(Tęsinys)
Liepos 22 d. 14 val.   atvykome į Budapeštą. Palikę savo mikroautobusus miesto centre, vienoje iš stovėjimo aikštelių, aplankėme Didvyrių aikštę, kurioje vyksta didžiausios iškilmės, paradai, įvairūs renginiai. Aikštės centre yra 40 metrų aukščio paminklas, pradėtas statyti 1896 metais ir užbaigtas 1900 metais. Ant šio memorialinio paminklo puikuojasi Archangelo Gabrieliaus statula. Ji dešinėje rankoje laiko pirmojo Vengrijos karaliaus karūną, o kairėje – dvigubą kryžių, kurį popiežius apdovanojo šv. Steponą už pastangas paversti Vengriją krikščioniška valstybe. Paminklas susideda iš dviejų kolonadų, kuriose yra po septynias statulas, vaizduojančias iškiliausias Vengrijos istorines asmenybes.  Prie paminklo pastebėjome didžiulį kraną, kurio iškeltame lopšelyje darbavosi restauratoriai. Kaip vėliau sužinojome, aikštė ir paminklas buvo ruošiamas Popiežiaus Pranciškus sutikimui, kuris Budapešte lankėsi rugsėjo 12 d.

Budapešte apsistojome jaukiame ir ištaigingame viešbutyje „Helia“, pastatytame netoli Dunojaus upės krantinės. Pro mūsų viešbučio kambario langą atsivėrė puikus vaizdas į Dunojų.  Turėjome progos stebėti, kaip šia plačia upe plaukia kruiziniai ir pramoginiai laivai, plukdantys miestiečius ir turistus į iškylą po Dunojų. Palei krantinę nutiesta promenada, kuria vaikšto vietiniai, turistai, bėgioja sportininkai ir sveiko gyvenimo propaguotojai.       

Įsikūrę viešbutyje apie 15.30 val. metro nuvykome į miesto centrą, kur Deak Ferenc gatvėje 15, daugiaaukščio pastato trečiajame aukšte įsikūrusi Lietuvos ambasada. Prie įėjimo  plevėsuoja Lietuvos trispalvė, Valstybės vėliava su Vyčiu ir Europos Sąjungos vėliava.  Ekspedicijos „Lai Vėjus‘2021 Pauliui Normantui atminti“ dalyviai susitiko su Lietuvos Respublikos ambasados Vengrijoje įgaliotąja ministre, diplomatinės atstovybės vadovo pavaduotoja Migle Jurgita Jankauskiene, kitais ambasados darbuotojais ir Lietuvių bendruomenės Vengrijoje atstovais. Įvyko pokalbis apie ekspediciją, Paulių Normantą, jo atminimo įamžinimą Vengrijoje ir Lietuvoje, jo  kūrybinio palikimo išsaugojimą. Buvo pasidalyta įspūdžiais iš kelionės po Vengriją. Vyko diskusija apie Pauliaus Normanto kūrybinio palikimo išsaugojimą ir jo fotografijų negatyvų, esančių Vengrijoje, kopijų suskaitmeninimą ir jų atvežimą į Lietuvą. M. J. Jankauskienė pasidalijo mintimis apie Lietuvos ir Vengrijos diplomatinius ir kultūrinius ryšius, pabrėžė, kad vengrai P. Normantą vertina už tai, kad jis nufotografavo ir sudarė rinkinį apie Vengrijos čigonus, organizavo lietuvių menininkų parodas ir susitikimus šioje šalyje.

Lietuvių bendruomenės Vengrijoje pirmininkė Valdonė Sakalauskaitė-Mosdoczi papasakojo apie lietuvių gyvenimą ir veiklą Vengrijoje. Vienas iš lietuvių bendruomenės Vengrijoje aktyvių dalyvių ir organizatorių Sigitas Povilaitis yra susijęs su Šiaulių kraštu. Jis gimė 1941 m. birželio 2 d. Bargavonių kaime, netoli Žagarės, nuo 1945 m. iki 1962 m. gyveno Šiauliuose, 1958–1962 metais mokėsi Juliaus Janonio vakarinėje mokykloje kartu su dailininku E. Juchnevičiumi. S. Povilaitis į Vengriją išvažiavo 1970 m. ir dabar gyvena Budapešte. Su Pauliu Normantu susipažino per pirmąjį lietuvių suvažiavimą Tokajuje 1988 m. S. Povilaitis  nuo 1999 m. iki 2005 m. buvo Lietuvių bendruomenės Vengrijoje pirmininkas, gerai pažinojo Paulių Normantą, bendravo su juo iki pat pastarojo mirties. P. Normantas grįžęs iš ekspedicijų Budapešte apsistodavo pas S. Povilaitį, palikdavo asmeninius daiktus, užrašus, kitą medžiagą. S. Povilaitis papasakojo, kad lietuvių bendruomenė Vengrijoje rūpinasi P. Normanto atminimo įprasminimu, organizuoja įvairius renginius, parodas, susitikimus, vakarones.

Po susitikimo ambasadoje ekspedicijos dalyviai surengė nedidelę ekskursiją po Budapešto senamiestį, susipažino su kultūros ir istorijos paminklais. Jau sutemus, apie 22 val., keliautojai  pramoginiu laivu plaukiojo po Dunojų.  Ši upė, dalijanti miestą į dvi dalis – Budą ir Peštą, yra viena iš gražiausių upių kruizams. Abiejuose upės krantuose driekiasi vaizdingos pėsčiųjų promenados. Plaukiant laivu grožėjomės vakaro sutemų ir tūkstančiais žiburių nušviesta pakrančių panorama. Naktinis Budapeštas paliko neišdildomą įspūdį savo karališku grožiu.

(Bus tęsinys)

2021 10 08 7

Didvyrių aikštės paminklo skulptūros. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 10 08 9

Ekspedicijos „Lai Vėjus‘2021 Pauliui Normantui atminti“ dalyvių susitikimas su Lietuvos ambasados Vengrijoje darbuotojais ir Lietuvių bendruomenės Vengrijoje atstovais.

2021 10 08 14

Naktinis Budapeštas. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 10 08 15

Tiltas per Dunojų Budapešte. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 10 08 13

Naktinio Vengrijos parlamento Budapešte žiburiai. J. Nekrašiaus nuotr.

Į viršų