjų debiutantų. Pagal žanrus šįmet proporcingai daugiau eseistikos, kurios savimonė kasmet vis stiprėja, bet tai yra simptomiška, atsižvelgiant į visą dešimtmetį", - kalbėjo literatūrologas.

Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Šiuolaikinės literatūros skyriaus vadovė doc. dr. Solveiga Daugirdaitė sako, jog visi rinkimai rodo, kad visada esama loterijos ir atsitiktinumo. Pavyzdžiui, į dvyliktuką "per plauką" nepateko Jono Kalinausko, Antano Šimkaus, Jolitos Skablauskaitės, Undinės Radzevičiūtės, Mindaugo Nastaravičiaus, Mariaus Ivaškevičiaus ir dar ne vieno autoriaus naujausios knygos.

"Bet jeigu kalbame apie dvyliktuką kaip apie tendenciją, tai pernai visi kalbėjome apie krizę, o literatūroje jos nebuvo, viskas klestėjo ir žydėjo. Šįmet tą dvyliktuką sudarėm, bet buvo toks įspūdis, kad dvylika knygų yra labai daug. Dėl šešių pozicijų daug nediskutavom, bet likusius šešis rinkom, ieškojom, kas atspindėtų naują kryptį", - kalbėjo S. Daugirdaitė.

Šįmet literatūrologai kaip naujas išskiria emigrantų literatūrą, taip pat "biurų literatūrą", kuriai dvyliktuke atstovauja E. Parulskio esė rinkinys. Kaip naujos, ateities literatūros autorę mokslininkai įvardija debiutuojančią 24 metų Gabiją Grušaitę. Šįmet pastebima, kad dvyliktuke nėra nė vienos "grynosios" dokumentikos, atsiminimų knygos. Pasak literatūrologų, nyksta ribos tarp grožinės ir negrožinės, net mokslinės literatūros - šįmet į dvyliktuką pasiūlyta ir literatūrologės Loretos Jakonytės parašyta Renatos Šerelytės kūrybos studija "Karvės kuolas Pilies gatvėje", o ateityje institutas planuoja rengti atskirus monografijų, literatūros studijų rinkimus.

Iš paskelbto dvyliktuko išrinktas kūrybiškiausios 2010 m. knygos laureatas bus skelbiamas Vilniaus knygų mugėje vasario 19 dieną. Premija laureatui bus įteikiama Lietuvių literatūros ir tautosakos institute, minint Kovo 11-ąją.

Eltos inf.
Į viršų