Burbiškio dvaro istorijos skyriuje (Radviliškio r.) atidaryta paroda „Dvaro pramogos. Medžioklė“ iš Aleksandro Vasiljevo fondo kolekcijos, praneša Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis.

Parodoje eksponuojami 1860–1940 metų laikotarpio istoriniai kostiumai, aksesuarai ir tapybos darbai.

Paroda atspindi ne tik to meto kultūrą, dvarininkų pomėgius, bet ir siuvėjo išmonę, naudojant medžioklės trofėjus kuriant ir siuvant drabužius.

Kiekvienas eksponatas – atskira istorija. Kailiniai iš nendrinės katės kailio priklausė kilmingos lietuvių-lenkų šeimos atstovei kunigaikštytei Olgai Radvilai (1902–1981). Apie 1920-uosius metus ši turtinga aristokratė gyveno Monte Karle ir, kailiniams išėjus iš mados, padovanojo juos savo auklei anglei. Vėliau auklės palikuonys juos pardavė aukcione.

Išskirtinė ir palto, dekoruoto švilpiko kailiu, istorija. Paltas priklausė emigrantei iš Ukrainos Viktorijai Kuzmak. Jį dėvėdama 1930 metais moteris pabėgo iš Odesos į Jungtines Amerikos Valstijas. Prie palto buvo paliktas laiškas, kurį ponia paliko savo palikuonims: „Taip apsirengusi aš pabėgau iš SSRS.“

Specialiai šiai parodai A. Vasiljevas ir jo fondas įsigijo dvi retas amazonių sukneles.

Kolekcijoje – ir mados namų „Doucet“, „Revillon Frères“, „Worth Fashion House“, „Grabowsky“ (Prancūzija), „Warnez Binghamton, N.Y.“ bei kt. sukurti mados šedevrai.

Parodos kuratorė – A. Vasiljevo fondo eksponatorė Raisa Markova, atvykusi iš Rygos. Fonde ji dirba 12 metų, yra parengusi per 70 parodų.

Atidaryme dalyvavusi Aleksandro Vasiljevo fondo vadovė Alma Puodžiukaitienė papasakojo apie Aleksandrą Vasiljevą, jo pomėgį kolekcionuoti. Fondo kolekcijoje yra per 65 tūkstančius eksponatų – A. Vasiljevas yra vienas iš trijų pasaulio turtingiausių kolekcionierių, sukaupusių rūbų ir aksesuarų kolekcijas, vertingas meniniu ir istoriniu požiūriu.

Fondo vadovė pasidžiaugė galimybe šią išskirtinę, tokia tema pirmą Lietuvoje pristatomą, parodą eksponuoti būtent Burbiškio dvaro istorijos skyriuje, XIX amžiaus dvaro ansamblyje, kuriame kolekcija puikiai dera.

Renginiui muzikinių spalvų suteikė Radviliškio muzikos mokyklos gitaros specialybės vyresnysis mokytojas Marius Atstopas bei gitaros specialybės mokiniai (Karina Kazakevičiūtė, 3 kl., Rokas Šmatavičius, 6 kl. ir Arminas Mikalajūnas, 7 kl.), gitarų garsais pripildęs vidinį dvaro kiemą.

Tai – pirmasis projekto „Burbiškio vasaros susitikimai“ renginys.

2021 06 04 46

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.

Parodą dvare bus galima lankyti iki spalio 3 dienos.

Į viršų