Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda kartu su pirmąja ponia Diana Nausėdiene antradienį pagerbė partizanų vado, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio ginkluotųjų pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago atminimą.

„Visoje Lietuvos istorijoje sunku rasti asmenybių, kurios prilygtų A. Ramanauskui-Vanagui darbais, liudijančiais Tėvynės meilę, pasiaukojimą vardan jos ir dvasios tvirtybę. Talentingas ir mylimas mokytojas okupantams pradėjus sistemingai naikinti ir terorizuoti Tautą išėjo į mišką ir tapo nepalaužiamu Laisvės kariu, kilniu Laisvės mokytoju. Mes, laisvėje gyvenantys ir laisvę ginti įsipareigoję nepriklausomos Lietuvos piliečiai, visada liksime dėkingi ir mylintys Vanago mokiniai“, – Antakalnio kapinėse, Valstybės vadovų panteone, minint A. Ramanausko-Vanago 65-ąsias žūties metines sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pažymėjo, kad Vanago ir jo bendražygių vertybių sistemos ašis visuomet buvo laisvas žmogus ir nepriklausoma Lietuvos valstybė. Todėl laisvėje gyvenančių kartų pareiga yra puoselėti ir branginti laisvės kovotojų atminimą. Jų žygdarbiai yra brangus tautos turtas, į kurį galima atsiremti naujų išbandymų akivaizdoje.

Prezidentas priminė prieš dvejus metus Valstybės vadovų panteone atidengiant paminklą A. Ramanauskui-Vanagui savo sakytus žodžius: „Tai paminklas ir visiems Vanago bendražygiams, kurie dar neatgulė garbinguose kapuose.“

„Džiaugiuosi, kad vis daugiau laisvės kovotojų palaikų atrandami ir identifikuojami po daugelį dešimtmečių trukusios nežinios. Visai neseniai atpažinti Pietų Lietuvos partizanų vado Juozo Vitkaus-Kazimieraičio, kurį A. Ramanauskas-Vanagas laikė beatodairiško atsidavimo Tėvynei pavyzdžiu, palaikai. Dar šimtai ir net tūkstančiai išniekintų Laisvės kovotojų palaikų laukia savo eilės. Mūsų laisvės kovotojų palaikų sisteminga paieška, tyrimai, identifikavimas ir atminimo įamžinimas – tai valstybės priedermė ir atsakomybė“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad Vanago ir jo bendražygių sudėtos aukos yra tikroji laisvo ir taikaus mūsų gyvenimo kaina, o tam, kad Lietuva būtų nepriklausoma, demokratiška, klestinti valstybė, mes turime tęsti jų pradėtus darbus.

Pranešimą paskelbė: Tomas Beržinskas, Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Į viršų