Iki gruodžio 12 d. Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus lankytojai turės galimybę apžiūrėti originalaus erdvinio sprendimo parodą „Laisvės žvalgas“, skirtą legendinio partizano Juozo Lukšos 100-osioms gimimo metinėms atminti. Unikalią kilnojamąją parodą sumanė Prienų krašto muziejus. Ją įgyvendinti padėjo bendradarbiavimas su Okupacijų ir laisvės kovų muziejaus istorikais.

Pasak muziejaus Istorijos skyriaus vedėjos Gerdos Urbonienės, pagrindinė parodos žinia – vertybinis tikrumas, priesaikos tvirtumas, kurį atskleidžia kovotojo asmeninio gyvenimo drama. Juozas Lukša turėjo galimybių pasirinkti gyventi su mylimąja Nijole Bražėnaite, tačiau priesaika Tėvynei ir kovos bendražygiams diktavo pasirinkimą grįžti į okupuotą Lietuvą ir žūti nelygioje kovoje už jos laisvę.

Parodoje įamžintas jautrus momentas – kryželis (šventas paveikslėlis), kuriuo Juozo Lukšos motina laimino sūnus, išleisdama juos į ginkluotą rezistencinę kovą. Joje galima išvysti partizanų vadovybės dokumentą, kuriuo Juozas Lukša buvo paskirtas Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio atstovu užsieniui, pripažįstant jo žvalgybinį talentą. Ekspozicijoje pateikiamas ir partizaninės dokumentacijos sąrašas, įskaitant laišką popiežiui Pijui XII-ajam, prašantį užtarimo, įvairūs veiklos Vakaruose ir Lietuvoje dokumentai. Ši paroda – įdomi ne vien pažinti istoriją. Tai ir romantinių santykių palaikymo pavyzdys. Joje eksponuojamas Juozo Lukšos susirašinėjimas su būsima žmona, leidžiantis susidaryti įspūdį apie vyro jautrumą, jo iškalbingumą. Paroda gausiai iliustruota fotografijomis, užfiksavusiomis iškilaus Lietuvos karžygio pasipriešinimo kovos, persmelktos trapiais kasdienybės ir žmogiškosios laimės patyrimo momentais.

Parodos rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba ir Prienų rajono savivaldybė. Organizatorius – Prienų krašto muziejus. Partneriai: Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, Lietuvos Respublikos krašto apsaugos ministerija, Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centras, Kauno r. Garliavos Juozo Lukšo gimnazija.

Į viršų