2023 m. sausio 24 d. Šiuolaikinio meno ir mokslo centre prie KSJMC (Sandėlių g. 7, Kaunas) atidaryta 1-oji pasaulyje dirbtinio intelekto meno bienalė „Pripildytos galimybės"(World's 1st International Biennale of Artificial Intelligence "Full of Possibilities").

Šioje bienalėje Lietuvos ir tarptautinių menininkų darbai pirmą kartą eksponuojami ir Kauno „Aitvaro" mokykloje, esančioje Kauno kalėjime (Technikos g. 34, Kaunas)

Bienalėje savo darbus pristatė John Lodzy (Italija), Ko Jumy (Japonija), Albert Nitbo (Austrija), Tomas Lagūnavičius (Lietuva).

Dirbtinio intelekto meno bienalės iniciatorius, tarpdisciplininių menu atstovas, menininkas Tomas Lagūnavičius pasakoja:

     „Labai džiaugiuosi šios bienalės atidarymu, nes tai yra I-oji pasaulyje dirbtinio intelekto meno bienalė, kurioje dalyvauja menininkai net iš 4 šalių: Austrijos, Japonijos, Italijos ir Lietuvos.  Lietuviai visur stengiasi būti pirmi, ne tik krepšinyje, ne tik Venecijos bienalėje, bet ir naujosiose meno tendencijose. Todėl didžiuojuosi, kad mes tai padarėme, kad mes esame pirmieji.

Dirbtinis intelektas kuria naujas galimybes, jis siūlo įvairius įdomius sprendimus, kurių negalėtų sukurti menininkas, turėdamas įprastas technines priemones. Tai visiškai kitoks pasaulio matymas, svarbiausia, kad kuriant atsiranda kiti pasauliai, kurie mus "išveda" iš kasdieninių suvokimų, mes lyg ir atsisakome realizmo, kurį matome kasdien. Dirbtinio intelekto realizmas yra visiškai kitoks: jis kuria ir derina sunkiai įsivaizduojamus tarpusavyje objektus, kurių nesugalvotumei būdamas realiame pasaulyje. Dirbtinis intelektas yra laisvas nuo buities, nuo pilkumo, juodumo, baltumo. Jis veikia truputį kitaip. Geriausias tam pavyzdys būtų džiazas, kuriame jau sukurta melodija, muzikanto pagalba lyg ir perkuriama, interpretuojama visiškai kitaip. Dirbtinis intelektas man asocijuojasi su geru džiazo muzikantu, kuris taip gerai interpretuoja kompozitoriaus sukurtą konceptą, kad atliktas kūrinys įgauna visiškai kitokią,prasmę, kurios net pats kompozitorius negalėjo įsivaizduoti. Pavadinkime tai džiaziniais pasažais. Jei jis gerai improvizuoja, jis čia ir dabar kuria naujas interpretacijas.

Todėl  dar kartą akcentuočiau, kad dirbtinio intelekto sukurtas menas yra Menas, ir jis turi tą patį ryšį su kūrėju, kokį anksčiau turėjo kompozitorius su muzikantais. Žinoma, šis ryšys yra kitame lygmenyje - technologijų. Bet, ar kažkas pasikeitė? Muzika - irgi technologijos, reikia gerai  įvaldyti savo instrumentą, ir tai daroma grojimo technikų ir įgytų įgūdžių pagalba.

Gali kilti klausimas: ar dirbtinis intelektas mokosi? Taip, jis mokosi, kaip ir anksčiau paminėti  muzikantai.  Dirbtinis intelektas mokosi ne tik atlikimo technikų, bet ir kūrybos bei improvizacijos.

        Todėl labai didžiuojuosi, kad mes pirmieji organizavome World's 1st International Biennale of Artificial Intelligence "Full of Possibilities" (1-ąją pasaulyje dirbtinio intelekto meno bienalę „Pripildytos galimybės") ir įkūrėme  The World's 1st Artificial Intelligence Art Association (1-ąją pasaulyje dirbtinio intelekto meno asociaciją) , kurios tikslas skleisti bei dalintis informacija apie dirbtinio intelekto kuriamą  meną.  Siekiamia sukurti galimybes menininkams parodyti savo rezultatus, dalyvauti konkursuose ir susipažinti vieniem su kitais. Kviečiame visus prisijungti prie asociacijos veiklos ir dalyvauti 2nd Virtual International Art Biennale of Artificial Intelligence "Abstract Self-Reflection" (2-ojoje virtualioje tarptautinėje bienalėje „Abstraktus savęs atspindėjimas"), daugiau info: https://www.facebook.com/IAVPOA/

Meno kūriniai yra išbaigti objektai, reiškiniai, ir kuo daugiau jų bus - tuo tik geriau. "

Parodos organizatoriai:

World's 1st Artificial Intelligence Art Association (WAIAA)

International Association of Visual Performing and Other Art (IAVPOA),

Šiuolaikinio meno ir mokslo centras (ŠMMC), Atviroji jaunimo erdvė prie KSJMC,

Kauno „Aitvaro mokykla".

Į viršų