Biblioteka Skuodo mieste savo veiklą pradėjo 1939 m. sausio 1 d., o jau 1963 m. įsikūrė Skuodo kultūros centro pastato antrame aukšte. 2000 m. bibliotekai įdiegus LIBIS programą bei išplėtus paslaugas – atidarius interneto skaityklą, tapo opus patalpų klausimas. Trūkstant patalpų teko ieškoti kitokių sprendimų. 2006 m. buvo inicijuotas bibliotekos naujo pastato statybos įtraukimas į „Bibliotekų renovacijos ir modernizavimo 2003-2013 m. programą“ ir tais pačiais metais Skuodo rajono savivaldybės taryba pritarė viešosios bibliotekos naujo pastato statybai. Svarbu paminėti, kad projektavimo ir statybų sūkuryje 2015 m. spalio 1 d. bibliotekai buvo suteiktas šviesaus atminimo lietuvių prozininko, dramaturgo, eseisto Romualdo Granausko vardas.

2023 m. pradžioje nustatyta, jog naujasis pastatas atitinka visus keliamus reikalavimus ir biblioteka išsikėlė į naujas patalpas adresu - Dariaus ir Girėno g. 25B. Tiek bibliotekos darbuotojai, tiek visuomenė labai laukė šių naujų erdvių, kurios įgalina išplėsti jau vykdomas bei įgyvendinti naujas veiklas.

Suaugusiųjų abonementas, kūrybinė erdvė bei kitos erdvės

Pirmame aukšte įrengta parodų salė. Parodos nuolatos keičiamos, tad vilioja nepraeiti pro šalį! Lankytojai turi galimybę pasižiūrėti žinomų fotografijų, tapybos parodų, pasigrožėti menininkų darbais.

Suaugusiųjų abonementas  – tai didžiausia erdvė bibliotekoje, kurioje yra pagrindinis (per 37 tūkst. fizinių vienetų) leidinių – grožinės ir šakinės literatūros ir periodinių leidinių fondas, kuriuo galima naudotis vietoje arba skolintis į namus. Skaitytojų abonemente nuolat gaunamos pačios naujausios ir populiariausios knygos. Ši erdvė yra pritaikyta ir asmenims, turintiems regėjimo negalią. Čia galite pasiskolinti Lietuvos audiosensorinės bibliotekos garsines knygas ir žurnalus CD laikmenose. Suaugusiųjų abonemente vyks  Skaitytojų klubo susitikimai, rinksis bibliotekos skaitytojai, kuriuos vienija noras dalintis patirtais įspūdžiais apie perskaitytą knygą, susitikti su knygų autoriais.

Bibliotekoje įkursime biblioterapijos kampelį, kuriame rekomenduosime skaitytojams knygas, galinčias pagelbėti įvairiose gyvenimo situacijose.

Kraštotyros erdvėje suformuotas fondas, kuriame yra leidinių kolekcija apie Skuodą, Skuodo rajoną. Kraštotyros fonde saugomos kraštiečių knygos, knygos apie kraštiečius, leidiniai, skirti Skuodo kraštui, jo gamtai, istorijai, kultūrai. Čia taip pat saugomi šios bibliotekos ir rajono filialų darbuotojų parengti bei kraštiečių dovanoti vertingi kraštotyros darbai, teminiai aplankai, rankraščiai.  Bibliotekoje tvarkomas ir saugomas sudarytas senųjų spaudinių fondas, kurį sudaro knygos ir periodikos leidiniai.

Kraštotyros fonde tvarkomi, saugomi ir pildomi iškilių kraštiečių fondai: Danieliaus Alseikos (įsteigtas 1997 m.), Lidijos Šimkutės (įsteigtas 2008 m.), Romualdo Granausko palikimo fondas (įsteigtas 2016 m.), Edvardo Rudžio, Justino Kubiliaus, tautodailininkės Vidos Ivanauskienės palikimo fondai. Gautos kraštietės žurnalistės, muziejininkės knygos leidėjos Danutės Mukienės bei kraštiečio teisininko, diplomato, visuomenės bei politinio veikėjo, buvusio LR užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko  dovanos – leidiniai, nuotraukos, asmeniniai daiktai. Bus kuriami atskiri jų fondai.

Kraštotyros fonde bus kuriamas Pasaulio žemaičių leidinių fondas. Šiame fonde bus kaupiami, saugojami ir populiarinami Lietuvoje ir užsienyje gyvenusių (gyvenančių) žemaičių kilmės autorių išleistų kūrinių ir rankraščių žemaičių, lietuvių bei užsienio kalbomis kolekcija.

Kūrybinėje erdvėje kiekvieną antradienį 13.00 val. ir 17.30 val. vyks kūrybinės dirbtuvės „Kamanės“, kurių metu bus vykdomos veiklos: dekupažas, miks media, tapyba ant stiklo, taškavimas, tapyba ant šilko, ebru (tapyba ant vandens), skrebinimas, kvilingas, žvakių gamyba, nėrimas, mezgimas, mažų siuvinių siuvimas, siuvinėjimas, makramė (pynimas iš virvių), vėlimas, 3D želė gamyba, taip pat teminiai vakarai su edukacijomis. Šioje erdvėje yra 70 colių įstrižainės televizorius, tad joje bus galima organizuoti ir bendruomenių, ir asmeninių švenčių „kultūrinę programą“, pasirenkant vieną iš bibliotekos siūlomų edukacinių veiklų.

Lankytojų dėmesio turėtų sulaukti ir relaksacijos kambarys, kuriame bus masažinis fotelis, raminančiai nuteiks muzikos skambesys ir šviesų instaliacijos.

Knygos muziejaus erdvė dar tik kuriama. Ji pritrauks daugiau knygos mylėtojų ir kūrėjų, kurie čia galės bendrauti, kūrybiškai leisti laisvalaikį. Knygos muziejuje jau dabar galima apžiūrėti memorialines R. Granausko, S. Daukanto ir S. Jonausko knygų, rankraščių, asmeninių daiktų ekspozicijas. Netolimoje ateityje Knygos muziejuje vyks įvairūs renginiai bendruomenės nariams: filmų peržiūros, literatų susitikimai, kameriniai knygų ir ekspozicijų pristatymai ir pan. Lankytojams bus sukurta erdvė, suteikianti galimybes patraukliai ir visapusiškai susipažinti su Skuodo krašto rašytojų gyvenimu, asmenybėmis ir jų kūryba ne tik analoginėse laikmenose, bet ir inovatyviais sprendimais.

Bibliotekos pastato antrame aukšte įrengta mokymų klasė bei konferencijų salė. Šiose erdvėse vyksta ne tik bibliotekos organizuojami renginiai bei mokymai, bet ir yra galimybė šias patalpas nuomotis verslo ir kitų organizacijų atstovams bei fiziniams asmenims.  

Vaikų erdvė ir multicentras

Antrame aukšte įsikūrusioje Vaikų erdvėje turiningai praleisti laisvalaikį gali įvairaus amžiaus vaikai. Vaikų erdvėje per 14 tūkst. fizinių vienetų leidinių – grožinės ir šakinės literatūros bei periodinių leidinių fondas. Šiais leidiniais, kaip ir suaugusiųjų abonemente, galima naudotis vietoje arba skolintis į namus. Knygų sau ras patys mažiausi ir vyresni bibliotekos skaitytojai. Periodiškai fondas papildomas naujausiomis knygomis. Biblioteka taip pat dalyvauja “Draugotekos” projekte, įgyvendinančioje inovatyvius skaitymo skatinimo sprendimus vaikų ir jaunimo socialinių santykių kūrimui su aplinka.

Patys mažiausi vaikų erdvėje gali piešti ant šviečiančių staliukų ir molbertų, lipdyti kinetinį smėlį. Pasakų kambaryje taip pat galima žaisti žaidimus interaktyviomis grindimis ir interaktyviu staliuku, vaikų dar vadinamo “didele planšete”. Greta knygų lentynų vaikai turi galimybę įsitraukti į stalo žaidimų magiją - biblioteka pasirūpino priemonėmis tam: Alias, Monopolis, Laivų mūšis, ,,Bumm“, šaškės, šachmatai ir kt.

Vaikų erdvėje lankytojai taip pat bus kviečiami sudalyvauti įvairiose organizuojamose kūrybinėse dirbtuvėlėse. Šie užsiėmimai skatins vaikų kūrybiškumą ir vaizduotę.

Pasakų kambaryje vaikai kviečiami ne tik pramogauti, bet ir į susitikimus su vaikų rašytojais, teatralizuotus knygelių skaitymus, vaidinimus, lėlių spektaklius, šešėlių teatrus, muzikinius pasirodymus, edukacijas, žaisti edukacinius žaidimus, sudalyvauti filmukų peržiūrose bei tiesiog žaismingai praleisti laisvalaikį. Bibliotekos lankytojus džiugins šalia Pasakų kambario įrengtas akvariumas su žuvytėmis.

Internetinėje skaitykloje paruošti naudojimui 10 kompiuterių informacijos paieškai ir interaktyviam laisvalaikiui.

Antrame aukšte esantis Multicentras kvies į robotikos užsiėmimus su Lego Spike Prime, Lego Mindstorms EV3, Lego WeDo 2.0, Fishertechnik inžineriniais konstruktoriais. Vaikai bus kviečiami susipažinti su Micro:bit mikrovaldiklio galimybėmis. Vaikai savo kūrybines idėjas galės perteikti 3D pieštukų užsiėmimų metu. Tap pat bus organizuojamos 3D kūrybinės dirbtuvės: modeliavimas ir spausdinimas su 3D spausdintuvu. Edukacijų metu sukurti 3D modeliai galės būti apžiūrimi bibliotekos naujai įsigytais Oculus Quest akiniais. Virtualios realybės akiniais taip pat galės naudotis visi bibliotekos lankytojai. Multicentre taip pat veikia multimedijos salė, puikiai tinkanti filmų peržiūroms ir kitoms veikloms, “reikalaujančioms” vaizdo.

Į kūrybinių užsiėmimų, edukacijų, robotikos ir kitas grupėmis organizuojamas veiklas reikalinga registracija.

Laukiame visų plačiai atvertomis durimis ir pasitikdami šypsenomis!

Bibliotekos adresas - Dariaus ir Girėno g. 25B, 98117  Skuodas.

Suaugusiųjų abonementas

Darbo laikas:

Pirmadienį–penktadienį 9.00-19.00 val.

Šeštadienį 10.00-17.00 val.

Vaikų erdvė

Darbo laikas:

Pirmadienį – penktadienį 10.00-19.00 val.

Šeštadienį 10.00-17.00 val.

Pranešimą paskelbė: Akvilė Stonkuvienė, Skuodo rajono savivaldybė

Į viršų