Balandžio 16 d. Kauno valstybiniame lėlių teatre kultūros ministras Simonas Kairys teatro ir kino aktorei, skaitovei, režisierei Olitai Dautartaitei įteikė aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą – garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Jis skirtas už ypatingus nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui, už talentą ir sukurtus ryškius, įsimintinus vaidmenis, kultūros sklaidą, už reikšmingą pilietinę ir visuomeninę veiklą.

„Kūrybos ir meno keliu Jūs žengiate beveik visą savo gyvenimą, gebate atrasti jame vis naujų temų, suteikti naujų atspalvių. Jūsų darbai scenoje mums primena ir garsias Lietuvos asmenybes, ir sudėtingus mūsų istorijos puslapius, ir patį žmogaus gyvenimo stebuklą. Jūsų aktyvi pilietinė ir visuomeninė veikla daugybei žmonių yra pavyzdys. Džiaugiuosi galėdamas įteikti jums aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą – garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“. Tegu jis tampa jums dar vienu stiprybės, energijos ir įkvėpimo šaltiniu“, – sveikindamas O. Dautartaitę sakė S. Kairys.

80-metį mininti O. Dautartaitė sceninį kelią pradėjo 1964 m. Kauno valstybiniame lėlių teatre. Jame sukūrė daugiau nei dvi dešimtis įvairiaspalvių personažų. Už ryškius vaidmenis aktorė yra pelniusi premijas tarptautiniuose festivaliuose Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje.

1976 m., režisierės Aurelijos Ragauskaitės pakviesta, O. Dautartaitė pradėjo dirbti Valstybiniame Šiaulių dramos teatre. Per 32 metus šiame teatre aktorė sukūrė daugybę įsimintinų vaidmenų, kurie buvo palankiai įvertinti tiek teatro kritikų, tiek visos Lietuvos žiūrovų.

O. Dautartaitė visuomet aktyviai dalyvaudavo pilietinėje ir visuomeninėje veikloje. Su režisieriumi Gyčiu Padegimu bei aktoriumi Pranu Piauloku Valstybiniame Šiaulių dramos teatre inicijavo Lietuvos persitvarkymo sąjūdį.

2008 metais, grįžusi į gimtąjį Kauną, O. Dautartaitė sėkmingai įsiliejo į miesto visuomeninį bei kultūrinį gyvenimą, iki šiol bendradarbiauja su Maironio lietuvių literatūros muziejumi, Juozo Tumo-Vaižganto butu-muziejumi, Juozo Grušo namais-muziejumi, bibliotekomis bei ugdymo įstaigomis.

Pranešimą paskelbė: Ramūnas Korsakas, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

Į viršų