Kriminalinio žanro serialų, filmų ir knygų populiarumas nenustoja augti, o pasaulis šiuo metu pametęs galvą dėl „true crime“ žanro. Knygų tinklaraštininkės ir leidėjos teigimu, šis žanras taip mus traukia dėl dviejų skirtingų priežasčių – psichologinių motyvų ir paprasčiausio malonumo.

„Žvelgiant iš kriminologinės ir psichologinės pusės, žmonėms patinka tai, su kuo, tikėtina, niekada nesusidurs. Tuo pat metu juos žavi paslaptis, taip vadinamasis sofų detektyvų darbas – kai pats lieki saugus, bet turi netipiškas situacijas ir gali spėlioti, kas, kodėl ir kaip“, – komentuoja Patricija Tilvikaitė, viena iš tinklaraščio „book.duo“ autorių, knygų leidėja ir kriminologė.

Moterys žiūri ir skaito labiau

Pasak ekspertės, didžiausios šio žanro televizijos ekranuose ir knygos puslapiuose gerbėjos yra moterys. Jos prisipažįsta, kad labiausiai domina du aspektai: kodėl žmonės tai daro ir iš kur tai ateina – ar tai kyla iš vaikystės, ar yra įgimta. Būtent tai ir yra pagrindinis kriminologinis klausimas – iš kur kyla tokių žmonių, kurie linkę žudyti ar kitaip nusikalsti, polinkiai.

„Kitas moterims svarbus aspektas, kodėl jas taip domina kriminalinis žanras – noras žinoti, kaip atpažinti nusikaltėlį ir kaip nuo jo apsisaugoti. Joms svarbu išsiaiškinti, kaip reikėtų elgtis pagrobimo, galimo prievartavimo ar žudymo metu. Pripažinkime, kad moteris yra dažna auka tiek seriale, tiek gyvenime, todėl jos nori jaustis saugiai ir būti pasiruošusios“, – aiškina P. Tilvikaitė.

Anot jos, kadangi didžioji dalis šio žanro gerbėjų yra moterys, šiuo metu ypatingai populiarūs yra domestiniai trileriai, detektyvai, kurie labiausiai ir patinka moteriškos lyties atstovėms. Tokių kūrinių dėmesio centre – santuoka, artimos aplinkos tema, tai net tapo atskiru žanru.

Malonumas spręsti bylą

Be psichologinių motyvų, žiūrėti ar skaityti kriminalinio žanro kūrinius yra tam tikras malonumas: spręsti bylą, analizuoti, iš kur ji kyla, kas ir dėl ko atsitiko, kaip visa tai baigsis ir išsispręs, ar pavyks nuspėti pabaigą.

„Egzistuoja du žiūrovų ir skaitytojų tipai: vieni nori atspėti pabaigą, o kiti – kad autorius ar kūrėjas būtų už juos protingesnis, kad jis juos apgautų iki pat kūrinio pabaigos“, – kalba P. Tilvikaitė.

Ji tęsia sakydama, kad kriminalinio ir ypatingai „true crime“ žanro pakilimas pastebimas visame pasaulyje, Lietuvoje – taip pat.

„True crime“ žanras knygose užsienyje net yra populiaresnis, bet tai yra paklausos ir pasiūlos klausimas, mat Lietuvoje jų neverčia į vietos kalbą. Klausimas – ar dėl to, kad jų neskaito, ar jas išversti yra sunkiau, ar dėl to, kad jos yra brangios. Tačiau besidomintiems šia tematika tai ne bėda – jie skaito angliškai. Tuo tarpu kriminalinio žanro knygų turime visą gausybę. Kalbant iš leidybinės perspektyvos, detektyvai ir trileriai yra vienas populiariausių žanrų rinkoje“, – akcentuoja tinklaraščio apie knygas autorė.

Ji priduria, kad serialai ir filmai neretai būna įkvėpti tikrų įvykių, taip pat ir fiktyvių istorijų knygose. Žmonėms vis tiek įdomu žiūrėti serialą, net jei jie jau skaitė knygą ir žino istoriją.

„Nepamirškime ir teisingumo aspekto, ypač jei istorija yra paremta tikrais įvykiais. Gal nusikaltėlis bus nuteistas ir gaus tai, ko nusipelnė. Iš to žiūrovams kyla pasitenkinimas“, – pastebi P. Tilvikaitė.

Lapkričio mėnesį – kriminalų banga

Lapkričio 2-ąją „Viaplay“ kanale pasirodė specialus dokumentinis filmas „Prince Andrew: Banished“, kuriame atskleidžiami princo Andrew auklėjimo ir neapgalvoto elgesio aspektai, kurių kulminacija tapo jo pražūtingi santykiai su Maxwell ir kaltinimai išprievartavimu. Karališkoji padėtis suteikė jam nebaudžiamumo jausmą, tačiau tik trumpam. Tol, kol neprakalbo Ghislaine Maxwell.

„Šita istorija yra labai jautri, nes tai susiję ir su „me too“ judėjimu, ir feminizmu. Be to, tai yra itin daug dėmesio sulaukusios Jeffrey Epsteino bylos tęsinys. Kai tai yra tikra istorija, žmonėms dar įdomiau ir baisiau. Neseniai mirus D. Britanijos karalienei, ši istorija tapo dar svarbesnė ir garsesnė“, – tikina knygų tinklaraštininkė.

Lapkričio 4-ąją ekranuose pasirodė mini serialas „Crossfire“ – tai mąstyti verčianti, kvapą gniaužianti ir jaudinanti kriminalinė drama. Pagrindinio veikėjo Džo pasaulis apsiverčia aukštyn kojomis, kai svajonių atostogų su šeima ir draugais metu viešbutyje pasigirsta šūviai. Keršto trokštantys šauliai per vieną akimirką rojaus kampelį paverčia pragaru. Tai istorija apie išlikimą ir atsparumą.

Lapkričio 7 d. dienos šviesą išvydo kriminalinis trileris „Troppo“, kuris yra sukurtas pagal Candice Fox bestseleriu tapusį romaną „Crimson lake“. Jo dėmesio centre – buvęs policininkas Tedas Konkafis, kuris neteisingai apkaltinamas baisiu nusikaltimu. Jis pabėga į Šiaurės Kvinslendo laukinę gamtą ir ima bendrauti su ekscentrišku privačiu detektyvu. Serialas kupinas paslapčių ir prikaustantis prie ekrano nuo jo pradžios iki pabaigos.

Lapkričio 23 d. žiūrovus pasieks kriminalinis filmas „Suspect“, kuriame detektyvas veteranas Denis Frateris iškviečiamas į ligoninės morgą atpažinti lavono ir tik tada sužino, kad tai jo atstumtoji dukra. Teigiama, kad ji atėmė sau gyvybę, bet Frateris imasi ieškoti tiesos apie jos mirtį ir netrukus pasijunta įsipainiojęs į paslapčių tinklą. Visas veiksmas vyksta 24 valandas, per kurias Frateris sužino ne tik tamsią tiesą apie savo dukrą, bet ir apie save patį.

Pranešimą paskelbė: Karolina Pūtytė, UAB "Idea Prima"

Į viršų