Pagauti Norvegijoje seniai įsikūrusį Rugalando lietuvių bendruomenės pirmininką Saulių Trepekūną ganėtinai sunku. Jo muzikinė veikla, lietuvių bendruomenė, šeima reikalauja daug laiko, todėl ir interviu su juo teko palaukti. Dėl pandemijos visai prieš žiemos šventes atšaukti koncertai leido kiek stabtelėti ir pakalbėti apie svarbius dalykus gyvenime – Šiaulius, čia sutiktą gyvenimo meilę ir muziką.

Net 10 atšauktų koncertų turėtų tikrai paveikti nuotaiką, tačiau Saulius Trepekūnas šypsosi – laukia ramios Kalėdos su šeima. „Nieko nepadarysi, reikia gyventi“, – sako jis.

Pokalbį pradedame apie pradžių pradžią Šiauliuose. „Iš Šiaulių – tikrai geri prisiminimai apie šį miestą. Kaip tik žiūrėjau nuotraukas visai neseniai, praėjusią vasarą buvome su vaikais tetos aplankyti, čia grįžti tikrai malonu. Čia visko pradžia, čia, Šiauliuose, žmoną sutikau. Buvo tokia grupė „GinGas“, aš ją pakviečiau ten groti. Ir iki pat dabar grojame. Kad ir kaip bebūtų, viskas per Šiaulius yra“, – prisiminė S. Trepekūnas.

Šiauliuose Saulius baigė Šiaulių pedagoginį institutą (dab. Vilniaus universiteto Šiaulių akademiją), pradinį ugdymą ir muziką. „Nežinojau, kur eiti, ką daryti, pagalvojau, kad galiu būti pedagogu, kažką su muzika veikti, baigęs pusę metų Juliaus Janonio gimnazijoje dirbau muzikos mokytoju“, – apie gyvenimo pasirinkimus pasakojo Norvegijoje gyvenantis šiaulietis.

Paprašytas prisiminti mėgstamiausias vietas Šiauliuose, Saulius užtikrintai atsako – brodvėjus (bulvaras), šauliukas (Saulės laikrodžio aikštė ir skulptūra „Šaulys“): „Jau kai esi Šiauliuose, turi būtinai praeiti bulvaru. Po to reikia prie Šauliuko nueiti (Saulės Laikrodžio aikštę), pasivaikščioti Salduvės miško parku.“

Kalbėdami apie senuosius Šiaulius mes vis paminime kavines, restoranus ar pastatus, kurie taip giliai įstrigę atmintyje, kad net laikas neskuba jų ištrinti. Saulius Trepekūnas su didžiule nostalgija kalba apie vieną tokią kavinę, kuri veikė jo studijų metais: „Kavinė „Tik čia“ –tokia mažutė bulvare, prie senojo Amfiteatro. Kuo ji ypatinga? Juk anksčiau nebuvo jokių mobiliųjų telefonų ir, būdavo, eini kažkur, užsuki į „Tik čia“, pasiimi kavos ir 10 minučių laikotarpyje kas nors užeis: iš draugų, pažįstamų. Tada jie pasiims kavos, dar kas pasiims kavos ir taip prasėdėsi valandą dvi, šnekučiuosiesi su draugais. Net su žmona Ruth pasikalbame, kaip gerai ir čia, Norvegijoje, būtų turėti tokią vietą kaip „Tik čia“. Dabar lietuvių namai atstoja tą tikrai nostalgišką vietą. Net mūsų draugai, dar iš studijų laikų, juokiasi, kad lietuvių namus vadinam „Orkestriniu“. Kai turėjom studiją, ten „GinGas“ repetavo, po to ir „Žuvys“ ten grodavo, tai taip ir vadino ją „Orkestrine“. Todėl draugai erzina, kad va Saulius pasiilgo „Orkestrinės“ ir ją lietuvių namuose pasidarė“, – pasakojo vyras.

Saulius Trepekūno paklausėme, kuo išsiskiria Šiauliai. „Žmonėmis! Jie mieli, geri žmonės, tai visada buvo pagrindinis akcentas. Čia labai daug draugų, daug veiklos. Pats miestas turi šarmo, yra kur išeiti, kur susitikti“, – nedvejodamas atsakė.

Gera klaidžioti prisiminimuose, prisiminti jaunystės dienas, draugus, tačiau pasaulis nestovi vietoje, vyksta kismas. Kaip pats Saulius vertina pokyčius jo jaunystės mieste, Šiauliuose? „Kai turi kažką gero, visai nėra reikalo kažką keisti. Patvarkyti, prižiūrėti, kad būtų tvarkinga ir tai svarbiausia. Šiauliai dabar sutvarkyti, parkai gražūs, ežeras“,– nedaugžodžiavo jis.

Baigdamas pokalbį Saulius Trepekūnas palinkėjo būti kaip visada draugiškiems, energingiems, pilniems kūrybingų idėjų, traukti kūrybingus žmones.

Blic klausimai
Geriausia vieta pasimatymui: Šauliukas (Saulės Laikrodžio aikštė).

Geriausia vieta pasitikti saulę: Salduvės piliakalnis.

Šiaulių pasididžiavimas: Brodvėjus.

Skaniausia vieta mieste: „Saigon kava“. Atradom ir tikrai rekomenduojame.

Geriausia vieta pailsėti: pas draugus soduose.

Aktyvūs šiauliečiai renkasi: „Tik čia“ anksčiau (juokiasi).

2021 12 29 48

2021 12 29 42

Į viršų