(Tęsinys)                                                                                               
Lietuvos žydų sporto ir gimnastikos sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyriaus veikla
Tęsiame pasakojimą apie tarpukario Lietuvos žydų sporto ir gimnastikos sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyriaus veiklą. Šis skyrius veikė Šiaulių mieste, turėjo sporto klubą, steigė įvairių šakų komandas. Jis propagavo fizinį lavinimą, gimnastiką, taip pat hebrajų kalbą, rengė susirinkimus, susitikimus, referatų higienos, sporto temomis skaitymus, vakarus, sporto varžybas. „Makabi“ Šiaulių skyrius turėjo savo biblioteką, orkestrą, organizuodavo šokių vakarus, blynų ir labdaros balius.

„Makabi“ Šiaulių skyrius rūpinosi trenerių kursų organizavimu, mokyklų aprūpinimu sporto inventoriumi, skyriaus nariai dalyvavo sporto varžybose. Daug dėmesio buvo skiriama gimnastikai, užsiėmimai buvo vedami diplomuotų kūno kultūros mokytojų N. Tendlerio, Fritco Markuso. Kasmet buvo rengiamos „Makabi“ Šiaulių skyriaus sporto šventės pasiektiems rezultatams aptarti ir paviešinti.

Lietuvos žydų sporto ir gimnastikos sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyrius užsiėmė ne tik sportu, bet ir vykdė kultūrinį darbą: organizavo paskaitas, diskusijas, skaityklą su visais žydų kalba išleistais Lietuvoje leidiniais; veikė scenos skyrius, muzikos ratelis ir choras. Jis nuomojo didelę patalpą, salę, turėjo sporto aikštę ir buvo didžiausias „Makabi“ skyrius Lietuvoje.

1932 m. kovo 28 – balandžio 6 dienomis Tel Avive įvyko pirmoji žydų sporto ir rungtynių „Makabiada“. Kurioje be Klaipėdos, Kauno, dalyvavo ir Šiaulių „Makabi“ skyriaus sportininkai (Tel-Awiwe. „Mūsų momentas“, 1932 kovo 13, p. 4).

Lietuvos žydų sporto ir gimnastikos sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyriaus sportininkai daugiausia reiškėsi lengvojoje atletikoje, futbole, bokse, stalo tenise, dviračių, šachmatų ir krepšinio sporte. Šių sporto šakų atstovai buvo Šiaulių miesto ir apygardos, Lietuvos čempionai, prizininkai ir rekordininkai, ne kartą šaliai atstovavo tarptautinėse varžybose, su Lietuvos rinktine dalyvavo olimpinėse žaidynėse, pasaulio makabiadose. Be „Makabi“ Šiaulių sporto skyriaus, nuo 1926 m. mieste dar veikė nedideli žydų sporto klubai: Žydų atletikos klubas (ŽAK), „Olimpija“, įvairūs sporto būreliai žydų gimnazijoje ir mokyklose.    
 
Pagal Lietuvos žydų sporto ir gimnastikos sąjungos „Makabi“ įstatus, reguliariai Šiauliuose buvo rengiami skyriaus atstovų susirinkimai „Makabi“ Šiaulių skyriaus sporto šventės, gimnastų pasirodymai. 1936 m. vasario 29 d. „Kapitol“ kino teatro salėje buvo surengta „Makabi“ skyriaus didelė  gimnastikos šventė, kuriai vadovavo Rozengolzas.

1937 m. balandžio 12 d. „Kapitol“ kino teatre įvyko Šiaulių „Makabi“ skyriaus 15-os metų jubiliejaus sporto vakaras. Jame kūno kultūros mokytojo N. Tendlerio vadovaujami sportininkai atliko jėgos, vikrumo, plastikos pratimus. Iškilmingam posėdžiui pirmininkavo pramonininkas Jokūbas Frenkelis. Į prezidiumą buvo pakviesti Šiaulių apskrities viršininkas Kostas Kalendra ir burmistras Juozas Valančius (Šiaulių Makabi 15-kos metų jubiliejaus sporto vakaras. „Įdomus mūsų momentas“, 1937 balandžio 18, p. 6).

Sporto srityje Šiauliuose dar reiškėsi žydų organizacija „Ozas“, socialinės pagalbos ir kultūros reikalų draugijos „Ezro“ Šiaulių skyrius (Dvaro g. 50) ir kt. organizacijos (A. Ulpis. Sportas. Kn.: „Šiaulių metraštis“. 1938, Nr. 5, Šiauliai, 1938, p. 73).      

1938 m. gegužės 10 d. „Kapitol“ salėje įvyko „Makabi“ Šiaulių skyriaus tradicinė sporto šventė. 1938 m. gegužės 15 d. laikraštis „Įdomus mūsų momentas“ apie šią šventę rašė: „Sportininkams ir sportininkėms išėjus ant scenos, Makabi remti komiteto vicepirmininkas advokatas Švarcas tarė žodį lietuvių ir žydų kalbomis, pažymėdamas, kad Makabi veikloje sportas nėra tikslas, bet priemonė žydų jaunuomenę auklėti fiziškai ir dvasiniai, kad pasiekus galutinį tikslą, kuris yra: tobulas asmuo, geras žydas ir ištikimas Lietuvos pilietis. <...>

Sporto programoje, kuri truko net iki 24 val., buvo: vyrų pratimai ant žiedų, juniorų laisvi judesiai ir šuoliai per dėžę, pratimai ant kilimo ir paveikslai, vyrų lygiagrečių pratimai, moterų plastiniai pratimai, vyrų šuoliai per arklį ir, pagaliau skulptūros. Visa atlikta vadovaujant gimnastikos mokytojui N. Tendleriui. Pratimų metu skambino rojaliu V. Abramavičius, grojo 8 p. pulko dūdų orkestras, diriguojamas kapelmeisterio P. Norkaus“ (Makabi sporto šventė. „Įdomus mūsų momentas“, 1938 gegužės 15, p. 3).

1938 m. vasarą pirmą kartą sporto šventėje Šiauliuose dalyvavo žydų vaikai pradinukai. Jie atliko sporto pratimus, dainavo, šoko nacionalinius šokius. Šventė vyko parodos aikštėje, dabartinės respublikinės ligoninės teritorijos centrinėje ir vakarinėje dalyse. Šventėje dalyvavo ir žydų mokyklų Nr. 8 ir Nr. 9 aukštesniųjų klasių mokiniai.     

1938 m. sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyrius turėjo per 100 aktyvių sportininkų ir 80 jaunių. „Makabi“ buvo vienintelė žydų sporto organizacija Šiauliuose. Jos valdyboje buvo P. Smilgas, Š. Šachmondas, J. Šapira, L. Glikmanas, D. Abramavičius, Mauša Fligelis, J. Šeras.

1940 m. balandžio 15 d. „Kapitol“ kino teatre  buvo surengta tradicinė metinė „Makabi“ Šiaulių skyriaus sporto šventė. Visas šios šventės sportinės dalies pasiruošimas gulė ant gimnastikos mokytojo F. Markuso pečių, todėl susirinkusieji ne kartą jam atsidėkojo griausmingu plojimu. Sportinė programa susidėjo iš 11 dalių. Pradžioje savo sportinius sugebėjimus parodė patys mažiausieji sportininkai (iki 6 m.). Po jų sekė jaunuolių (iki 15 m.) pasirodymai, kurie išpildė gana sunkius „mirties šuolius“ ant kilimo. Moterų pratimai ant kilimo buvo visai neblogi, o kai kurios dalyvės parodė retus sugebėjimus. Dar pasirodė 15-16 m. jaunuoliai. Vyrų pratimai buvo dar sudėtingesni ir efektingesni. Pirmosios dalies pabaigoje gražiai buvo atlikti bendri vyrų ir moterų gimnastikos pratimai. Šventė buvo užbaigta vyrų lygiagrečiais pratimais. Diplomais buvo apdovanoti pasižymėjusieji „Makabi“ Šiaulių skyriaus sportininkai („Makabi“ sporto šventė. „Įdomus mūsų momentas“, 1940 balandžio 28, p. 4)   

Šiaulių „Makabi“ Šiaulių skyriaus žydų sportininkus rėmė didžiausios miesto pramonės įmonės. Pramonininkas Jokūbas Frenkelis įkūrė sporto klubą, paskyrė 2 ha žemės sklypą sporto aikštelėms įrengti, įsteigdavo įvairias taures, prizus, dažnai rengdavo sporto vakarus.   

1934 m. Kauno K. K.  rūmuose buvo gauta patvirtinimui naujai steigiamo Šiauliuose Frenkelio sporto klubo įstatai. Jie buvo peržiūrėti ir įregistruoti (Prašo įregistruoti įstatus. „Kūno kultūra ir sveikata“ 1934, Nr. 22, p. 314).

1938 m. kariuomenės ir visuomenės susiartinimo šventėje Šiauliuose dalyvavo ir Ch. Frenkelio odų fabriko sportininkai. Jiems buvo pasiūtos naujos uniformos, kuriose išsiuvinėti inicialai „F. S. K.“ (Frenkelio sporto klubas – J. N.).
   
Šiaulių „Makabi“ skyrius ir jo sporto klubai, varžybos ir sportininkai
Žymiausi ir perspektyviausi Šiaulių žydų sportininkai buvo stalo tenisininkai M. Rubinšteinas ir Levitas, šachmatininkai M. Lipšicas, Levinas, N. Šicas, Eitmanas, futbolininkas M. Bekeris, sunkiaatletis G. Lazeris, A. Zelmanas, boksininkas Segalis ir kt.

Populiariausia sporto šaka sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyriuje buvo futbolas. Daugiausia dėmesio buvo skiriama „Makabi“ futbolo komandos dalyvavimui sporto varžybose. 1925 m. gegužės 1 d. buvo įsteigta Šiaulių futbolo apygarda. Steigiamame susirinkime dalyvavo ir „Makabi“. Naujai įsteigtos futbolo apygardos pirmininku buvo išrinktas V. Norkus, valdybos nariu tapo Lipšicas („Makabi“).

„Makabi“ Šiaulių skyriaus futbolininkai aktyviai dalyvavo Lietuvos futbolo pirmenybėse. Tarpukariu Lietuvos futbolo komandos buvo suskirstytos į tris apygardas: Kauno, Šiaulių ir Klaipėdos. Kauno ir Šiaulių apygardose žaidė „Makabi“ futbolininkai. 1925 ir 1926 metų Šiaulių apygardos futbolo varžybose „Makabi“ Šiaulių skyriaus komanda užėmė 3-iąją vietą.

„Makabi“ Šiaulių skyriaus futbolo komanda žaidė nemažai draugiškų rungtynių su kitų miesto futbolo komandomis. 1927 m. liepos 10 d. Šiaulių „Makabi“ žaidė su Kėdainių futbolo rinktine ir laimėjo rezultatu 2:1. Tų pačių metų  liepos 17 d. nugalėjo Mažeikių „Makabi“ – 4:0, liepos 31 d. žaidė su Kauno „Makabi“ ir pralaimėjo kauniečiams rezultatu 3:0 (Futbolas Šiauliuose. „Sportas“, 1927, Nr. 53, p. 570)

1927 m. vasarą Šiaulių „Makabi“ Šiauliuose susitiko su stipria Klaipėdos „Frėja“, kurias laimėjo svečiai rezultatu 3:2. Taip pat ji išbandė jėgas su į Šiaulius atvykusia Mažeikių „Makabi“, kurias laimėjo šiauliečiai 4:0. Tais pačiais metais Šiaulių „Makabi“ 1:3 pralaimėjo stipriai Latvijos „Mintaujos“ futbolo komandai. 1927 m. „Makabi“ Šiaulių apygardos fubtobolo pirmenybėse užėmė 2-ąją vietą.

1930 m. liepos 20 d. baigėsi Šiaulių apygardos pavasario rato futbolo pirmenybės, kuriose dalyvavo keturios miesto komandos. Pirmąją vietą iškovojo „Makabi“ Šiaulių skyrius.

1930 m. „Makabi“ aikštėje Šiauliuose įvyko pirmasis tarptautinis futbolo komandų susitikimas tarp Vienos „Hakvack“ ir Šiaulių rinktinės, jose žaidė ir „Makabi“ atstovas. Rungtynės baigėsi svečių naudai 7:0.

1931 m. Šiaulių futbolo apygardos nugalėtojas „Makabi“ gavo raštą, kad ji turi teisę dalyvauti Lietuvos futbolo pirmenybėse ir įregistruoti savo žaidėjus Lietuvos futbolo lygoje (Šiaulių „Makabi“ į Lietuvos lygą. „Mūsų momentas“, 1932 kovo 13 d., p. 4).

1932 m. gegužės 29 d. „Makabi“ II  futbolo komanda Šiauliuose žaidė su Mintaujos „Hakoach“ komanda ir ją nugalėjo rezultatu 7:0 (Sportas. „Mūsų momentas“, 1932 birželio 5, p. 4). Jungtinė Šiaulių „Makabi“ ir „Sakalo“ komanda 1934 m. susitiko su estų „Tervis“ (Piarnu) komanda, kurias 2:0 laimėjo svečiai.

1935 m. – 4-oji vieta, 1939 m. – 4-oji vieta (Šiaulių-Telšių apygarda). „Makabi“ futbolo komanda kasmet dalyvavo Šiaulių apygardos futbolo pirmenybėse. 1930 m. pavasarį ji užėmė pirmąją vietą, aplenkusi ŠSK, „Tempo“, LDS, „Žinia“ o rudenį – antrąją. 1939 m. įveikusi ŠSK užėmė „Makabi“ Šiaulių skyriaus futbolo komanda laimėjo pirmąją vietą.

1937 m. rugpjūčio 1 d. Tryškiuose Šiaulių „Makabi“ rezultatu 5:1 įveikė Tryškių JSO. Tų pačių metų rugpjūčio 8 d. įvyko draugiškos futbolo rungtynės tarp Šiaulių futbolo komandų „Makabi“ ir JSO, kurias rezultatu 6:0 lengvai laimėjo  „Makabi“ ir kt.

Stalo tenisas. Šiauliuose šią sporto šaką nuo 1929 m. kultivavo LDS ir „Makabi“ klubai. „Makabi“ stalo teniso sekcijoje buvo 80 narių, dauguma kurių – jaunimas (1936 m.). Mieste buvo įsteigtas stalo teniso Šiaulių skyriaus komitetas, į kurį įėjo du „Makabi“ atstovai. Stalo teniso klubo salė buvo įsikūrusi dabartinės „Valerijono“ vaistinės rūsio patalpose. Tarpukariu gerų rezultatų pasiekė „Makabi“ Šiaulių skyriaus stalo tenisininkai. Geriausias iš jų buvo miesto rinktinės narys M. Rubinšteinas, kuris žaidė Lietuvos rinktinėje. „Makabi“ stalo tenisininkai dažnai nugalėdavo miesto, apygardos pirmenybėse, rengė varžybas, turnyrus.

1930 m. balandžio 24 d. įvyko pirmosios stalo teniso Kaunas-Šiauliai varžybos, kurias 11:0 laimėjo Kaunas. Šiauliečių komandoje, be Jakučio, K. Adomaičio, J. Kačanausko, žaidė E. ir J. Gorfotai, Šeras, Šicas, L. Štacas iš „Makabi“ klubo.

1934 m. „Makabi“ sporto klubo patalpose įvyko stalo teniso rungtynės tarp geriausių Šiaulių stalo tenisininkų ŠSK ir „Makabi“. Po ilgos ir įdomios dvikovos nugalėtoju rezultatu 5:4 tapo „Makabi“ (Šiauliai. „Kūno kultūra ir sveikata“. 1934, Nr. 17, p. 244).

Šiaulių miesto stalo teniso pirmenybėse grupių nugalėtojais tapo „Makabi“ I komanda kurią sudarė M. Rubinšteinas, Fainšteinas, Saulkinas, Šeras ir moterų „Makabi“ I – Volbergaitė, Siniauskytė. Pastarosios laimėjo visus penkis susitikimus. Dar varžybose dalyvavo „Makabi“ II, „Betar“ (Stalo teniso pirmenybės. „Sporto naujienos“, 1936, Nr. 7, p. 3).

1937 m. sausio mėn. Šiauliuose įvyko Lietuvos „Makabi“ klubo stalo teniso turnyras, kuriame dalyvavo Kauno, Šiaulių, Šančių, Panevėžio ir Marijampolės komandos. Nugalėjo šiauliečiai: pirmąją vietą užėmė M. Rubinšteinas, antrąją – Saulkinas. Jie laimėjo ir porinį žaidimą. Miesto stalo teniso rinktinėje žaidė ir Levitas.

1937 m. Šiaulių miesto žydų gimnazijos salėje vyko stalo teniso turnyras, kuriame dalyvavo „Makabi“ Šiaulių skyriaus stalo tenisininkai, taip pat jaunimo „Makabi“ I ir II, „Betar“ I ir II komandos, Šiaulių žydų gimnazijos I ir II komandos, žydų vidurinė mokykla ir kai kurie Šiaulių valdžios berniukų gimnazijos mokiniai. Komandomis dalyvavo Šiaulių žydų gimnazija (Savičas, Kleinas, Abramavičius); Šiaulių žydų gimnazija II (Šapiro, Sverdiolas,  Edelšteinas); „Makabi“ I (Karpatkinas, Sviackis, Bikovičius); „Makabi“ II (Kolpenickis, Dorfmanas, Anykštas); „Betar“ I (Fidleris, Fainšteinas, Levitanas), „Betar“ II (Brintas, Fridmanas, Čarnis); Šiaulių valdžios berniukų gimnazija (Preisas, Kasinas, Choronžickis); Žydų vidurinė mokykla (Lučevskis, Stoleris, Bengisas) (Stalo teniso turnyras. „Įdomus mūsų momentas“, 1937 gruodžio 31, p. 6).

1937 m. gruodžio 4-5 dienomis Šiauliuose, Prekybos mokyklos patalpose, įvyko miesto stalo teniso pirmenybės. Jose dalyvavo 80 žaidėjų, iš jų „Makabi“ – 13 stalo tenisininkų. Vyrų vieneto varžybose nugalėtojo vardą iškovojo Sviackis („Makabi“). Po šių varžybų  buvo sudaryta Šiaulių miesto stalo teniso rinktinė, kuri 1937 m. gruodžio 6 d. kovojo su Lietuvos stalo teniso rinktine, kurią sudarė Nikolskis, Dzindziliauskas ir Duškesas. Šiaulių miesto rinktinę sudarė Sviackis, M. Rubinšteinas (abu „Makabi“) ir  J. Volodka (JSO) (Šiaulių miesto stalo teniso pirmenybės. „Įdomus mūsų momentas“, 1937 gruodžio 12, p. 4).

Lengvoji atletika. Iš šiauliečių „Makabi“ žydų lengvaatlečių labiausiai pasižymėjo Mykolas Preisas (1918–2021). Jis ne kartą gerino 60 ir 100 m bėgimo vyrų rekordus. 1937-1938 m. tapo 60 ir 100 m bėgimo Lietuvos čempionu.

M. Preisas mokėsi Šiaulių berniukų gimnazijoje, ten turėjo daug draugų, jo klasės auklėtoja buvo Rozalija Sondeckienė. Jis su tėvais gyveno S. Dariaus ir S. Girėno gatvės name Nr. 49 (priešais „Kapitol“ kino teatrą). Besimokydamas Šiaulių berniukų gimnazijoje, pamėgo lengvąją atletiką – 60 ir 100 m bėgimą, šuolius į tolį, sprinterių estafetes. Savo prisiminimuose M. Preisas pasakojo, kad sportinį kelią pradėjo Šiaulių berniukų gimnazijoje. 1935 m. Šiaulių miesto sporto šventėje pirmą kartą bėgo 100 m distanciją ir tapo nugalėtoju. Šiaulių berniukų gimnazijos kūno kultūros mokytojas K. Paulauskas pakvietė treniruotis lengvojoje atletikoje. Treniruotės vykdavo 2-3 kartus per savaitę tik vasarą (Preisas M. „Sportas“. 1963 birželio 29).

1937 m. rugpjūčio 7 d. M. Preisas Šiaulių sporto apygardos lengvosios atletikos pirmenybėse pasiekė naują Lietuvos rekordą 60 m nubėgęs per 7,1 sek. (ankstesnis Lietuvos rekordas buvo 7,2 sek.) (Naujas Lietuvos rekordas. „Įdomus mūsų momentas“, 1937 rugpjūčio 15, p. 5). 1938 m. rugsėjo 25 d. Kaune 60 m distancijoje jis pasiekė 7,0 sek. rezultatą.

1938 m. M. Preisas du kartus gerino ir kitą Lietuvos rekordą. 1938 m. birželio 11-14 dienomis Kaune įvykusioje gimnazijų moksleivių sporto olimpiadoje jis pakartojo vyrų rekordą, 100 m nubėgęs per 11,1 sek. 1938 m. rugpjūčio 13 d.  Kaune pasiekė Lietuvos rekordą – 11,0 sek. M. Preiso pasiektas 100 metų bėgimo rekordas buvo pagerintas tik po 11 metų.

1938 m. baigęs Šiaulių berniukų gimnaziją, M. Preisas įstojo į Kauno Vytauto Didžiojo universiteto Matematikos ir gamtos fakultetą. Vėliau buvo pašauktas į tikrąją karinę tarnybą. Jis 18 mėnesių tarnavo Šiaulių 8-ajame pėstininkų K. K. Vaidoto pulke. Pulko vadovybė, žinodama, kad šis jaunas karys yra geras bėgikas, leisdavo jam dalyvauti įvairiose varžybose net užsienyje. Lietuvos sportui jis visur atstovavo meistriškai. O po kariuomenės atvykęs į Kauną, stojo į kitą fakultetą, nusprendė studijuoti mediciną. Nuo tos dienos visa jo veikla buvo susijusi su sportu ir medicina. M. Preisas 1973 metais išvyko gyventi į Izraelį.  

1938-1939 metais Lietuvos rinktinės sudėtyje M. Preisas dalyvavo draugiškuose Lietuvos-Latvijos (Kaunas), Lietuvos-Estijos (Talinas) ir Lietuvos-Lenkijos (Varšuva) mačuose ir visuose laimėjo 100 m bėgimą. Svarbus jo, kaip sportininko gyvenimo įvykis buvo Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Suomijos žydų sporto klubų renginys – „Makabiada“, kuris 1939 m. vyko Helsinkyje. M. Preisas ir čia tapo nugalėtoju 100 m bėgime.

M. Preisas 1939 ir 1940 m. tapo Lietuvos čempionu 100 m bėgime; šiaulietis T. Šembergas laimėjo 2-ąją vietą 400 m. distancijoje Kaune 1940 m. 1940 m. Lietuvos čempionate 4 x 100 m estafetėje dalyvavo T. Šembergas ir M. Preisas.  1940 m. liepos 18 d. Kaune įvyko tarpmiestinės lengvosios atletikos varžybos Kaunas-Vilnius-Šiauliai. Joje antrąją vietą užėmė Šiaulių komanda. Šiose varžybose pirmąją vietą atstovavęs Šiaulių rinktinei užėmė M. Preisas, 100 m nubėgęs per 11,3 sek. Į Lietuvos lengvosios atletikos rinktinę, sudarytą 1940 m. liepos mėn., be šiauliečių K. Gasiūno, B. Jankūno, buvo įtraukti M. Preisas ir T. Šembergas.

(Bus tęsinys)

2021 09 09 1

Pašto ženklas, skirtas „Makabi“ Šiaulių sporto klubo 100-mečiui. Dizainas K. Musneckio.

2021 09 09 4

„Makabi“ futbolo komanda. Fot. J. Kinčino Viekšniai. Iš P. Kaminsko rinkinio.

2021 09 09 5

Sąjungos „Makabi“ Šiaulių skyriaus frminis ženklas.

2021 09 09 8

"Makabi“ Šiaulių skyriaus sportininkų stovykla. Apie XX a. ketvirtas dešimt. M. Fligelio nuotr. Nuotr. originalas saugomas Šiaulių „Aušros“ muziejuje.

Į viršų