Ką galima parodyti per 60 minučių? Per dešimtmečius sukurtų kino dokumentinių ir vaidybinių filmų ir televizijos laidų ištraukų, pasakojančių apie etnografines šventes, skrydį oro balionu, Kryžių kalną ir mokytoją apsprendusią kinematografininko, fotografo, pedagogo, Kuršėnų meno mokyklos vadovo Ramūno Snarskio likimą.

Lapkričio 8-ąją Kuršėnų meno mokykloje ir 11-ąją Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje vyko kino operatoriaus, Šiaulių kino meno klubo nario R. Snarskio autorinis vakaras „60 metų – 60 minučių“.

R. Snarskio filmų kūrybą pristatė Šiaulių kino meno klubo pirmininkas Viktoras Gundajevas, kuris teigė, kad sunku išrinkti filmus, kurie geriausiai atskleistų šio menininko kūrybos stilių. Tad iš dviejų šimtų jo sukurtų filmų buvo pasirinkti tik keli: „Kryžius dviems“, „Karaliaus Mindaugo karūnavimo dienos šventė ant Luponių piliakalnio“, „Šiauliai žiemą“, „Holyvudas Šaukėnuose“, „Pilnatis“, „Kad karas pasibaigtų“ ir kt.

R. Snarskis pasakojo, kad kino kamerą į rankas paėmė 1992-aisiais, o kurti filmus pradėjo 1998 metais. Jo pirmasis filmas – „Mindaugo karūnavimo šventė 1998 m. Šiauliuose“. O jau paskui kino kamera jį lydėjo visur, kur jis tik dirbo.

Ir žinoma, jis tapo vienu aktyviausių Šiaulių kino meno klubo narių. Kino klube yra ne tik sukauptas didžiulis filmų archyvas, bet ir įsteigtas Šiaulių kino muziejus, organizuojama daugybė įvairių renginių, nemokamų filmų peržiūrų. Nemažai klubo sukauptos medžiagos yra perduota Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešajai bibliotekai. Ir R. Snarskio archyvai yra saugomi šioje bibliotekoje.

Kaip pasakojo R. Snarskis, mintis surengti savo autorinių filmų vakarą „60 metų – 60 minučių“ kilo ne tik todėl, kad lapkritį jis švenčia savo šešiasdešimtmetį, bet ir todėl, kad pandemijos metu jis negalėjo realizuoti visų idėjų. Nors reikia pripažinti, kad per tuos porą metų, kai R. Snarskis vadovauja Kuršėnų meno mokyklai, jis padarė viską, kad šios mokyklos mokiniai galėtų dalyvauti nuotoliniu būdu konkursuose ir parodose – pats juos filmavo ir fotografavo.

Tad jubiliatą R. Snarskį autorinių filmų vakaruose sveikino Šiaulių rajono savivaldybės vadovai, švietimo, kultūros įstaigų, kolegos kinematografininkai, rajono ir miesto visuomenės atstovai ir bičiuliai.

Į viršų