Interneto platybėse apstu straipsnių apie skaitymo naudas bei būdus, kaip priversti jaunimą skaityti. Tačiau mažai kas susimąsto apie tai, kad skaitymas iš tiesų gali pakenkti žmogui. Net viena knyga per mėnesį gali sukelti daugybę problemų asmeniniame gyvenime bei santykiuose. Todėl šiandien pasidalinsime penkiomis grėsmėmis, kurias gali sukelti knygų skaitymas.

1. Skaitymas apkrauna galvą naujomis mintimis.

Ne paslaptis, kad knygų skaitymas sukelia skaitytojui daugybę idėjų ir įžvalgų. Literatūra ne tik ugdo žmogų ir plečia akiratį, tačiau kelia grėsmę pradėti mąstyti ir veikti savarankiškai. Skaitydami prasmingą knygą neišvengiamai pradėsite mąstyti apie joje aprašomas temas, dėl kurių kils dar daugiau minčių. Ilgainiui mintys virs idėjomis, kuriomis norėsi dalintis su visuomene ir pasauliu. Šios perteklinės idėjos gali trukdyti gyventi įprastą, monotonišką, kasdienį gyvenimą ir plaukti pasroviui

2. Skaitymas sukelia priklausomybę.

Skaitydamas knygas žmogus neretai pasineria į žinių, emocijų, naujų įžvalgų pasaulį, iš kurio ne taip paprasta ištrūkti. Suvokęs, kad literatūra leidžia pažinti įvairias kultūras, pakeliauti ne tik po realias pasaulio vietas, bet ir naujus, išgalvotus pasaulius, praeitį ar net ateitį, skaitytojas įpranta mėgautis knygų siūlomais malonumais. O kur dar visos teigiamos emocijos, kurias patiria skaitymo metu – džiaugsmas, jaudulys, nuostaba, smalsumas... Įdomios knygos gali apsvaiginti net stipriausią valią turintį asmenį ir paveikti jį kaip galingas narkotikas. Derėtų knygų vengti ir apeiti jas iš tolo, nes „užkabinti“ gali net kūrinio viršelis ar anotacija.

3. Skaitymas sukelia nemigą.

Nuolat galvodamas apie pasaulio tvarką, moralę, gyvenimo prasmę ir teisybę žmogus paprasčiausiai nebegali ramiai išsimiegoti. Motyvuotas iš knygų pasisemtų naujų idėjų ar fantazijų, jis gali įnikti į kūrybinius projektus bei diskusijas. Ką jau kalbėti apie tai, kad pradėjus skaityti įdomią knygą, nebeįmanoma nueiti miegoti jos neperskaičius.

Knygų pasisaugoti derėtų dar ir dėl to, kad pamilę literatūrą pradėsite gaišti laisvalaikį domėdamiesi naujomis knygomis. Todėl gali visai nebelikti laiko ne tik miegui, bet ir tam, kas iš tiesų svarbu – socialiniams tinklams naršyti, madoms, skandalams bei dramai sekti.

4. Skaitydamas daug knygų pradėsi žiūrėti į gyvenimą ir pasaulį kitomis akimis

Skaitydami knygas galite visai netikėtai praplėsti akiratį ir išsiugdyti kritinį mąstymą. Tai reiškia, kad pradėsite pastebėti ir kreipti dėmesį į kiekvieną neteisybę, fakto klaidą ar neracionalią mintį. Dar blogiau, gali nutikti taip, kad pradėsite tikrinti faktus ir abejotino patikimumo šaltinius. Susiformavęs požiūris ir gyvenimo būdas ne tik trukdys ramiai gyventi, bet gali pakenkti net santykiams su aplinkiniais. Siauresnį mąstymą turintys aplinkiniai pradės erzinti ir pykti, kad laimite visas diskusijas. Todėl knygų skaitymas, nors ir praplečia akiratį, tačiau gali susiaurinti jūsų draugų ratą.

5. Skaitymas gerina atmintį.

Teigiama, kad skaitymas mankština smegenis ir padeda geriau prisiminti įvairius faktus. Sakote, kad tai geras dalykas? Pagalvokite, kiek nejaukių situacijų ir gėdingų akimirkų prisiminsite lavindami atmintį ir skaitydami knygas.

Tiesa, skaitymas gali padėti išvengti tų nejaukių komunikacinių aktų, nes kuo daugiau knygų perskaitome, tuo labiau plečiame akiratį, pradedame geriau suprasti žmones, tampame empatiškesni ir susitikę galime šnekėti daugiau nei tik apie orą.

Nuspręsti, ar knygų skaitymas yra naudingas, ar žalingas, galite tik jūs patys. Apsispręsti gali padėti startuojantis Kauno apskrities viešosios bibliotekos projektas: „Planas B: literatūra į namus“. Balandžio 13 d. 18 val. Kauno apskrities viešoji biblioteka kviečia (ne)skaitymo entuziastus atviram pokalbiui apie tai, kodėl mums (ne)gera skaityti ir kokias nuoskaudas apie skaitymą galbūt vis dar nešamės savyje nuo mokyklos laikų. Nemėgsti skaityti? Dievini skaitymą? Šioje diskusijoje bus vietos visoms perspektyvoms!

Tai pristatomasis naujos bibliotekos tinklalaidės „Planas B: literatūra į namus“ renginys, kuriame nagrinėsime skaitymą iš įvairių perspektyvų – išgirsime rašytojos / skaitytojos, bibliotekos atstovės bei (ne)skaitytojo perspektyvas, aptarsime tinklalaidžių galimybes, kuo unikali bus ši naujoji tinklalaidė ir pasigarsinsime literatūrą savyje.

Renginio dalyviai: rašytoja Sandra Bernotaitė, kultūrinės veiklos organizatorė Kristina Vainiūtė, dizaineris Povilas Rėklaitis.

Renginys vyks Lietuvos švietimo istorijos muziejuje adresu Vytauto pr. 52. Renginys nemokamas. Būtina išankstinė registracija į renginį, vietų skaičius ribotas. Registruotis galite: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelBoYzzvWnXHSMZ2eAKizhzoy5rIStnhSQz8SAtvLUDJStCA/viewform arba telefonu (8-37) 32 43 09.

Junkis naują skaitymo perspektyvą ir prisijunk prie prasmingos savos kompanijos!

* Straipsnio autorius iš tiesų mano, kad knygų skaitymas yra labai naudingas kiekvienam žmogui. Straipsnio turinys yra satyrinis.

Pranešimą paskelbė: Edita Majauskaitė, Kauno apskrities viešoji biblioteka

Į viršų