(Tęsinys)
Liepos 19 d. 11 val. Nyredhazoje, „Varosi“ galerijoje, įvyko Pauliaus Normanto fotografijų parodos atidarymo ir jam skirtos atminimo lentos atidengimo iškilmės. Jose dalyvavo Miglė Jurgita Jankauskienė, Lietuvos Respublikos ambasados Vengrijoje, įgaliota ministrė, diplomatinės atstovybės vadovo pavaduotoja, Nyredhazos meras dr. Kovacs Ferenc, dr. Ulrich Attila, kiti atsakingi Nyredhazos savivaldybės ir miesto kultūros įstaigų atstovai, menotyrininkas ir fotomenininkas Kincses Karoly (knygos vengrų kalba „Normantas Paulius. A Szabad Szel / Lai Vėjus“ apie Paulių Normantą autorius), ekspedicijos „Lai Vėjus‘2021 Pauliui Normantui atminti nariai, vietos žurnalistai, fotomenininkai, bibliotekų ir muziejų atstovai, P. Normanto kūrybos mylėtojai. Visi susirinkusieji sugužėjo į palyginti nedidelę ir jaukią parodų salę, kurioje buvo iškabinta Pauliaus Normanto fotografijų paroda.

Renginio vedėjas pasveikino visus susirinkusius, pristatė oficialius svečius ir dalyvius. Vietos muzikantų duetas atliko muzikinę kompoziciją, specialiai sukurtą pagal Pauliaus Normanto fotografijas. Po to buvo suteikti žodžiai oficialiems svečiams. Pirmoji žodį tarė Miglė Jurgita Jankauskienė, įgaliota ministrė, diplomatinės atstovybės Vengrijoje vadovo pavaduotoja. Po to kalbėjo Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubo prezidentas Gerimantas Statinis, Nyredhazos meras dr. Kovacs Ferens, menotyrininkas Kincses Karoly, kiti vietos kultūros ir meno atstovai. Visi kalbėjusieji pabrėžė didelį fotografo ir keliautojo lietuvio Pauliaus Normanto indėlį plėtojant ir stiprinant Lietuvos ir Vengrijos kultūrinius ryšius, jo, kaip fotografo ir tyrinėtojo, pasiekimus.

Po parodos atidarymo ir kalbų, visi susirinkusieji buvo pakviesti išeiti į „Varosi“ galerijos kiemelį, kur vyko atminimo lentos Pauliui Normantui atidengimo iškilmės. Prie šios atminimo lentos ant pastato sienos specialioje vietoje buvo pakabinti trys tradiciniai vainikai nuo Lietuvos ambasados Vengrijoje ir ekspedicijos „Lai Vėjus‘2021“ dalyvių, Nyredhazos savivaldybės. Ekspedicijos dalyvis Giedrius sugrojo atminimo melodiją Pauliaus Normanto atminimui.

Atminimo lentoje lietuvių ir vengrų kalbomis iškalti šie žodžiai: „Paulius Normantas-Lai Vėjus (1948–2017).

Keliautojas, fotomenininkas, žurnalistas, vizualinis antropologas, poetas, mistikas, Himalajus įsimylėjęs bastūnas gimė Lietuvoje, o su šiuo pasauliu atsisveikino Nyredhazoje, Vengrijoje.“ Ši atminimo lenta – tarsi tiltas tarp abiejų šalių, kuriose gyva laisva Pauliaus Normanto dvasia.                                                  
              
Vietiniai sako, kad tai didžiausia ir meniškiausia atminimo lenta Nyredhazoje ir pirmoji lietuviui. Ji – Nyredhazos miesto savivaldybės ir Lietuvos žurnalistų sąjungos Kelionių žurnalistų klubo atminimo ir pagarbos ženklas keliautojui ir fotografui Pauliui Normantui.

Po fotosesijos prie Pauliaus Normanto atminimo lentos, „Varosi“ galerijos darbuotoja ekspedicijos „Lai Vėjus‘2021“ dalyvius palydėjo į miesto kapines. Ten viename iš kapinių kvartalų supiltas Pauliaus Normanto kapas, ant kurio pritvirtintas kryžius ir nedidelė lentelė su užrašu: „Normantas Paulius / Romualdas / 1948-2017“. Kryžius aprištas Lietuvos trispalvės juostelėmis ir Tibeto maldų vėliavomis. Prie šio kapo ekspedicijos dalyviai tylos minute pagerbė Pauliaus Normanto atminimą, uždegė žvakes, smilkalus, ant kapo buvo išbertos žemės smiltys paimtos nuo jo ir artimųjų kapo iš Papilės kapinių. Trimitininkas Giedrius pūsdamas ragą sugrojo Pauliaus Normanto atminimui skirtą melodiją. Ekspedicijos dalyviai apsilankė miesto kvartale, kur viename iš daugiaaukščių namų ilgą laiką gyveno Paulius Normantas.

Sugrįžę iš miesto kapinių, lietuvių keliautojai surengė nedidelę ekskursiją po Nyredhazą. Apžiūrėjo miesto centrą, paminklą vengrų tautos didvyriui Lajošui Košutui, Dievo Motinos katedrą, senamiestį, kultūros ir istorijos paminklus, aikštes ir parkus. Po viešnagės Nyredhazoje, ekspedicijos „Lai Vėjus‘2021“ dalyviai apie 15.30 val. išvyko į Tokajų.

(Bus tęsinys)

2021 09 10 31

Atminimo lenta Pauliui Normantui Nyredhazoje prie „Varosi“ galerijos pastato. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 09 10 29

Dievo Motinos katedra Nyredhazoje. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 09 10 7

 

 

Paulius Normantas. Nuotr. parodos plakate „Varosi“ galerijoje.

2021 09 10 32

Atminimo lenta Pauliui Normantui Nyredhazoje prie „Varosi“ galerijos. J. Nekrašiaus nuotr.

2021 09 10 2

Nyredhazos „Varosi“ galerija, kurioje buvo surengta Pauliaus Normanto fotografjų paroda. J. Nekrašiaus nuotr.

Į viršų