Laukiame Kalėdų. Lakstome po parduotuves, naršome internete. Dovanų ieškome. Keikiame kylančias kainas, niurzgame nesuradę norimo daikto... Prekeiviams geras laikas – juodieji penktadieniai, pritrenkiančios nuolaidos, reklamų užgrūsti socialiniai tinklai... Prekybos centrai nesulaukė nė Vėlinių – pradėjo puošti eglutes. O kur dar miestų eglučių varžybos... Kieno šįsyk bus prašmatnesnė? Ar šiame šurmuly prisimename patį svarbiausią. Kam skirti Advento vakarai? Kodėl prieš Kūčių vakarienę turėjo visa šeima vienas kito atsiprašyti? Pasklaidykime kuršėnietės psichologės-psichoterapeutės Donatos Grakauskaitės-Šličienės užrašus.

„Laukdami artėjančių švenčių tvarkinėjamės, atsikratome šiukšlių, nereikalingų daiktų. Nuvalę langus tikimės pamatyti pasaulį kitomis akimis. Tikimės, kad kiti bus geresni mums, kad sėkmė aplankys. Kad kiti kažką susipras, susivoks. Ir taip gyvename vedami iliuzijų“, – rašo Donata socialiniame tinkle. Iš tiesų tenka girdėti ne vieną skundžiantis: neišklausė, neaplankė, nepadėjo. „Manęs nesupranta“, – pyksta „lievą“ telefoną gavęs paauglys. „Vyresnių negerbia“, – priekaištauja autobuse senolė, stumtelėjusi jauną moterytę su ryškėjančiu pilvuku.

Ką galėtume padaryti kitaip, klausiame psichologės. Gal būtų verta Advento metu švarą ir tvarką padaryti savo vidiniame pasaulyje? Bet kaip?

„Sutvarkykite savo mintis, pažvelgdami į jas iš šono. Ar tai jūsų mintys? Ar jas perėmėte iš jus supančios aplinkos, socialinės erdvės? Peržvelkite pastaruoju metu išgyvenamus jausmus. Kaip dažnai jus aplanko kartėlis, apmaudas, pagieža? Mintyse atleiskite savo skriaudėjams. Ne dėl to, kad jums neskauda ar jie nusipelnė atleidimo, o todėl, kad kenkėjų jums suteiktas skausmas pasibaigtų ir nebesitęstų amžinai“, – pataria D. Grakauskaitė-Šličienė.

Ar tada jau būsim geresni – lyg pasakoje apie vilką ir duoną kyla klausimas. Ne visai. Šį tą reikia daryti pačiam: „Pastebėkite, kaip, kur ir kada jaučiatės laimingiausi? Gal šias akimirkas galite pakartoti vis dažniau? Gal laimei per mažai skiriate laiko?“

Ir vienas svarbiausių dalykų, ką, Donatos pastebėjimu, bendraudami daro didžios dvasios žmonės: „Dėkokite. Kas dieną dėkokite! Dėkingumas vidinės švaros svarbiausias komponentas! Dėkokite pardavėjai! Dėkokite kaimynei už šypseną! Dėkokite šeimos nariams! Pastebėkite jus supantį grožį!“

Susimąstau: Trys karaliai atnešė brangių dovanų Kūdikėliui Jėzui pagarbinti – aukso, miros ir smilkalų. Kokius lobius jos simbolizuoja? Kiek šiais laikais kainuoja dėmesingumas vienas kitam, atlaidumas, dėkingumas ir meilė?

Į viršų