Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda šiandien Vatikane dalyvavo Popiežiaus emerito Benedikto XVI laidotuvėse. Trečiadienio vakarą Lietuvos valstybės vadovas pagerbė mirusiojo palaikus Šv. Petro bazilikoje.

„Katalikų tikėjimas ir Bažnyčia neteko žmogaus, kuris savyje derino tvirtumą ir kuklumą, meilę artimam ir nepakantumą blogiui. Popiežius Benediktas XVI visą gyvenimą išlaikė tvirtus principus ir vertybes, tačiau visada išliko kukliu, paprastu žmogumi. Jis buvo didis mąstytojas, teologas, kurį, turėję garbės bendrauti, prisimena kaip kiekvienam artimą pašnekovą. Jis spinduliavo pagarbą, meilę ir kartu buvo kovotojas prieš blogį“, – pagerbdamas Popiežių Benediktą XVI sakė Prezidentas.

Lietuvos vadovas pabrėžė, kad abu XX a. totalitarinius režimus matęs Popiežius Benediktas XVI ne kartą akcentavo, jog ne moralinis kompromisas su blogiu, o amžinosios vertybės ir nepalaužiamas tikėjimas yra kelias į išsigelbėjimą. „Tai buvo Popiežius, pasakęs: „Neteisingumo, blogio tikrovės negalima tiesiog ignoruoti, atidėti į šalį. Ją būtina įveikti ir nugalėti. Tiktai šitai iš tikrųjų reiškia gailestingumą.“ Šiandienos pasaulyje šie žodžiai yra kaip niekada svarbūs“, – teigė Prezidentas.

Benediktas XVI, vadovavęs Katalikų Bažnyčiai nuo 2005 m. iki atsistatydinimo 2013-aisiais, mirė 2022 m. gruodžio 31 dieną, eidamas 96-uosius metus.

Pranešimą paskelbė: Antanas Manstavičius, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Į viršų