(Tęsinys)                                                                                            
Liepos 23 d. apie 12 val. išvykę iš Budapešto, po dviejų su puse valandos pasiekėme šiaurės vakarų Vengrijoje esantį Derą (vengriškai Gyor) ir apsistojome viešbutyje „Hotel Raba“. Miestas įsikūręs prie Dunojaus protakos ir į ją įtekančios Rabos ir Rabcos upių. Jis pakankamai senas, šiemet šventė 750 metų įsikūrimo sukaktį. Senovėje miestas buvo apgyvendintas keltų ir žinomas Arabonos vardu. Vėliau jį užėmė romėnai, čia buvo įrengta tvirtovė. X a. miestą užkariavo vengrai. Karalius Steponas I Dere įkūrė vyskupiją. Miestą įvairiu laikotarpiu buvo užėmę mongolai, čekai, osmanai. Čia gyveno slavai, langobardai, avarai. 1743 m. Deras gavo laisvojo karališkojo miesto statusą, tapo dvasiniu ir religiniu centru. Čia buvo pastatytos bažnyčios, vienuolynai, įsikūrė jėzuitai, karmelitai.

Su gide aplankėme istorinį senamiestį, rotušę, Ignaco Lojolos benediktinių, karmelitų bažnyčias, Kaloczy aikštę, Jedliko tiltą. Mieste išlikę XIII a. pastatai, gyvenamasis bokštas ir XV a. gotikinė Doczy koplyčia. Per upę Rabą nutiesti tiltai jungia abiejuose krantuose kvartalais išdėsčiusį miestą. Mieste pamatėme ir daugiau įdomybių, kurių kitur neaptiksi. Tai garsaus vengrų ir prancūzų dailininko Viktoro Vazarelio (1908–1997) optinių iliuzijų geometrinių formų juodai balti kūriniai, namas su fiktyviu trečiuoju aukštu, kad atrodytų solidesnis, geležinis „medis“, kuriame studentai  įkaldavo geležinę vinį... Prie Rabos krantinės, netoli tilto per upę, galima pamatyti įspūdingo dydžio apie 3 metrų apskritimo formos didžiulį išgaubtą veidrodį, kuris sukiojasi aplink ašį ir jame atsispindi vis besikeičiantis Dero vaizdas.

Pernakvoję Dere, kitos dienos rytą po pusryčių išvykome į apie 20 km už šio miesto, ant Šventojo Martyno kalno (282 m aukščio) esančią Panonhalmos abatiją. Šį benediktinų vienuolyną 996 m. įkūrė princas Geza. Tai vienas iš seniausių istorinių paminklų Vengrijoje. Ekspedicijos narius pasitikęs Panonhalmos abatijos atstovas brolis Benediktas papasakojo apie vienuolyną, kuriame yra 50 vienuolių. Abatiją papildo berniukų internatinė mokykla, benediktinų vidurinė mokykla. Apžiūrėjome Panonhalmo abatijos baziliką su kripta (XIII a.), baroko rektoriją, Archabley kolekciją, monumentalią biblioteką su 360 000 tomų. Šioje bibliotekoje saugomas seniausias išlikęs dokumentas vengrų kalba – 1055 m. Tihany benediktinų abatijos chartija.

Turėjome galimybę pamatyti ir šiuolaikiškai įrengtą Panonhalmos vienuolyno vyninę, degustacijos metu paragauti vienuolių pagaminto vyno. Apie 14 val. iš Dero išvykome į šiaurės vakarų Vengrijoje, pasienyje su Austrija, Alpių papėdėje įsikūrusį  Šoproną.

Šoprone ekspedicijos narius priėmė miesto meras dr. Ciprian Farkos. Jis papasakojo apie Šoprono istoriją ir dabartį, miesto pasiekimus ir įdomybes. Po to gidas pravedė ekskursiją po miestą, jo senamiestį. Šis miestas susijęs su garsiais muzikantais ir kompozitoriais M. Haidnu, Francu Leharu, Bela Bartoku ir ypač Ferencu Listu (1811–1886) ir kt. Vengrų kompozitorius Ferencas Listas gimė 1811 m. spalio 22 d. netoli Šoprono, Raidinge (vengriškai Doborjane). Jis muzikos mokėsi pas savo tėvą Adamą Listą, kuris tarnavo įtakingai vengrų didikų Esterhazių giminei, grojo violončele jų rūmų ansamblyje. Devynerių metų būdamas F. Listas pradėjo koncertuoti ir netrukus pasiekė muzikos aukštumas, tapo žinomu kompozitoriumi ir atlikėju. Jo tėviškėje Raidinge ir Šoprone yra įsteigti muziejai.

Šoprone turėjome progos pamatyti į miesto rotušę vestuvių ceremonijai atlikti atvykusias jaunavedžių poras, jų palydas. Tai tradicinės vengrų vestuvės, kurias lydėjo gausus būrys artimųjų, giminaičių ir draugų.

Baigus viešnagę Šoprone, kitas kelionės maršrutas atvedė prie Vengrijos „jūros“ – Balatono ežero. Nakvynei apsistojome kurortiniame Zalaegersego miestelyje, netoli Balatono ežero.

(Bus tęsinys)

2021 10 22 10

Vaizdas nuo Šv. Martyno kalno į Panonhalmo miestelį. J. Nekrašiaus nuotr.

 

2021 10 22 15

Šoprono miesto bokštai. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 10 22 19

Vengriškos vestuvės Šoprone. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 10 22 8

Panonhalmos abatijos bazilika. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 10 22 13

Susitikimas su Šoprono miesto meru. J. Nekrašiaus nuotr.

Į viršų