09-12-2015 17

M. Lukošaičio piešinių parodos atidaryme apsilankė premjeras A. Butkevičius kartu su Izraelio ambasadoriumi A. Maimonu.
Ievos KLENAUSKAITĖS nuotr.

Akvilė PUŠINSKAITĖ
„Šiaulių dienų 779“ renginiai sparčiai įsibėgėjo – vien vakar buvo atidaryta nemažai menininkų parodų. Štai Šiaulių dailės galerijoje eksponuojami du didžiuliai žymaus Lietuvos menininko, 35-erių šiauliečio Mindaugo Lukošaičio piešinių ciklai „Žydai. Mano istorija“ ir „Jėzus Kristus“. Šios parodos atidarymas ne tik šiauliečių ir miesto dėmesio, bet ir garbingų svečių – premjero Algirdo Butkevičiaus ir Izraelio ambasadoriaus Amiro Maimono.

Dvi ekspozicijos
M. Lukošaitis džiaugiasi šiomis ekspozicijomis ir sako, kad pirmą kartą jam buvo pasiūlytos visos Šiaulių dailės galerijos salės.
„Iš karto drąsiai pasakiau, kad tikrai užteks piešinių. Prie parodų atidarymų esu pripratęs, tai kažkaip dabar nesijaučiu labai ypatingai, tačiau užimti visą galeriją – malonu“, – sako menininkas.
Piešinių cikle „Žydai. Mano istorija“ realistiniu, „objektyvaus“ piešinio stiliumi pasakojama lietuvių tautą iki šiol traumuojanti bei tragiška Lietuvos žydšaudžių istorija. Menininkas mums grąžina vaizdinį, trauminį išgyvenimą ir nuolatinę nepakeliamą nuodėmės, įgimto betikslio žiaurumo dabartį.
Kitame piešinių cikle „Jėzus Kristus“ M. Lukošaitis mums primena, kad amžinos temos, kaip niekšybė, išdavystė, silpnadvasiškumas, žmogiškas orumas ir tikėjimas, gali būti perteikiamos ne tik didingų katedrų, skulptūrų, paauksuotų altorių ir prabangių mozaikų pavidalu, bet ir kukliu piešiniu.

Paroda priminė istoriją
Parodos atidaryme ir „Šiaulių dienose“ svečiavęsis A. Butkevičius žurnalistams sakė, kad į Šiaulių dienas atvažiuoja ne pirmą kartą.
„Šiauliai man yra miestas, savotiškai primenantis mano jaunystę ir jaunas dienas, praleistas čia“, – sakė premjeras.
Į parodą jis atvyko iš po svarbios kelionės į Izraelį, kur ji turėjo daugybę susitikimų su svarbiais šios šalies vadovais. A. Butkevičius sako, kad bendraudamas su Izraelio muziejininkais išgirdo vieną įdomią mintį – muziejai, susiję su žydų istorija, ir tokios parodos reikalingos tam, kad primintų jaunimui, jog praeityje buvo padarytas didžiulis nusikaltimas žmogiškumui.
Parodos atidaryme kalbą sakė ir Izraelio ambasadorius A. Maimonas, kuris džiaugėsi būdamas čia. Anot jo, istoriją galima parodyti įvairiausiais būdas, o ši paroda yra vienas tokių būdų.
Užbaigdamas kalbą A. Butkevičius linkėjo šiauliečiams nuolat šypsotis ir toliau gražinti miestą. „Nuo seniausių laikų čia žmonės gyvena, dirba ir stengiasi, kad Šiaulių miestas būtų kaip šviesulys, savotiškas Saulės miestas ir linkėčiau, kad vietiniai žmonės, vietinė valdžia ir toliau tai puoselėtų, pritrauktų kuo daugiau investicijų, kad jūsų universitetas sustiprėtų ir taptų prestižiniu.“

 

Į viršų